Antena Meniu Search
x

Video Scumpiri în lanţ, de la producător, până pe mesele românilor. Fermierii cred că o pâine va costa şi cu 50% mai mult

Pâinea se va scumpi din nou. Preţul produselor de panificaţie ar putea chiar să se dubleze, spun fermierii, care se plâng că îngrăşămintele costa mult mai mult decat anul trecut.

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 22.09.2021, 20:43

Vezi și

Vremea capricioasă din acest an a dat peste cap calculele fermierilor. "Noi trebuia să avem cultura de rapiţă într-un stadiu de 4-6 frunze azi, când vorbim, pe 20 septembrie. Din păcate, azi abia semănăm. Avem secetă în Dobrogea", spune Mircea Chipaila, fermier. În plus, fermierii se plâng că preţul îngrăşămintelor s-a dublat. "Mărirea de preţuri la îngrăşăminte s-a simţit undeva din iunie. Undeva luam anul trecut cu un leu, anul ăsta am luat cu 2 lei kilogramul de îngrăşăminte", povesteşte Florin Rață, fermier. "Nu ştiu dacă creşterea care vine către noi poate fi suportată. Fermierii mici sunt cei mai afectaţi şi reflectă în preţurile de la raft", adaugă Mircea Chipaila. 

Pâinea, cu 50% mai scumpă

Bogdan Rață, un alt fermier, crede că pâinea se va scumpi cu aproximativ 50%. "În pământ trebuie să bagi sămânţa, ai nevoie de îngrăşăminte pentru a dezvolta sămânţa într-un stadiu mult mai mare şi aşa va creşte şi pâinea ulterior, produsul finit", insistă el. Preţul pâinii este înfluenţat însă şi de alte scumpiri: la motorină şi la electricitate. "Se scumpeşte motorina, pâinea vine cu maşina, maşina e alimentată de motorină, automat creşte şi valoarea pâinii", explică fermierul. "De la 7 milioane, următoarea lună la curent am plătit 20 şi câţiva zeci de lei, adică de trei ori mai mult." 

"Aceste creşteri se resimt toate în materia primă pe care o achiziţionăm, de la produsul de bază, grâul, apoi energia electrică şi toate celelalte, care duc într-adevăr către o creştere", spune şi Matei Dinică, propietar brutărie. Întrebaţi dacă scumpirile se simt deja, oamenii răspund că "e dezastru". "Pâinea deja s-au scumpit. Acum am luat-o. 5  lei o pâine." Românii îşi fac griji că scumpirile vor continua şi în perioada următoare. Acum, în supermarketuri cea mai ieftină pâine costă 2 lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri economice » Scumpiri în lanţ, de la producător, până pe mesele românilor. Fermierii cred că o pâine va costa şi cu 50% mai mult