Antena Meniu Search
x

Video Angajații de la salubritate din Iași sunt monitorizați prin GPS. Nu toți au fost încântaţi de modelul Big Brother și au demisionat

La Iaşi, curăţenia ca la carte cu supraveghere se ţine. Pentru a fi siguri că angajații de la salubritate nu trag chiului de la muncă în timpul programului, compania i-a dotat cu dispozitive GPS. Nu toţi au fost încântaţi de idee, aşa că unii şi-au dat demisia. Acum, şi alte oraşe din ţară visează la modelul de curăţenie sub control.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 22.01.2023, 20:11

Vezi și

Este rutina de câteva luni a celor 180 de angajați ai companiei de salubritate din Iaşi. La ora 4 dimineața, pe lângă traseu, echipament și utilaje de curățenie, primesc și câte un mic dispozitiv GPS

Bărbat: Aveţi GPS-urile la voi? 

Angajați: Da. 

Bărbat: Foarte bine, atenţie cu ele. Fiecare îşi respectă traseul şi spor la treabă. 

Pe acelaşi subiect

Angajat: E perfect, ne facem treaba, nu ne e frică. 

Cătălin Neculau, director firmă Salubris Iași: Acum ceva timp alergam după 180 de salubrişti, să-i văd printre blocuri, dacă îşi fac treaba, era un control pe care nu reuşeam să îl deţin. 

Sistemul ingenios de urmărire permite verificarea, în timp real, a zonelor care au fost curățate. 

Cătălin Neculau, director firmă Salubris Iași: Din 2 în 2 minute, GPS-ul arată exact poziţia lui, ne arată cu câţi kilometri merge pe oră, cum îşi desfăşoară activitatea.

Clara Mihociu, reporter Observator: Pe lângă faptul că dispozitivul arată în tmp real unde se află fiecare angajat, atunci când angajaţii au nevoie de ajutor pot să apese un buton de panică, care transmite o alertă în dispecerat şi la nevoie este trimis cineva imediat în ajutor. 

Nu toți angajații au fost încântaţi de modelul Big Brother. 

Cătălin Neculau, director firmă Salubris Iași: În momentul implementării, aproximativ 15% din personal şi-a dat demisia pentru că ei oricum stăteau degeaba, dar fiind monitorizaţi şi-au dat seama că nu mai pot chiuli. 

Reacția angajaților

Cei rămaşi s-au obişnuit deja cu dispozitivul. 

Reporter: Aveţi GPS-ul? 

Angajate: Da, sigur că da, fără ăsta nu plecăm. Cine nu e învăţat, sigur că se teme, dar noi, dacă suntem obişnuiţi şi ne facem treaba, nu ne speriem. 

Sistemul de monitorizare a costat 16.000 de euro. Şi alte oraşe din ţară vor să preia exemplul Iaşului şi să ţină curăţenia sub control. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Angajații de la salubritate din Iași sunt monitorizați prin GPS. Nu toți au fost încântaţi de modelul Big Brother și au demisionat