Antena Meniu Search
x

Bistrițeanul care a găsit drona rusească a pus-o în tractor și a dus-o acasă. Ce au descoperit anchetatorii care au analizat-o

Alertă în Bistriţa-Năsăud, după ce un bărbat din comuna Dumitra a anunţat că o dronă militară s-a prăbuşit pe un câmp din zonă. Localnicul le-ar fi precizat poliţiştilor că aparatul de zbor are aproximativ un metru şi ar avea însemne ruseşti. Drona a fost ridicată de oamenii legii. 

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 14.03.2022, 14:16

Vezi și

”Încă nu s-a stabilit în mod oficial ce tip de aparat de zbor este, dar toate indiciile arată că ar fi o dronă model Orlan-10, de producție rusească. Nu era echipată cu muniție pentru că este vorba de un model folosit în misiuni de recunoaștere sau de marcare. Descoperirea a fost făcută duminică de un fermier care își ara terenul. Bărbatul a văzut drona căzută între niște copaci dar s-a apropiat de ea abia spre seară, când si-a terminat treaba, a pus-o în remorca tractorului, a dus-o acasă, apoi a sunat la poliție.

Drona a fost ridicată de autorități încă de duminică seara și este analizată de specialiști în aviație civilă și militară pentru a se afla a cui este și cum a ajuns la noi în țară. Terenul pe care a fost găsiăa este la 60 de km în linie dreaptă de granița cu Ucraina și nu este exclus ca aparatul de zbor să fi venit din zona de conflict. Experții cred că cel mai probabil drona a ieșit din raza de acțiune a celui care o controla și a zburat haotic până a rămas fără combustibil. Anchetatorii au verificat și rezervorul acesteia. Are dimenstiunea unui pet de 2 litri și era gol. De partea din spate era agațată și o parașuta deschisă care este folosită la aterizare. Dosarul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj”, a relatat reporterul Observator, Alex Prunean.

Oficiali din cadrul Inspectoratului de Poliţie judeţean Bistriţa-Năsăud au declarat că este vorba despre un aparat de tip aeromodel, fără pilot, care funcţionează cu telecomandă. Aceştia nu au putut preciza dacă aparatul de zbor era sau nu dotat cu cameră de înregistrat. Locul în care a fost găsit aeromodelul este situat la aproximativ 120 de kilometri de punctul de trecere a frontierei de la Sighetu Marmaţiei

O altă dronă militară s-a prăbușit joia trecută într-un parc din Zagreb

Un alt incident care implică o dronă militară a avut loc joi treacută în Croația. Un aparat de zbor fără pilot s-a prăbuşit în noaptea de joi spre vineri într-un parc din capitala Zagreb, a anunţat poliţia. Era vorba despre dronă de recunoaştere, de fabricaţie sovietică, de tip Tupolev 141 (Tu-141), folosită recent și de forţele ucrainene.

Drona a intrat și în spaţiul aerian românesc, venind dinspre Ucraina şi a ieşit, după numai trei minute, a confirmat vinerea trecută ministerul Apărării. Provenienţa dronei nu a fost încă stabilită, însă anumite detalii indică faptul că ar putea aparţine atât armatei ruse sau celei ucrainene, a menţionat ministrul croat al Apărării, Mario Banozic. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Bistrițeanul care a găsit drona rusească a pus-o în tractor și a dus-o acasă. Ce au descoperit anchetatorii care au analizat-o