Antena Meniu Search
x

Video Germania, investiţie de 500.000 de euro în proiectul "Timişoara, capitala culturală europeană"

Este ziua cea mare pentru Timişoara. În câteva ore, oraşul devine, oficial, Capitala Europeană a Culturii şi dă startul unor evenimente de neratat. Concerte, spectacole cu păpuşi gigant, expoziţii, tururi ghidate sau proiecţii de film, toate vor colora privirile miilor de turişti veniţi din multe colţuri ale lumii. Mai mult decât atât, titlul de Capitală Culturală Europeană deschide pentru Timişoara oportunitatea unor colaborări unice. Germania susţine şi ea foarte mult aceste evenimente.

Mihaela Călin
de Mihaela Călin

la 17.02.2023, 17:39

Vezi și

Germania este unul dintre marii susţinători ai proiectului "Timişoara, capitală culturală". E drept, după Franţa care ne împrumută lucrările lui Constantin Brâncuşi. Sunt peste 12 entităţi din Germania care au încheiat contracte de colaborare cu altele din Timişoara pentru a avea acces la evenimente culturale pe care altfel le-am vedea doar în Germania. Germania îşi asumă şi o susţinere financiară, dacă îi putem aşa: aproximativ 500.000 de euro vor ajunge în proiectele culturale din Timişoara anul acesta.

Oaspeți străini din 41 de țări, 40 de ambasadori, peste 200 jurnaliști acreditați şi aproximativ 16.000 de participanţi vor fi în acest weekend în oraşul de pe Bega

Toate reflectoarele sunt, de astăzi, asupra Timişoarei. Oraşul de pe Bega este îmbrăcat în culoare, lumini, spectacol şi artă. Sute de persoane, printre care şi voluntari veniţi de pe alte continente au pus umărul la treabă. Tomohisa Suzuki este îndrăgostit de artă. Actor şi dansator, a venit din Tokyo, Japonia, la noi în ţară. "Am venit aici pentru voluntariat. Este prima dată când vin în Europa", a declarat Tomohisa Suzuki - voluntar internaţional. Printre cele 14 voluntari din străinătate, este şi Jelena, din Serbia. "Noi avem câteva lucruri diferite de făcut. De exemplu, am localizat câteva hoteluri din oraş şi... tot noi suntem la punctele de informare", a declarat Jelena, voluntar internaţional.

În total, 209 voluntari sunt pe străzile oraşului zilele acestea. Cei mai mulţi dintre ei vor rămâne tot anul în Timişoara. "Rolul noastru principal este să-i ajutăm pe voluntarii internaţionali, să fim legătura dintre coordonatori şi ei şi să le arătăm oraşul, cumva să arătăm locurile ascunse şi ce ne place mai ales nouă. Eu sper că o să fie foarte tare şi că o să ne distrăm foarte mult", a declarat Jovan, voluntar e din Serbia, dar care studiază la o facultate din Timişoara de cinci ani. Evenimentul înfloreşte mai ales economia oraşului. Hotelurile sunt ocupate în proporţie de 95%. "Majoritatea sunt români, sunt foarte multe personalităţi din domeniul culturii, divertismentului. Avem clienţi din Italia, Spania, chiar şi de pe continentul american", a declarat Gabriel Halznagel - manager hotel.

Oaspeți străini din 41 de țări, 40 de ambasadori, peste 200 jurnaliști acreditați şi aproximativ 16.000 de participanţi vor fi în acest weekend în oraşul de pe Bega. În doar trei zile, se vor bucura de peste 130 de spectacole. "Dacă Cluj-Napoca este cunoscut ca un oraş al cinematografiei, Iaşiul promovează industria creativă, Sibiul este remarcat ca fiind un oraş al teatrelor, Timişoara vrem să fie emblema artelor vizuale", a declarat Alin Nica, presedinte Consiliul Judeţean Timiş. Prima expoziţie din ţara noastră şi cea mai importantă din Europa de Est este găzduită de Muzeul de Artă din Timişoara şi intitulată "Victor Brauner: invenţii şi magie. ". Aproape 100 de picturi, desene, sculpturi sau ilustraţii de carte pot fi admirate aici. Operele au fost împrumutate de la muzee din Franţa, dar şi din colecţii private din România. 40 dintre lucrări au ajuns la noi tocmai de la Centrul Pompidou din Paris.

"Pentru a aduce exponate de un miliard de euro, că atât este valoarea şi a celor care sunt astăzi prezente aici şi a celor care vor veni, e nevoie de investiţii în a asigura condiţii de siguranţă, de microclimat, de securitate la cele mai înalte standarde. Am investit peste două milioane de euro în ceea ce vedeţi aici, doar anul trecut", a declarat Alin Nica, presedinte Consiliul Judeţean Timiş. În acest weekend de deschidere, turiştii vor putea circula gratuit pe mijloacele de transport în comun. În plus, programul acestora va fi prelungit.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Germania, investiţie de 500.000 de euro în proiectul "Timişoara, capitala culturală europeană"