Antena Meniu Search
x

Video Greva profesorilor, prin ochii lui Iohannis: "Sindicatele mereu cer mulţi bani". Dascălii au primit o nouă ofertă "umilitoare" de la Guvern

În a patra zi de proteste, profesorii au ieşit cu miile în stradă şi au spus răspicat că nu vor mila guvernanţilor şi continuă greva. În România protestelor şi a instabilităţii politice, oamenii revoltaţi le transmit decidenţilor că au rămas repetenţi la adevăratele probleme ale ţării. În cealaltă Românie, cei care ar putea rezolva criza socială, sunt prinsi in rotativă politica, fug din Capitală şi fac vizite, la care copiii cântă  "O lume minunată". Între timp, valul nemulţumirilor se transformă în tsunami: şi angajaţii CFR ameninţă cu greva generală de luni.

Bogdan Dinu
de Bogdan Dinu

la 26.05.2023, 09:22

Vezi și

O grevă, două Românii. În una dintre ele, mii de cadre didactice, ajunse la capătul răbdării, îşi strigă revolta, sub soarele arzător: vor salarii decente, respect şi promisiuni onorate. Profesorii care protestează spun că au nevoie de o ofertă concretă, dar şi imediată din partea Guvernului. Vor salarii mai mari, vor investiţii în sistemul de educaţie. În România paralelă, preşedintele ţării vizitează, senin, colegiul la care a predat şi unde profesorii şi elevii au fost aduşi special la şcoală pentru a-l întâmpina.

În lumea minunată a şefului statului, se fac şi glume pe seama unei bresle umilite decenii la rând. "Sindicatele mereu cer multi bani. Problema de nu se rezolva instant", a declarat Klaus Iohannis, preşedintele României.

  • Reporter: La dumneavoastră la liceu nu este grevă?
  • Carmen Iohannis: Noi nu suntem în liceu, suntem să întâmpinăm preşedinţii.
  • Reporter: Dar în liceu nu este grevă?
  • Carmen Iohannis: Este, este!
  • Reporter: Dar dumneavoastră nu sunteţi la grevă?
  • Carmen Iohannis: Sunt cu elevii!

În Piaţa Victoriei, mii de profesori s-au adunat la cel mai mare protest al cadrelor didactice din ultimii 20 de ani. Oferta Guvernului de 2500 de lei în două tranşe e considerată o nouă sfidare. "Este umilitoare, nu e vorba de niciun spor. Nu se aşteptam la aşa ceva", a declarat o profesoară. "Aseară ni s -a spus că de fapt nu ne lasă Bruxelles-ul, riscăm să luam bani de la PNRR. Este o bătaie de joc", a declarat Simion Hăncescu, sindicalist. "Este o minciună că ar avea vreo legătură nivelul de salarizare cu PNRR", a declarat Cristian Ghinea, deputat USR.

Pe acelaşi subiect

Elevii îşi susţin dascălii

Elevii îşi susţin dascălii. "Le lipseşte salariul decent. dacă vrem o educaţie ca afară, trebuie să avem şi profesori răsplătiţi ca atare", spune un elev. După ore de strigăte şi revoltă, unei profesoare i s-a făcut rău şi a avut nevoie de ajutorul medicilor. Strigătele disperate ale oamenilor nu au fost auzite de responsabilii, care ar putea să încheie criza. Mai-marii ţării au fost în turneu prin ţară. Niciunul n-a scăpat însă de furia profesorilor.

Marcel Ciolacu a fost huiduit chiar la el acasă. În mijlocul revoltei, liderul PSD a făcut cale-ntoarsă şi s-a urcat grăbit în maşină. Şi premierul Nicolare Ciucă a cules ce a semănat la Cluj. Actualul prim-ministru, viitorul premier şi ministrul Educaţiei au fost trecuţi în catalogul ruşinii. Nemulţumiţi că nu sunt ascultaţi, câţiva profesori au sărit pe maşina prefecturii. După trei runde de negocieri eşuate, sindicaliştii au primit în această după-amiază o nouă invitaţie la Guvern.

"Astăzi le-am argumentat pozitia noastră ft clară, o creştere a veniturilor cu 25%. Creşterile sunt pt toate categoriile de personal didactic, auxiliar", a declarat Marius Nistor. "În noua lege a salarizării, debutantul va pleca de la salariul mediu brut pe economie. Adică inseamna ca la un debutand să ajungă de la fabulosul salariu de 2.500 la 3.000 de lei", a declarat Simion Hănceascu. "Noi sperăm ca maine sa ne recheme si să ajungem la o intelegere pentru că propunerile sunt de bun simt", a declarat Anton Hadar.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Greva profesorilor, prin ochii lui Iohannis: "Sindicatele mereu cer mulţi bani". Dascălii au primit o nouă ofertă "umilitoare" de la Guvern