Antena Meniu Search
x

Galerie foto Imagini cu cei 19 terorişti care au pus în aplicare atentatele de la 11 septembrie 2001

Atentatele de la 11 septembrie 2001 au fost o serie de atacuri sinucigașe coordonate de Al-Qaeda împotriva Statelor Unite, în urma cărora 2.996 de oameni, inclusiv teroriştii, au murit.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 11.09.2021, 07:30

Deturnatorii erau teroriști islamici din Arabia Saudită și alte câteva națiuni arabe. Finanțate de organizația teroristă al Qaeda a fugarului Osama bin Laden, aceștia ar fi acționat în represalii faţă de sprijinul Americii pentru Israel, implicarea în războiul din Golful Persic și prezența militară continuă în Orientul Mijlociu.

Unii dintre teroriști locuiau în Statele Unite de mai bine de un an și luaseră lecții de zbor la școlile americane de zbor comercial. Alții s-au strecurat în țară în lunile de dinainte de 11 septembrie și au acționat ca un „muşchi” al operației.

În dimineaţa zilei fatidice, 19 terorişti ai Al-Qaeda au deturnat patru avioane comerciale cu pasageri la bord, prăbuşind două dintre ele în Turnurile Gemene ale World Trade Center. Toate persoanele care se aflau la bordul aeronavelor, precum şi mulţi alţi oameni care se aflau în cele două clădiri şi-au pierdut viaţa. Al treilea avion a fost prăbuşit în clădirea Pentagon din Arlington, Virginia, iar al patrulea a fost pus la pământ pe o câmpie de lângă Shanksville, într-o zonă rurală din Pennsylvania, după ce un grup de pasageri şi membrii ai echipajului au încercat să obţină din nou controlul aeronavei şi să pătrundă în cabina de pilotaj, acolo unde se aflau teroriştii. Nicio persoană aflată la bordul aeronavelor nu a supravieţuit în urma prăbuşirilor.

Cei 19 teroriști au introdus cu ușurință arme albe prin securitate în trei aeroporturi de pe Coasta de Est și s-au îmbarcat la bordul a patru avioane care călătoreau spre California, alese tocmai pentru că aeronavele erau încărcate cu combustibil pentru lunga călătorie transcontinentală. La scurt timp după decolare, teroriștii au preluat controlul la bord, transformându-le în „rachete ghidate”, în ciuda pasagerilor nevinovaţi şi a echipajelor de bord care nu au putut opune rezistenţă.

Pe acelaşi subiect
  •  8:46 a.m. - zborul American Airlines 11 (cu plecare de la Boston spre Los Angeles) loveşte Turnul de Nord al World Trade Center din New York. Avionul era pilotat de liderul complotului terorist, Mohamed Atta.
  •  9:03 a.m. - zborul 175 al United Airlines (cu plecare de la Boston spre Los Angeles) lovește Turnul de Sud al World Trade Center din New York. Avionul era pilotat de teroristul Marwan al Shehhi.
  •  9:37 a.m. - zborul American Airlines 77 (care decolase din Dulles, Virginia către Los Angeles) lovește clădirea Pentagonului din Washington. Avionul era pilotat de teroristul Hani Hanjour.
  •  10:03 a.m. - zborul 93 al United Airlines (care decolase din Newark, New Jersey, către San Francisco) se prăbușește într-un câmp din Shanksville, Pennsylvania. Avionul era pilotat de teroristul Ziad Jarrah.

11 septembrie 2001: Prăbuşirea Turnurilor Gemene

Groaza din New York a luat o întorsătură catastrofală când Turnul de Nord al World Trade Center s-a prăbușit într-un nor masiv de praf și fum. Oțelul structural al zgârie-norului, construit pentru a rezista la rafale de vânt de peste 200 de mile pe oră și la un incendiu puternic, nu a putut rezista la căldura imensă generată de combustibilul cu jet de ardere al aeronavei. La ora 9.03 am, zborul United Airlines numărul 175 care a lovit Turnul de Sud. Doar șase persoane din turnurile World Trade Center în momentul prăbușirii lor au supraviețuit. Aproape 10.000 de oameni au fost răniţi. 

11 septembrie 2001: Atacul de la Pentagon 

Pe măsură ce milioane de persoane urmăreau la televizor evenimentele care se desfășurau în New York, zborul American Airlines 77 înconjura centrul orașului Washington, D.C., înainte de a se prăbuși în partea de vest a sediului militar al Pentagonului la ora 9:37 a.m. Un adevărat infern a fost declanşat de combustibilul aeronavei Boeing 757, provocând prăbuşirea structurală a unei porțiuni din sediul Departamentului Apărării al SUA. 125 de militari și civili au fost uciși în Pentagon, împreună cu toate cele 64 de persoane de la bordul avionului.

11 septembrie 2001: Zborul 93

Al patrulea avion cu destinația California, United Flight 93, a fost deturnat la aproximativ 40 de minute după ce a părăsit Aeroportul Internațional Newark Liberty din New Jersey. Deoarece avionul a întârziat să decoleze, pasagerii de la bord au aflat despre evenimentele din New York și Washington prin telefonul mobil. Știind că aeronava nu se întorcea la aeroport, așa cum susțineau deturnatorii, un grup de pasageri și însoțitori de zbor au planificat o insurecție. Unul dintre pasageri, Thomas Burnett, Jr., i-a spus soției sale prin telefon că „știu că vom muri cu toții. Suntem trei dintre noi care vor face ceva în acest sens. Te iubesc, dragă.” Un alt pasager - Todd Beamer - a fost auzit spunând „Sunteți gata? Să mergem” peste o linie deschisă. Sandy Bradshaw, o însoțitoare de bord, și-a sunat soțul și i-a explicat că s-a strecurat într-o bucătărie și că umplea ulcioarele cu apă clocotită. Ultimele ei cuvinte pentru el au fost „Toată lumea aleargă la clasa întâi. Am să merg. Pa."

Pasagerii s-au luptat cu cei patru terorişti și se crede că ar fi intrat în cabina de pilotaj cu un stingător. Avionul care ar fi fost plănuit pentru a se prăbuşi fie la Capitoliul Statelor Unite, fie la Casa Albă, s-a răsturnat și s-a îndreptat spre sol cu ​​o viteză de peste 500 de mile pe oră, prăbușindu-se într-un câmp lângă Shanksville, în vestul Pennsylvania.

Teroriştii din zborul American Airlines 11

Mohamed Atta – Egipt, pilot

Abdul Aziz al Omari - Arabia Saudită

Wail al Shehri - Arabia Saudită

Waleed al Shehri - Arabia Saudită

Satam al Suqami - Arabia Saudită

Teroriştii din zborul 175 al United Airlines

Fayez Banihammad - Emiratele Arabe Unite

Ahmed al Ghamdi - Arabia Saudită

Hamza al Ghamdi - Arabia Saudită

Marwan al Shehhi - Emiratele Arabe Unite, pilot

Mohand al Shehri - Arabia Saudită

Teoriştii din zborul 77 al American Airlines

Hani Hanjour - Arabia Saudită, pilot

Nawaf al Hazmi - Arabia Saudită

Salem al Hazmi - Arabia Saudită

Khalid al Mihdhar - Arabia Saudită

Majed Moqed - Arabia Saudită

Teoriştii din zborul 93 al United Airlines

Saeed al Ghamdi - Arabia Saudită

Ahmad al Haznawi - Arabia Saudită

Ziad Jarrah - Liban, pilot

Ahmed al Nami - Arabia Saudită

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Imagini cu cei 19 terorişti care au pus în aplicare atentatele de la 11 septembrie 2001