Antena Meniu Search
x

Video Ministerul Educației, în impas: 280.000 de elevi, fără tablete

280 de mii de elevi au fost descoperiţi brusc de Ministerul Educaţiei. Dacă la începutul şcolii online se ştia că ar fi nevoie de 250 de mii de tablete pentru ca toţi elevii să poată participa la ore, acum numărul e dublu.

Francesca Simionescu
de Francesca Simionescu

la 13.01.2021, 20:11

Vezi și
  • 280.000 de elevi, fără tabletă

Iar explicaţiile diferă în funcţie de cine răspunde la întrebări. Oficialii aruncă responsabilitatea la părinţii. Părinţii dau vina pe minister. Dar nu spune nimeni dacă urmează o nouă achiziţie de tablete.

Doi fraţi, un singur telefon, cumpărat cu bani împrumutaţi, şi multe lecţii de învăţat. E imaginea din casa unei familii modeste din comuna Ariniş, Maramureş. Dar poate fi, la fel de bine, imaginea a sute de mii de elevi din România.

280.000 de elevi, fără tabletă

Şi în timp ce fiecare se descurcă cum poate, Ministerul Educaţiei n-a reuşit tot anul trecut să numere elevii fără tablete. În aprilie, cifra era de 230 de mii. Achiziţia a durat până în septembrie, când s-au împărţit 250 de mii de tablete. Unele au ajuns abia azi la elevi. Iar la 10 luni de la debutul şcolii online, acelaşi minister, condus de altcineva, descoperă încă 280 mii de elevi care spun că... nu au o tabletă personală.

„După ce a fost acoperit acel necesar, a apărut alt necesar de 280 mii. Din declaraţiile elevilor. Explicaţiile pot fi multiple. Poate la început au spus că nu au personal o tabletă dar au acces la tableta unui frate, părinte şi după aceea şi-au dat dat seama că sunt îndreptăţiţi să ceară unul”, spune Sorin Cîmpeanu.

Cum s-a ajuns în această situaţie

Părinţii spun altceva. Ca să ceară tabletă de la autorităţi, trebuiau să semneze o declaraţie pe proprie răspundere că nu mai au alt dispozitiv inteligent în casă. S-au temut, aşa că au renunţat să mai ceară.

„La acel moment, punga financiară la nivelul Guvernului nu era deshisă într-atât de mult încât să pună o întrebare onestă şi corectă la nivel naţional. Programul acesta, Şcoala de acasă, are o mare hibă. Face precizarea că dacă cineva, la nivelul familiei, are un dispozitiv cu conexiune la internet, acela nu poate beneficia de tabletă. Nu a avut curaj niciun părinte să solicite o tabletă pentru că declaraţia atrăgea răspundere penală”, spune un părinte.

Acum, noua conducere a ministerului a cerut lista cu elevii aflaţi în situaţii de risc în ceea ce priveşte şcoala online. Aşa au apărut încă 280 de mii de elevi care ar avea nevoie de tablete. Totuşi, încă nu s-a pus problema unei noi achiziţii.

„Aici ne despărţim. Ne despărţim ideile pentru că nu vă împărtăşesc deloc pesimismul. Eu sunt optimist că rata de infectare nu va creşte exploziv încât să nu ne permită să deschidem şcolile”, mai spune ministrul Educaţiei.

Anul trecut, ONG-urile atrăgeau atenţia că aproape un milion de elevi sunt în risc de a nu putea participa la orele online din lipsă de echipamente.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Ministerul Educației, în impas: 280.000 de elevi, fără tablete