Antena Meniu Search
x

Romarm nu a vândut nicio mască de la izbucnirea pandemiei. Liniile de producție cumpărate din China nu funcționează corespunzător

Nu avem măşti, a fost apelul medicilor la începutul pandemiei! Vom produce în România, a fost promisiunea statului. Un plan care s-a dovedit până acum un labirint al acuzaţiilor. Sute de mii de măşti ar fi trebuit să iasă zilnic pe porţile fabricii Romarm, unde se fac în mod normal muniţie şi arme. Dar liniile de producţie, aduse din China cu un milion de dolari, nu funcţionează cum ar trebui. Şi, la o lună de la marele anunţ că România va produce măşti, statul nu a vândut nici măcar una.

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 28.05.2020, 00:20

Vezi și
  • Probleme cu liniile de producție importate din China, la Uzina de Materiale Speciale Dragomireşti
  • Ministrul Economiei recunoaște eșecul și ar putea trimite corpul de control

Ludovic Orban, premierul RomânieiAm purtat prima mască FFP 2 produsă în România la Uzina de Materiale Speciale Dragomireşti.

Era 29 aprilie 2020. 45 de zile de la declararea stării de urgenţă în România. O lună şi jumătate de când medicii din toată ţara strigau că nu au măşti. Soluţia salvatoare a venit de la Romarm, unde ne-am întors acum, la fix patru săptămâni de la promisiunea că aici se vor produce peste 400 de mii de măşti pe zi - chirurgicale şi N95.

Bianca Iacob, reporter Observator - Puteţi să-mi arătaţi şi mie o mască?

Gabriel Țuțu, directorul Romarm - O ce?

Bianca Iacob, reporter Observator - O mască de la Romarm. Aveţi?

Gabriel Țuțu, directorul Romarm - Sincer, cred că da.

Bianca Iacob, reporter Observator - Asta este?

Gabriel Țuțu, directorul Romarm - Asta este ceva din Turcia.

Bianca Iacob, reporter Observator - Acestea?

Gabriel Țuțu, directorul Romarm - Vietnam. O să rog pe cineva să vă aducă. Sper că mai avem o cutie de măşti de la noi, le aduceţi să le vedeţi.

Secretara directorului - Nu avem.

Gabriel Țuțu, directorul Romarm - De niciun fel? Foarte tare.

Probleme cu liniile de producție, aduse din China

Ca să producă măşti care să ne apere de coronavirus, Romarm, companie de stat specializată în armament, a avut nevoie de linii speciale de producţie. Pe care le-a cumpărat din bani împrumutaţi - aproape un milion de dolari - şi pe care le-a instalat într-o hală a Uzinei de la Dragomireşti. Acolo, 60 de angajaţi s-au trezit peste noapte în faţa unor maşinării necunoscute.

Cristinel Necula, directorul UPS Dragomirești - Nu au fost instruiți de către nimeni. Doar am pus utilajele alea acolo să meargă și așa cum ne-am priceput noi le-am dat drumul și am început să producem

Bianca Iacob, reporter Observator - Știți cât producem astăzi, acum, care e situația la Dragomirești?

Gabriel Țuțu, directorul Romarm - Producem. Nu pot să vă dau calculele exacte și cifrele exacte pentru că ar trebui să sun acolo, să întreb.

Am sunat noi în locul lui. Iată răspunsul directorului general de la Uzina din Dragomireşti.

Cristinel Necula, directorul UPS Dragomirești - Părerea mea este ca la Romarm trebuie să întrebați.

În căutarea unui răspuns, am mers şi mai departe, până la ministrul Economiei - cel care are în subordine compania Romarm.

Bianca Iacob, reporter Observator - V-a informat directorul Romarm cat produce Romarm acum?

Virgil Daniel Popescu, Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de afaceri - Am tot cerut informații și am cerut și astăzi informații. Aștept de la zi la zi să văd cum se stabilizează producția.

Aşadar, nimeni nu ştie exact cât a produs până acum singura companie de stat autorizată să facă măşti. Iată explicaţia.

Gabriel Țuțu, directorul Romarm - Echipamentele respective nu sunt tocmai ceea ce ne-am asteptat de la început.

Reporter Observator - Știți cumva dacă linia de n95 s-a defectat și a fost reparată?

Cristinel Necula, directorul UPS Dragomirești - Deocamdată nu a fost reparată.

Reporter Observator - Adică în continuare nu funcționează?

Cristinel Necula, directorul UPS Dragomirești - Are o problemă.

Dificultățile în producerea măștilor, într-un raport oficial

O recunosc cei doi directori, o arată negru pe alb şi un raport în care se menţionează că "producția e cu mult în afara limitelor prevăzute în contract, funcționarea maținilor e instabilă și necesită opriri frecvente, iar nivelul de rebuturi afectează productivitatea". Singura linie care produce măşti N95 - exact cele prezentate de premier la Dragomireşti - s-a defectat chiar în ziua vizitei sale, conform raportului.

Bianca Iacob, reporter Observator - Liniile funcţionau în acea zi?

Gabriel Țuțu, directorul Romarm - Evident.

Bianca Iacob, reporter Observator - "În perioada 25-29 aprilie 2020, maşina pentru confecţionat măşti pentru faţă N95 cu seria. A prezentat o funcţionare relativ stabilă, dar s-a defectat".

Gabriel Țuțu, directorul Romarm - S-a defectat în data de 29.

Bianca Iacob, reporter Observator - Şi vizita când a fost?

Gabriel Țuțu, directorul Romarm - Nu ştiu să vă spun.

Reporter Observator - Este scris negru pe alb că liniile se întrerup, că nu funcționează la capacitatea maximă, că 40 la sută este procentul de rebuturi. Ați fost informat cu privire la acest raport, știți despre problema liniilor?

Virgil Daniel Popescu, Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de afaceri - Nu am fost informat despre acest raport, în schimb, am văzut producția care nu este la nivelul la care ne așteptăm.

Bianca Iacob, reporter Observator40% aproape să fie măşti care nu pot fi folosite? 

Gabriel Țuțu, directorul Romarm - Acolo e o altă discuţie. Când te referi la rebut. Faptul că nu ţi-ai lipit un elastic, aia nu înseamnă că e rebut.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Cele patru linii de producţie - trei pentru măşti chirurgicale, una pentru măşti N95 - au fost aduse din China cu un avion al forţelor aeriene din Ucraina.

O firmă controlată de mai mulţi italieni a încasat aproape un milion de dolari de la România ca să importe echipamentele, însă nu şi-a asumat şi instalarea lor.

Ricardo Barsanti, directorul INTERARMS - Dacă noi am fi știut de la început că trebuie să ne ocupăm noi cu reglaje cu instalare și cu toate probabil am fi renunțat pentru că e imposibil.

Măştile produse la Romarm ar fi trebuit să ajungă în toată ţara cu ajutorul SAPE, o altă companie a statului.

Ricardo Barsanti, directorul INTERARMS - Nu e vină nimănui. A fost situația. A fost cazul, a fost totul.

Până la vinovaţi, rămâne o întrebare.

Reporter Observator - Unde a dat Romarm măști până acum?

Virgil Daniel Popescu, Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de afaceri - Nu cunosc, nu cunosc, dar cred că ar trebui să întrebați directorul Romarm.

Gabriel Țuțu, directorul Romarm - SAPE e singurul cumpărător pentru acele măști și în momentul de față SAPE nu le-a comandat.

Reporter Observator - Și care e prețul?

Gabriel Țuțu, directorul Romarm - Prețul calculat de producție este undeva calculat între 0.40 și 0.60 de bani.

Aşadar, la fix o lună de la anunţul oficial că Romarm produce măşti, compania statului n-a vândut niciuna.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Romarm nu a vândut nicio mască de la izbucnirea pandemiei. Liniile de producție cumpărate din China nu funcționează corespunzător