Antena Meniu Search
x

Video Butoiul cu pulbere de la granița de est a UE riscă să explodeze. Polonia se teme de o invazie, după ce sute de migranți au asaltat frontiera

Butoi cu pulbere la granița Uniunii Europene. Polonia şi Ţările Baltice cer ajutorul NATO în criza migranţilor de la frontiera cu Belarusul. Nu mai pot face faţă singure asaltului refugiaţilor şi şantajului regimului de la Minsk. Azi, într-un nou episod dramatic, sute de migranţi au asediat frontiera. În replică, Uniunea Europeană a decis să impună noi sancţiuni Belarusului. 

de Redactia Observator

la 15.11.2021, 21:36

Vezi și

Este momentul în care Belarus deschide larg graniţa şi lasă sute de imigranţi să treacă spre punctul de trecere a frontierei cu Polonia. Refugiaţii o iau la fugă cu speranţa că îi vor înduplecat pe polonezi să îi lase să îşi continue drumul spre Occident. Numai că aici îi aşteaptă un cordon gros de poliţişti echipaţi ca pentru război. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Urmează ore în şir de aşteptare încordată, timp în care imigranţii şi forţele de ordine se privesc în ochi, dar niciuna dintre tabere nu vrea să facă pasul în spate. Polonezii sunt determinaţi să apere graniţa cu orice preţ, iar imigranţii nu mai au unde să se întoarcă pentru că bieloruşii au închis graniţa în urma lor.   

Aleksandr Lukaşenko, preşedintele Belarusului: Nu au la ce să se întoarcă aici. Nu au ce să facă aici.  

Pe acelaşi subiect

Ceea ce nu spune dictatorul de la Minsk, cum singur se alintă, este că toate aceste mii de refugiaţi joacă într-un scenriu pus de el la cale pentru a şantaja Uniunea Europenă. Şi, deocamdată, cea mai la îndemână armă a Occidentului sunt sancţiunile împotriva regimului Lukaşenko.     

Gabrielius Landsbergis, ministrul lituanian de Externe: Trebuie să interzicem zborurile pe aeroportul din Minsk, cel puţin pentru moment. 

Rusia profită de criza migranților de la frontiera Poloniei cu Belarus

Este o situaţie care îl face pe Vladimir Putin să jubileze. Liderul de la Kremlin încearcă să joace rolul mediatorului. Promite că nu va lăsa regimul de la Minsk să închidă livrările de gaz şi că este gata să ajute la rezolvarea situaţiei de la graniţa bieloruso-poloneză. Concomitent însă, mobilizează soldaţi şi tehnică militară atât în Belarus, cât şi în estul Ucrainei. 

Jens Stoltenberg, Secretarul-General al NATO: Trebuie să fim realişti. Această mobilizare militară reduce timpul de avertizare în cazul unei decizii a Rusiei de a începe o acţiune militară agresivă. 

Copleşită de situaţie, dar şi pentru că se teme de o invazie, Polonia a anunţat că, împreună cu Lituania şi Letonia, vor să ceară consultări în baza articolului 4 al Tratatului Atlanticului de Nord. Potrivit acestuia orice aliat poate solicita ajutor dacă, în opinia lui, integritatea sa teritorială, independenţa politică sau securitatea sa sunt ameninţate.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Butoiul cu pulbere de la granița de est a UE riscă să explodeze. Polonia se teme de o invazie, după ce sute de migranți au asaltat frontiera