Antena Meniu Search
x

Iohannis cere explicaţii UDMR, după ce liderii partidului au aplaudat discursul "rasist" al lui Viktor Orban în România

Peşedintele Klaus Iohannis a răspus, vineri, întrebat despre discursul lui Viktor Orban, că ”este o eroare majoră şi este inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor”. Preşedintele a anuţat că se disociază de ideile enunţate. Nu își dorește nimeni o criză guvernamentală, dar nu putem să ne facem că declarațiile nu au fost aplaudate, a mai spus Iohannis. 

de Redactia Observator

la 29.07.2022, 13:06

Iohannis cere explicaţii UDMR în scandalul discursului lui Viktor Orban în România: Este o eroare majoră, dar nu este nevoie de o criză guvernamentală
Iohannis cere explicaţii UDMR în scandalul discursului lui Viktor Orban în România: Este o eroare majoră, dar nu este nevoie de o criză guvernamentală - Observator

Întrebat dacă UDMR ar trebui să iasă de la guvernare după discursul premierului maghiar la Băile Tuşnad, Klaus Iohannia a răspuns că ”în principiu este greşit, este o eroare majoră şi este inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor, o teorie care a dus la cea mai teribilă catastrofă a Secoului XX, la al Doilea Război Mondial. Nu poate fi acceptat în niciun fel ca un demnitar european să vină cu o astfel de teorie”. Preşedintele a mai afirmat că ”este la fel de regretabil că un înalt demnitar european vine pe scena politică cu un discurs anti-european”. 

”E eronat, greşit şi inacceptabil indiferent unde se află această scenă. Faptul că scena s-a aflat în Transilvania arată că e o problemă pentru noi. Între timp, e adevărat că premierul Orban, pe o altă scenă, în Viena, a încercat să retragă într-un fel afirmaţiile sau să le reinterpreteze, ceea ce e un semn că şi-a dat seama că aşa ceva nu merge în Europa. Nu e rolul şi rostul meu să dau lecţii de politică sau oratorie unui înalt demnitar european, dar nu pot să nu mă disociez clar public de ideile vehiculate acolo”, a mai declarat Iohannis.  

"Se întâmplă uneori să vorbesc de o manieră care poate fi prost înţeleasă, dar i-am cerut cancelarului (Karl Nehammer - n.r.) să plaseze informaţiile într-un context cultural", a declarat Viktor Orban joi în cadrul unei conferinţe de presă de la Viena. "În Ungaria, aceste expresii şi fraze reprezintă un punct de vedere cultural, civilizaţional", a adăugat el.

 Iohannis: E nevoie de clarificări publice din partea UDMR şi de o discuţie în coaliţie despre discursul premierului Ungariei

Pe acelaşi subiect

Preşedintele Iohannis crede că este nevoie de clarificări din partea UDMR, întrucât mulţi politicieni ai formaţiunii au aplaudat discursul susţinut de Viktor Orban.  ”Eu cred că este nevoie de clarificări publice din partea UDMR, fiindcă la acel eveniment a fost prezentă o parte semnificativă din conducerea UDMR. Ei vor trebui să explice dacă au fost de acord cu conţinutul acelui discurs, pe care l-au aplaudat, sau dacă nu au înţeles ce se vorbeşte, ei au aplaudat discursul şi personajul. Trebuie să existe oricare explicaţieOricare ar fi explicaţia, ea trebuie să existe şi cred că trebuie să existe o discuţie clarificatoare inclusiv în coaliţia de guvernare”, a mai afirmat Iohannis.  

Acesta apreciază, însă, că nu este nevoie de o criză guvernamentală. ”Pe de altă parte, nu îşi doreşte nimeni să provoace o criză guvernamentală pentru că un înalt demnitar străin a avut un discurs eronat, dar nu putem să ne facem că acele lucruri nu au fost spuse, cum nu putem să ne prefacem că acele lucruri spuse nu au fost aplaudate”, a mai declarat şeful statului.  

Premierul Viktor Orban a susţinut sâmbăta trecută, la Băile Tuşnad, în România, un discurs care a generat indignare în Europa. "Nu vrem să fim o rasă mixtă", care să se amestece cu "non-europeni", a spus el, înainte de a face o aparentă aluzie la camerele de gazare ale regimului nazist.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Washingtonul consideră de neiertat afirmaţiile lui Viktor Orban privind "amestecul de rase"

O retorică de această natură este de neiertat" la peste "75 de ani după Holocaust", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, citând un comunicat al lui Deborah Lipstadt, reprezentantă specială a Washingtonului pentru probleme de antisemitism. În comunicatul său, Deborah Lipstadt a mai declarat că este "profund alarmată" de un discurs care a folosit "o retorică evocând în mod clar ideologia rasială nazistă". "Afirmaţiile pe care le-am auzit de la premierul Viktor Orban nu reflectă valorile comune care leagă Statele Unite de Ungaria, care constituie bazele relaţiei dintre cele două popoare ale noastre", a estimat Ned Price în faţa presei.

Comitetul Internaţional Auschwitz se declară ''îngrozit'' de afirmaţiile lui Viktor Orban

Comitetul Internaţional Auschwitz s-a declarat marţi ''îngrozit'' de afirmaţiile premierului ungar Viktor Orban cu privire la o ''rasă ungară non-mixtă'' şi a lansat un apel către Uniunea Europeană de a ''se distanţa de astfel de insinuări rasiste''.

Discursul liderului naţionalist de la Budapesta, ''stupid şi periculos'', le aduce aminte supravieţuitorilor Holocaustului de ''perioadele sumbre ale propriei lor excluziuni şi persecuţii'', a subliniat vicepreşedintele organizaţiei, Christoph Heubner.

Şi comunitatea evreiască din Ungaria a reacţionat împotriva discursului lui Viktor Orban. ''Pe această Planetă există doar o singură rasă cu două picioare, care munceşte, vorbeşte şi uneori gândeşte: Homo Sapiens Sapiens'', a declarat rabinul-şef din Ungaria, Robert Frolich, într-o postare pe Facebook.

Budapesta: Este o interpretare greşită

Guvernul ungar s-a apărat marţi. Purtătorul său de cuvânt Zoltan Kovacs a spus că este vorba despre ''o interpretare greşită'' din partea unor ''oameni care nu înţeleg în mod clar diferenţa între amestecul de diferite grupuri etnice ale sferei iudeo-creştine şi amestecul de popoare de diferite civilizaţii''. 

Ce a spus Viktor Orban

Şeful guvernului ungar a afirmat, sâmbătă, la Băile Tuşnad, că lumea se află într-un deceniu al pericolelor şi primejdiilor şi nu credea că piloanele civilizaţiei occidentale vor începe să se dărâme. În opinia sa, fenomenul migraţionist a împărţit Europa în două şi există o dispută între aceste două părţi.

"Problema cea mai spinoasă continuă să fie problema demografică. Sunt mai multe înmormântări decât naşteri. (...) A doua provocare este fenomenul migraţionist, care a împărţit Europa în două. Fenomenul migraţionist a împărţit în două Europa. Pur şi simplu, Occidentul s-a destrămat, s-a împărţit în două. Într-o parte avem ţări, naţiuni, unde avem europeni şi non-europeni, care trăiesc laolaltă. Acele state nu mai sunt naţiuni, acolo sunt nişte conglomerate de popoare. Nu mai putem vorbi, zic eu, de Occident, este vorba despre o structură post-occidentală şi, conform regulilor matematicii, o să se întâmple acea mare schimbare demografică.

În acea parte a continentului nostru (...), procentajul populaţiei non-europene va creşte peste 50%. Şi avem cealaltă parte a Europei, a Occidentului, Europa Centrală şi de Est, adică este vorba despre noi. Nu aş vrea să creez confuzie, dar, totuşi, o spun, în sensul spiritual, Occidentul s-a mutat în regiunea noastră. Aici avem Occidentul, acolo avem o structură post-occidentală şi se dă o bătălie între cele două părţi ale Europei. Deci, noi am făcut o ofertă post-occidentalilor, le-am spus 'lăsaţi-ne în pace să ne decidem fiecare cine cu care vrea să fie vecin şi cu cine vrea să trăiască'.

Post-occidentalii au refuzat această ofertă şi au spus 'nu, noi o să vă transformăm în ceea ce suntem sau am devenit şi noi'. Acum se vorbeşte mai puţin despre migraţie, dar, credeţi-mă, nimic nu s-a schimbat. Bruxellesul şi echipele soroşiste, pur şi simplu, vor ne să ne forţeze să îi acceptăm pe migranţi", a susţinut Viktor Orban, conform traducerii oficiale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri politice » Iohannis cere explicaţii UDMR, după ce liderii partidului au aplaudat discursul "rasist" al lui Viktor Orban în România