Antena Meniu Search
x

Bode, înainte de Consiliul JAI: În cel mai optimist scenariu, un vot pozitiv astăzi și ridicarea frontierelor terestre și aeriene din 2023

Ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode a declarat joi, înaintea Consiliul JAI care va discuta aderarea României la Spațiul Schengen, că va solicita dezbatere şi vot pentru aderarea României la spaţiul Schengen. ”Astăzi România va solicita un sigur lucru, respect”, a afirmat Bode.

de Redactia Observator

la 08.12.2022, 12:38

Vezi și

„Este un eveniment important, pe care îl așteptăm de 15 ani, de la momentul aderării și de 11 ani, de când îndeplinim absolut toate condițiile. România se comportă ca un stat Schengen de 11 ani. Din păcate, în acești 11 ani România nu a beneficiat și de drepturile de stat Schengen, iar pierderile sunt incomensurabile.

Astăzi, aici, România va solicita un singur lucru: respect”, spune Lucian Bode, care cataloghează momentul drept unul „de cotitură” şi care a vorbit şi despre pierderile foarte mari din punct de vedere economic pe care România le suferă prin faptul că nu se află în spaţiul Schengen. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Pe acelaşi subiect

Bode: Sunt încrezător într-un rezultat pozitiv

„Sunt încrezător într-un rezultat pozitiv pentru România şi când spun rezultat pozitiv mă gândesc la un vot pentru aderare, astăzi”, a afirmat Lucian Bode înaintea Consiliului JAI programat joi 

Acesta a subliniat: „Orice compromis în interesul României îl vom accepta. În acest moment, noi intrăm la dezbateri şi vot cu propunerea de aderare România şi Bulgaria. Funcţie de poziţiile pe care le vor avea miniştrii de interne astăzi, aici, lucrurile pot evolua într-o direcţie sau alta, în interesul României.

În cel mai optimist scenariu, până la 1 ianuarie suntem în măsură să pregătim frontiera externă Schengen așa cum cer relementările în domeniu. Practic, dacă proiectul de decizie aflat pe ordinea de zi s-ar adopta, aşa cum este el prevăzut astăzi, cu ridicarea frontierelor terestre începând cu 1 ianuarie şi ridicarea frontierelor aeriene începând cu 26 martie (n.r. datele ar fi de fapt inversate), România este pregătită să intre în spaţiul Schengen cu ridicarea controalelor la frontieră aşa cum prevede această decizie pentru că am prezentat în toate forurile tehnice, am prezentat scenariile prin care relocăm resurse umane, tehnică, capabilităţi de pe frontiera de vest pe frontiera de est, respectiv pe frontiera cu Serbia”, adaugă Bode.

Ministrul a subliniat că îşi doreşte aderarea României împreună cu Bulgaria, dar că „interesul României este mai presus de orice”.

„Legat de ce şanse sunt să intrăm separat, noi am pornit pe acest drum împreună cu Bulgaria, am foste evaluaţi împreună cu Bulgaria, suntem într-un parteneriat cu Bulgaria şi într-o relaţie de bună vecinătate cu ei. Noi ne dorim să intrăm împreună, dar interesul României este mai presus de orice. România trebuie să fie membră a spaţiul Schengen începând cu anul 2023”, a afirmat Bode.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri politice » Bode, înainte de Consiliul JAI: În cel mai optimist scenariu, un vot pozitiv astăzi și ridicarea frontierelor terestre și aeriene din 2023