Antena Meniu Search
x

Veşti bune: Votul pentru aderarea României la Schengen este mâine pe ordinea de zi a Consiliului JAI: "Ultimul Asalt"

Votul privind aderarea României la Spațiul Schengen este pe agenda Consiliului JAI de joi, 8 decembrie, a anunțat europarlamentarul Siegfied Mureșan, într-o postare pe Facebook. Între timp se duc negocieri intense pentru a convinge Viena să renunțe la veto, ultimul obstacol în calea extinderii Spațiului Schengen. "Ultimul Asalt. Ora 17.30 ne vom afla față în față cu Karl Nehammer, cancelarul Austriei", a scris și europarlamentarul Rareș Bogdan. De altfel, atât Guvernul condus de Nicolae Ciucă, precum și delegația României la Bruxelles, depun eforturi chiar în aceste ore pentru un vot pozitiv privind aderarea, un deziderat al țării noastre în ultimul deceniu.

de Redactia Observator

la 07.12.2022, 15:36

aderarea României la Spațiul Schengen
Veşti bune: Votul pentru aderarea României la Schengen este mâine pe ordinea de zi a Consiliului JAI: "Ultimul Asalt" - Shutterstock (imagine ilustrativă)

"O veste bună: votul privind aderarea României la spațiul Schengen este pe agenda Consiliului Justiție și Afaceri Interne de mâine. În ultimele luni, România a fost deschisă și a lucrat strâns cu instituțiile europene și cu autoritățile din Suedia, Olanda și Austria. Am răspuns tuturor îngrijorărilor și am demonstrat că țara noastră merită să fie în Schengen. Am convins Suedia și Olanda să-și întoarcă votul și să ne sprijine. Lucrăm în continuare îndeaproape cu autoritățile din Austria. Continuăm munca pentru a obține cât mai curând un rezultat pozitiv privind aderarea țării noastre cu drepturi depline în spațiul Schengen", a scris europarlamentarul Sigfried Mureșan pe Facebook.

Rareș Bogdan anunță "un ultim asalt" în negocierile cu Austria

Eurodeputatul Rareş Bogdan şi Eugen Tomac au scris pe Facebook că au ajuns la Viena, pentru discuţii cu Karl Nehammer, cancelarul Austriei şi cu cei din PPE, pentru a susţine un vot pozitiv pentru aderarea ţării noastre.

"La Aeroport, alături de Manfred Weber în drum spre Viena. Ultimul Asalt. Ora 17.30 ne vom afla față în față cu Karl Nehammer, cancelarul Austriei. Ce doriți să îi transmit cancelarului austriac?", a scris europarlamentarul PNL Rareş Bogdan pe Facebook. 

Pe acelaşi subiect

Şi liderul PMP Eugen Tomac a anunţat că a ajuns la Viena, alături de alţi colegi din PPE: "Facem o ultimă încercare de a răsturna situaţia în favoarea ţării noastre la întâlnirea pe care o avem cu Cancelarul austriac, Karl Nehammer. Până acum nu au convins pe nimeni din Uniunea Europeană cu argumentele lor, dar totuşi, în mod absolut discriminatoriu, susţin că se vor opune accesului României în spaţiul Schengen", spune Eugen Tomac. 

"Este o răfuială a Austriei cu Uniunea Europeană", consideră purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, afirmă că problema Austriei legată de aderarea României la Spaţiul Schengen este una ”eminamente politică”, iar asigurările pe care această ţară le solicită trebuie date de Uniunea Europeană. "Nu poţi lua ostatică o ţară pentru nişte calcule electorale sau nişte calcule care nu au niciun fel de legătură cu garanţiile pe care alţii trebuie să ţi le ofere", susţine el.

"Aceasta este o răfuială a Austriei cu Uniunea Europeană, România este doar un fals pretext în această discuţie, pentru că garanţiile pe care le cere Austria în momentul de faţă în nişte negocieri aprige care se poartă vin mai degrabă spre zona UE, nu spre zona României. Toate discuţiile care se poartă în aceste momente apropo de solicitările Austriei depind de decizia şi de acţiunea Uniunii Europene. Acolo este, într-adevăr, o încăpăţânare nedreaptă şi ciudată a Austriei. Noi avem toate motivele să fim acolo şi ei ştiu bine lucrul ăsta", a afirmat Ionuţ Stroe, marţi seară, la un post de televiziune.

El a precizat că inclusiv din punct de vedere economic intrarea României în Spaţiul Schengen aduce "mari beneficii" companiilor austriece. 

Nicolae Ciucă: "Motivele Austriei nu sunt reale. Aderarea României va face Spațiul și mai sigur"

România va merge "până la capăt" cu demersurile de aderare la Spaţiul Schengen şi va cere un vot în acest sens în Consiliul JAI din 8 decembrie, a declarat premierul Nicolae Ciucă, subliniind că "starea de incertitudine nu mai poate continua".

"Cu o zi înainte de Consiliul JAI de la Bruxelles, care reuneşte miniştrii de Interne ai statelor membre, continuăm să facem energic şi folosind toate canalele, nivelurile şi instrumentele disponibile, eforturi pentru a obţine rezultatul dorit de România", spune premierul în mesaj.

Nicolae Ciucă arată că "în acest moment, toate statele membre ne susţin în avansarea aderării, inclusiv Olanda şi Suedia, cu excepţia Austriei".

"Avem inclusiv inclusiv susţinerea fermă a Franţei şi Germaniei, reconfirmată la toate nnivelurile”, mai spune premierul. Şeful Executivului arată că, referitor la Austria, a avut întâlniri la nivelurile cele mai înalte, preşedintele României cu cancelarul Austriei, miniştrii de Interne şi experţii tehnici", a fost de părere Ciucă.

El afirmă că şi ceilalţi parteneri europeni şi instituţii europene, Parlamentul European şi celelalte state membre împărtăşesc pe deplin această evaluare şi au evocat-o în discuţiile din ultimele zile cu oficialii austrieci.

Presa austriacă critică veto-ul cancelarului Nehammer privind intrarea României în Schengen

Veto-ul Vienei față de intrarea României în Schengen este dezbătut pe larg de presa austriacă, care notează că decizia este nedreaptă şi are conotaţii politice interne, riscând în acelaşi timp să-i afecteze chiar pe austrieci.

Publicaţia Kurier titrează că "Austria caută un ţap ispăşitor", dar adaugă în subtitlu: "Protestele faţă de cifrele ridicate ale migraţiei sunt justificate. Dar un veto împotriva extinderii Schengen nu ajută pe nimeni".

"Sistemele care nu funcţionează nu ar trebui extinse până când nu sunt reparate, iar sistemul Schengen nu funcţionează, pentru că vin tot mai mulţi migranţi. Aceasta este logica din spatele opoziţiei ministrului de interne Gerhard Karner faţă de admiterea mai multor state în spaţiul Schengen. Prin urmare, joi, el intenţionează să se opună prin veto propunerii, în cadrul Consiliului miniştrilor de interne ai UE. Destul de remarcabil, mai ales că Austria nu obişnuieşte să se plimbe pe la Bruxelles cu ameninţări de veto", notează jurnalista Ingrid Steiner-Gashi.

Dar, continuă ea, "există însă un reproş care îi poate fi făcut lui Karner, cancelarului (Karl) Nehammer şi chiar partenerilor lor de coaliţie, Verzilor, care susţin decizia cu o opoziţie surprinzător de mică: aici se aplică standarde duble. Pentru că guvernul respinge admiterea Bulgariei şi României în spaţiul Schengen, dar vrea să dea undă verde Croaţiei".

"Atunci când vine vorba de Croaţia, guvernul austriac este orb în faţa migraţiei. 40 la sută din toate cele 75.000 de cereri de azil depuse în Austria în acest an au provenit de la migranţi care au aterizat în Serbia. Este suficient să arunci o privire pe hartă pentru a vedea că de acolo există doar două rute spre Austria: prin Ungaria, ţară din spaţiul Schengen, unde se pare că migranţii sunt lăsaţi să treacă cât mai repede posibil, şi prin Croaţia, ţară candidată la aderarea la Schengen. Desigur, la Viena se ştie că migranţii se îndreaptă spre nord prin Croaţia şi că în Ungaria sunt lăsaţi să treacă, dar toate acestea par mai puţin importante decât să bată cu adevărat cu pumnul în masă în altă parte", comentează autoarea articolului din Kurier.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri politice » Veşti bune: Votul pentru aderarea României la Schengen este mâine pe ordinea de zi a Consiliului JAI: "Ultimul Asalt"