Antena Meniu Search
x

Video Spitalele sunt în colaps, pacienții își joacă șansa la viaţă la loteria paturilor. OMS a trimis un expert în România să ne scoată din criza Covid

Am ajuns studiu de caz în lume. România va atinge imunitatea colectivă abia în mai 2024 în actualul ritm de vaccinare. Este avertismentul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care a trimis aici un expert specializat în situaţii de criză de sănătate. Spitalele sunt în colaps, după ce în ultimele 7 zile am depăşit pragul de 100 de mii de infectări şi 2.413 de decese. Mai exact, la fiecare 4 minute un deces de COVID.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 18.10.2021, 19:17

Vezi și

Aceasta este imaginea epuizării. O asistentă de la Spitalul Pantelimon se odiheşte câteva minute pe unde apucă. Nu sunt libere nici paturi, nici tărgi, nici scaune. Fotografia în care femeia stă pe cutii de carton a fost postată şi pe pagina Ro Vaccinare, dar oamenii tot nu cred în lupta medicilor şi asistenţilor.

Fiorella Mitoiu, şef UPU, Spitalul Pantelimon: ”Este vorba de epuizarea fizică, este vorba de epuizarea psihică care te macină mult mai mult”.

În orice secţie de terapie intensivă coşmarul se repetă la nesfârşit. Sunetul aparatelor care îi ajută pe bolnavi se aud în liniştea sinistră. Puţinii pacienţi neintubaţi şi neventilaţi respiră chinuit şi se agaţă de tuburile cu oxigen.

Ema Schweninger, reporter Observator: Ce-aţi văzut aici în jurul dvs?

Pe acelaşi subiect

Pacientă: ”Suferinţă multă”

Ema Schweninger, reporter Observator: ”Oameni care n-au rezistat?”

Pacientă: ”Da”.

34 de ani. Atât avea cel mai tânăr pacient care a murit în secţia ATI de la spitalul "Marius Nasta".

Irina Strâmbu, medic Institutul Marius Nasta: ”Din păcate, de cele mai multe ori, paturile se elibereaza prin decesul pacienţilor. În ultima lună am avut 2 pacienti pe care i-am recuperat”.

Pacienții Covid ajung în stare gravă la spital

Şansele sunt mici pentru că oamenii stau prea mult acasă. Îşi administrează singuri medicamente şi folosesc concentratoare de oxigen după ureche. Apoi ajung în stare gravă la spital.

Asistentă medicală: ”Cea mai tânără pacientă. E venită vineri. Nu se descurcă să respire singură, necesită continuu ventilatorul. Pacienta de 71 de ani admisă astăzi. Stare gravă, posibil să fie nevoie într-un timp scurt de intubaţie”.

Ema Schweninger, reporter Observator: ”Şansa la viaţă se câştigă la loteria paturilor. Sună dur, dar este realitatea din spitalele noastre. În Institutul Marius Nasta sunt 15 pacienţi internaţi la terapie intensivă. Alţi 22 spitalizaţi în secţia COVID ar avea nevoie de ATI, dar nu există niciun loc liber”

În saloane, sunt câte trei paturi, în loc de două. Alţi bolnavi stau în hol pe tărgi şi cărucioare, conectaţi la tuburile de oxigen.

Irina Strâmbu, medic Institutul Marius Nasta: ”Colega mea a stat 9 ore în comebinezon. A avut 11 internări, 60 de spitalizări de zi şi nu ştiu câte complicaţii şi vreo 2 resuscitări. Nu faci pipi, nu bei apă, nu mănânci”.

Peste 4000 de români au murit de Covid în ultimele 2 săptămâni

În ultimele două săptămâni, aproape 200 de mii de români au fost diagnosticaţi cu COVID-19. Iar peste 4.000 au murit. Dintre aceştia, mai puţin de 9% erau vaccinaţi. Autorităţile speră ca 2 milioane de români să se vaccineze cu prima doză până la finalul anului şi 70%, până în primul trimestru din 2022. 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii ne aduce cu picioarele pe pământ: în ritmul actual de vaccinare, vom ajunge în 7 luni la o acoperire vaccinală de 40% și abia în 2024 la 70% de români imunizaţi. Un expert al OMS vine în România pentru a ne ajuta în gestionarea crizei şi a înţelege cum am ajuns aici.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » Spitalele sunt în colaps, pacienții își joacă șansa la viaţă la loteria paturilor. OMS a trimis un expert în România să ne scoată din criza Covid