Antena Meniu Search
x

Situaţie fără precedent la o clinică privată din Craiova. Teste Covid pozitive, nerecunoscute de DSP

Testele Covid prelucrate acolo nu sunt luate în calcul de autorităţi. Ba mai mult, pacienţii diagnosticaţi în acel laborator privat nu sunt luaţi în evidenţă şi nici nu li se impune să rămână în izolare.

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 19.10.2020, 17:50

Vezi și
  • Direcţia de Sănătate Publică nu a luat în considerare rapoartele.
  • Iar pacienţii au fost înştiinţaţi de acest lucru.

De la sfârşitul lunii septembrie, sute de oameni care au vrut să plece în vacanţă, în străinătate, şi-au făcut testul Covid la o clinică privată din Craiova. Numai pentru analize, au plătit 300 de lei.

Cei care au dorit rezultatul în maximum 36 de ore au mai dau 100 de lei în plus. Odată cu primele teste pozitive, clinica a trimis rapoartele către direcţia de sănătate publică.

Dr. Alexandra Buzatu Lang, specialist medicină de laborator: Am făcut test şi de screening şi de confirmare. Tocmai ca să fie două pozitivităţi. Am făcut şi test de antigen şi test de PCR. Pentru că numărul de cazuri s-a înmulţit, am dat şi tabelul şi am raportat şi am crezut că suntem un ajutor. 

De fapt, totul a rămas în aer. Direcţia de Sănătate Publică nu a luat în considerare rapoartele. Iar pacienţii au fost înştiinţaţi de acest lucru. Aşa se face că pe cei depistaţi pozitiv nu i-a obligat nimeni să intre în izolare fără un al doilea test, făcut într-o clinică autorizată.

Zeci de teste cu rezultat pozitiv lucrate în ultima lună în laborator nu sunt luate în considerare de DSP. Practic, dacă pacientul nu merge într-o clinică avizată de Ministerul Sănătăţii şi aflată pe lista publicată în site, poate să îşi vadă în continuare de activitate, fără nicio oprelişte.

Pacient: Mi-a spus că laboratorul nu este acrediat. Adică DSP-ul nu recunoaşte testul pe care l-am făcut. Am fost la un alt laborator şi m-am testat. 

Reporter: Şi cum a ieşit? În acelaşi fel a ieşit rezultatul?

Pacient: Da, da. Pozitiv.

Însă nu toţi pacienţii îşi permit să plătească două teste. Un detaliu prea puţin important pentru autorităţile care se bazează pe birocraţie.

Chiar dacă metodologia emisă de Ministerul sănătăţii obligă laboratoarele să raporteze cazurile Covid, o scăpare a clinicii private din Craiova îi scapă de responsabilitate şi pe cei de la DSP. 

Potrivit reprezentanţilor clincii private, oamenii şi-au dat acordul în scris să le fie prelucrate probele, chiar dacă ştiau că nu vor fi recunoscute de DSP. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » Situaţie fără precedent la o clinică privată din Craiova. Teste Covid pozitive, nerecunoscute de DSP