Antena Meniu Search
x

Video Vaccinul Johnson & Johnson primeşte undă verde de la EMA. Au fost doar 8 tromboze severe din 7 milioane de doze

Vaccinul Johnson & Johnson primeşte undă verde de la Agenţia Europeană a Medicamentului. Au fost doar 8 tromboze severe din 7 milioane de doze. Concluzia experţilor europeni vine la o săptămână după ce Europa a suspedat administrarea vaccinului.

de Laurenţiu Bancheş

la 21.04.2021, 16:47

Vezi și
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Decizia este cu atât mai importantă cu cât numeroase ţări europene, inclusiv România, se bazează pe acest vaccin pentru a-şi accelera campania de imunizare. "Beneficiile vaccinului depăşesc riscurile. Suntem încrezători că poate fi administrat în siguranţă". Este anunţul care dă undă verde folosirii a sute de mii de doze de vaccin Johnson and Johnson, blocate de o săptămână în depozitele din Europa, inclusiv din România. 

Autorităţile române au blocat administrarea vaccinului

Autorităţile române au blocat administrarea vaccinului chiar din ziua în care a ajuns în ţara noastră pe fondul temerilor că ar putea provoca tromboze. Şase femei au fost diagnosticate în Statele Unite în urma vaccinării, iar o alta a murit. Scenariul aminteşte de scandalul izbucnit în jurul serului AstraZeneca. Cel putin 18 ţări au suspendat, temporar, vaccinarea după ce administrarea a fost  legată de apariţia a sute de cazuri de tromboze. 

Dr. Sabine Strauss: Există o legătură posibilă între apariţia acestor tromboze pe fondul unor niveluri mici de trombocite şi vaccinarea cu serul anti-Covid de la Johnson and Johnson. Există simillarităţi între cele două vaccinuri dar şi diferenţe. AstraZeneca este realizat pe baza unui adenovirus extras de la un cimpanzeu, iar cel de la Johnson and Johnson este un adenovirus uman. 

Pe acelaşi subiect

Cazuri de tromboze s-au înregistrat la toate serurile aprobate. EMA a precizat că la nivel global au fost 287 de cazuri de cheaguri de sânge la vaccinul AstraZeneca, 25 după administrarea Pfizer, 8 la Johnson & Johnson şi 5 la Moderna. 

Deblocarea administrării pentru singurul vaccin monodoză aprobat de autorităţile europene ar permite accelerarea vaccinării în toată Europa. 

Tedros Ghebreyesusm director OMS: Infecţiile şi spitalizările celor între 25 şi 49 de ani cresc cu o viteză alarmantă. Avem instrumentele pentru a controla această pandemie în câteva luni. Trebuie să le aplicăm însă cu continuitate şi în mod echitabil.

Uniunea a comandat 200 de milioane de doze Johnson and Johnson pentru acest an. Suficient pentru a vaccina jumătate din populaţia blocului comunitar. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Sanatate » Vaccinul Johnson & Johnson primeşte undă verde de la EMA. Au fost doar 8 tromboze severe din 7 milioane de doze