Antena Meniu Search
x

Reguli pentru românii care ajung în Italia sau pleacă din Peninsulă

Plecați în Italia sau vă întoarceți din această țară? Trebuie să știți că sunt mai multe reguli pe care trebuie să le respectați. Începând cu data de 3 iunie, deplasările vor fi permise în mod liber, din orice motiv.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 26.05.2020, 10:12

Reguli pentru românii care ajung în Italia sau cei care pleacă din Peninsulă - Profimedia
  • Până în 2 iunie, persoanele care intră sau se întorc în Italia din altă țară trebuie să petreacă o perioadă de 14 zile sub supraveghere sanitară.

Ministerul de Externe din Italia a pus la dispoziția cetățenilor, o informare publicată pe site-ul oficial al instituției, privind regulile de deplasare din și către Italia în această perioadă.

Reguli valabile până în 2 iunie pentru deplasările din și către străinătate

"Deplasările către și din străinătate continuă să fie permise doar pentru necesități dovedite de muncă, de urgență absolută sau din motive de sănătate; în orice caz rămâne permisă în continuare revenirea la propriul domiciliu, locuință sau reședință; este necesară completarea unei declarații pe proprie răspundere privind motivele călătoriei.

Persoanele care intră sau se întorc în Italia din altă țară trebuie să petreacă o perioadă de 14 zile sub supraveghere sanitară și în autoizolare la propriul domiciliu sau la o altă adresă aleasă de persoana interesată sau, în lipsa acesteia, la o locație hotărâtă de către Protecția Civilă regională".

Am intrat în Italia din străinătate, trebuie să petrec 14 zile în autoizolare acasă?

"În mod normal, da. Până la data de 2 iunie, oricine intră sau se întoarce în Italia din străinătate trebuie să petreacă o perioadă de 14 zile sub supraveghere sanitară și în autoizolare la propriul domiciliu sau la o altă adresă aleasă de persoana interesată sau, în lipsa acesteia, la o locație hotărâtă de către Protecția Civilă regională. (a se consulta următoarea întrebare)".

Ce reguli se aplică în Italia începând cu data de 3 iunie pentru deplasările către și din străinătate?

"Începând cu data de 3 iunie, deplasările vor fi permise în mod liber, din orice motiv, către și din următoarele state:

Statele membre ale Uniunii Europene (în afară de Italia, sunt state membre UE: Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Cehia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia și Ungaria);

Statele Acordului Schengen (statele non-UE părți la Acordul Schengen sunt: ​​Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția);

Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord;

Andorra, Principatul Monaco;

Republica San Marino și Statul Vatican.

De la data de 3 iunie, persoanele care intră sau se întorc în Italia din aceste țări nu vor mai fi supuse supravegherii sanitare și autoizolării de 14 zile.

Cu excepția cazului în care s-au aflat în alte țări în cele 14 zile anterioare intrării în Italia.

De exemplu, o persoană care intră în Italia din Franța pe 14 iunie va fi supusă autoizolării dacă a intrat în Franța din Statele Unite la 4 iunie, dar nu va fi supusă izolării dacă deplasarea din Statele Unite în Franța a avut loc până la data de 30 mai sau dacă de la data de 31 mai la data de 13 iunie s-a aflat în Germania.

În perioada 3 – 15 iunie, pentru deplasările către și din state diferite decât cele enumerate mai sus, continuă să se aplice aceleași reguli valabile până la data de 2 iunie pentru toate deplasările către și din străinătate".

Sunt cetățean străin și mă aflu în în Italia, mă pot întoarce în țara în care locuiesc?

"Da, întoarcerea la propriul domiciliu, reședință sau locuință este întotdeauna permisă. Pentru declarația pe propria răspundere în privința motivelor deplasărilor pe teritoriul național, necesare pentru a ajunge la frontieră, se poate utiliza formularul publicat pe site-ul Ministerului de Interne. Se recomandă să verificați înainte de plecare măsurile prevăzute în țara de destinație pentru împiedicarea răspândirii virusului.

De asemenea, este recomandat să contactați ambasada țării dumneavoastră în Italia".

Mă întorc în Italia cu un zbor din străinătate. Pot lua un alt zbor către o destinație națională sau internațională?

"Da, tranzitul aeroportuar este permis cât timp cât nu părăsiți zona aeroportului. Deplasarea înspre destinația finală trebuie întotdeauna justificată de exigențe de muncă, de sănătate sau de urgență absolută, ca toate celelalte deplasări".

Declarație pe proprie răspundere pentru deplasări în Italia

Declarație pe proprie răspundere pentru motivele călătoriei

Mai multe informații utile cetățenilor români care sosesc în Italia sau cei care părăsesc această țară, puteți consula AICI.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Evenimente » Reguli pentru românii care ajung în Italia sau pleacă din Peninsulă