Antena Meniu Search
x

Video Povestea lui Mihai Bica, primul român care a terminat Medicina la Cambridge şi s-a întors să ajute pacienţii din ţara natală

Binele are un efect de bumerang. Se întoarce mai devreme sau mai târziu. De aceea, astăzi spunem Ajut Eu pentru un om care duce la rândul lui mai departe ajutorul. E cardiolog rezident şi primul român care a terminat Medicina la Cambridge. S-a întors în România, după ce şi-a pierdut bunica, şi salvează vieţi cu gândul la ea. 

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 03.12.2020, 20:28

Vezi și
  • Mihai Bica activează în cadrul Institutului pentru Boli Cardiovasculare CC Iliescu.
  • Mihai Bica şi-ar dori un ecograf portabil, de buzunar.
  • Cele mai importante ştiri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.

Mergeți cu inima deschisă printre oameni. Pentru că undeva, în mulțime, s-ar putea să fie cineva care într-o zi vă va salva viața. El e Mihai Bica, un tânăr cardiolog care a atunci când a depus jurământul de medic, și-a făcut și o promisiune. 

Mihai Teodor Bica, medic rezident: Să fiu mereu empatic, să fiu dedicat, să nu pierd din vedere că lucrez cu oameni în suferință și să mă mențin mereu la curent cu ultimele descoperiri, ca să pot să tratez optim. 

O lecție pe care a învățat-o la una dintre cele mai bune școli din lume. E primul român care a absolvit Medicina la Cambridge și a avut drept mentori laureați ai premiului Nobel. A înțeles cât contează în Marea Britanie relația dintre medic și pacient, când în sala de curs au apărut actori, angajați să le arate studenților cum să reacționeze în viitor.  

Mihai Teodor Bica, medic rezident: Mimau foarte realist un pacient nervos, un pacient supărat, un pacient într-o stare proastă, cu o demență senilă... 

Ziua absolvirii a fost pentru el una dintre cele mai frumoase din viață. 

Mihai Teodor Bica, medic rezident: Îngenunchezi în fața rectorului universității, care îți dă o binecuvântare în latină și îți înmânează diploma de absolvire. În văzul tuturor, sunt mulți turiști, e un spectacol de fapt. 

Nu credea atunci că, după şase ani la Cambridge, într-o zi se va întoarce în România, să fie medic într-un sistem cu mult mai puține resurse și cu mult mai multe probleme. 

Mihai Teodor Bica, medic rezident: Am luat decizia de a mă întoarce când am avut o dramă în familie. A murit bunica mea, de care eram foarte apropiat, și mi-a cântărit mult lucrul acesta. Nu am putut să mă duc la vremea aia la înmormântare și cumva lucrul acesta a rămas cu mine atunci.

Cum a rămas cu el și întrebarea dacă bunica lui, un om simplu de la poalele Munților Făgăraș, a primit de la România toată grija pe care o merita. Și atunci a decis să se întoarcă și să facă el o diferență pentru pacienții de aici. De la începutul anului, e rezident la Institutul pentru Boli Cardiovasculare CC Iliescu. Astăzi l-am găsit la Spitalul Floreasca, unde învață cum funcționează medicina de urgență. 

Mihai Teodor Bica, medic rezident: În România, ca doctor, trebuie să depui un efort deosebit pentru a obține lucruri de care pacientul ar trebui să beneficieze în mod obișnuit. Dacă tu ca doctor nu te zbați pentru pacient să-i obții investigații, să-i obții analize, să-i obții tratament în primul rând, atunci rezultatul n-are cum să fie bun. 

România l-a învățat repede că asta e principala calitate a unui medic aici: să încerce în permanență să miște sistemul. Și să nu cedeze în fața lipsurilor.

Mihai Teodor Bica, medic rezident: Când mă gândesc la un pacient, mă gândesc la o persoană cunoscută. Spun că putea fi bunica mea, putea fi bunicul meu. Și dacă am vreo secundă vreo idee, dacă să-i mai fac ceva, dacă să nu-i fac, mă gândesc că dacă era bunica mea, atunci nu merita tot ce am mai bun?

Dacă ne-am gândi mai mulți așa, lucrurile ar fi mai bune. Și s-ar salva mai multe vieți. Da, s-ar salva mai multe vieți. 

Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces în țara noastră – fiind motivul a 6 din 10 decese. Cu asemenea cifre negre luptă el și ar mai avea nevoie de arme. Cum ar fi un ecograf portabil, de buzunar. 

Mihai Teodor Bica, medic rezident: Merg cu el la patul pacientului, practic. Spitalele din România nu sunt dotate cu aşa ceva, nu există aşa ceva.

Mihai Bica e un câștig pentru Sănătatea din România. După ce o treime dintre medicii români au emigrat, el a făcut drumul înapoi spre acasă, dintr-un simplu motiv: să ajute.

Visul lui Mihai s-a împlinit

Oamenii de bine nu au rămas indiferenţi la efortul tânărului medic şi au răspuns, prin intermediul campaniei Ajut eu. 

Mara Cristescu, product manager MEDIST Imaging, a anunţat că medicul va putea să lucreze cu un ecograf portabil, făcându-i cadou un astfel de dispozitiv.

Mara Cristescu: "Ne bucurăm în primul rând să fim complici în îndeplinirea visului tău, iar aici este un ecograf portabil"

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Ajut Eu » Povestea lui Mihai Bica, primul român care a terminat Medicina la Cambridge şi s-a întors să ajute pacienţii din ţara natală