Fostul internaţional Tibi Selymes şi mai mulţi foşti şefi ai Poliţiei Rutiere Braşov au fost trimişi în judecată, după un accident grav produs de fostul fotbalist, care era băut
Mai mulţi foşti şefi ai Poliţiei Rutiere Braşov, dar şi câţiva agenţi din acelaşi serviciu au fost trimişi în judecată de către procurorii DNA.
De Redactia Observator la 02.10.2017, 16:13Mai mulţi foşti şefi ai Poliţiei Rutiere Braşov, dar şi câţiva agenţi din acelaşi serviciu au fost trimişi în judecată de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) fiind acuzaţi că l-au ajutat pe fostul internaţional Tibor Selymes să nu fie tras la răspundere penală pentru un accident grav pe care l-a provocat în stare de ebrietate. În acelaşi dosar a fost trimis în judecată şi fostul fotbalist, dar şi soţia acestuia care a declarat că ea ar fi condus maşina.
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Braşov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Tămîrjan Claudiu, la data faptelor şef al Serviciului Rutier din cadrul Poliţiei Judeţene Braşov, pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu, instigare la complicitate la abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului, dar şi şi a lui Onosă Ionel, la data faptelor şef al Biroului Drumuri Europene şi Naţionale din cadrul Serviciului Rutier Braşov, pentru complicitate la abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului.
De asemenea, au fost trimişi în judecată, pentru abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului, Constantinescu Mircea Valentin, la data faptelor ofiţer de poliţie în cadrul Biroului Drumuri Europene şi Naţionale, Afrenţoaei Gabriel Eugen, la data faptelor ofiţer de poliţie în cadrul Compartimentului de cercetări penale, dar şi agenţii Spătaru Cristi Leonard, Gomoescu Ionuţ Gigel.
Tibor Selymes a fost trimis în judecată pentru vătămare corporală din culpă şi complicitate la abuz în serviciu, iar soţia sa pentru complicitate la abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului.
- O şoferiţă GRAVIDĂ a lovit o Ambulanţă la Galaţi. Şoferul de pe maşina Salvării avea alcoolemie 0,22 mg/l
- CARNAGIU la un festival de muzică, în Las Vegas! Sunt cel puţin 50 de morţi şi peste 400 de răniţi. Autorul...
- SCENĂ IREALĂ în parcarea ANAF din Timişoara! Un sicriu a creat PANICĂ printre angajaţi, în această...
Potrivit procurorilor, la data de 15 ianuarie 2012, în jurul orelor 06:05, în localitatea Timişul de Jos, judeţul Braşov, Selymes Tibor a pierdut controlul autoturismului şi a intrat în coliziune frontală cu un alt autoturism care se deplasa pe contrasens, în mod regulamentar, cu consecinţa vătămării grave a celor 4 persoane aflate în respectivul autovehicul (ce au necesitat între 30-90 zile de îngrijiri medicale, două dintre ele rămânând cu infirmitate fizică în urma splenectomiei de necesitate).
”Deşi organele de poliţie rutieră au ajuns în scurt timp la faţa locului şi au constatat că inculpatul Selymes Tibor era conducătorul autoturismului implicat în accident şi că se afla sub influenţa alcoolului, la intervenţia şefului Serviciului Rutier, inculpatul Tămîrjan Claudiu, anumiţi poliţişti au acţionat pentru a împiedica tragerea la răspundere penală a celui dintâi pentru vătămare corporală şi conducere sub influenţa alcoolului”, arată procurorii.
Concret, Tămîrjan Claudiu, în calitate de şef al Serviciului Rutier din cadrul I.P.J. Braşov, profitând de influenţa şi autoritatea pe care o avea asupra agenţilor şi ofiţerilor de poliţie din subordine, i-a determinat pe inculpaţii Spătaru Cristi Leonard, Gomoescu Ionuţ Gigel, Constantinescu Mircea Valentin şi Afrenţoaei Gabriel Eugen, care au făcut parte din echipa de cercetare deplasată la locul accidentului, să îşi încalce atribuţiile de serviciu prevăzute de dispoziţiile legale şi să îl favorizele pe Selymes Tibor.
În acest sens, lucrătorii de poliţie nu l-au testat cu aparatul etilotest deîndată, după identificarea la faţa locului, pe Selymes Tibor, acesta fiind condus de inculpaţii Tămîrjan Claudiu şi Onosă Ionel la sediul Poliţiei pentru a-şi reveni din starea de beţie.
”Ulterior, la mai mult de patru ore de la producerea accidentului, inculpatul Selymes Tibor a fost dus la spital pentru recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei”, mai arată procurorii.
În plus, agenţii de la faţa locului, susţin procurorii, nu au legitimat şi notat datele de identificare ale persoanelor găsite la locul faptei, nu au identificat martorii oculari, nu le-au reţinut datele de identificare şi nu au procedat la interogarea sumară a acestora cu privire la producerea evenimentului.
”De asemenea, a fost menţionat în mod nereal în cuprinsul procesului-verbal de cercetare la faţa locului, faptul că autoturismul implicat în accident a fost condus de către Selymes (fostă Călin) Daniela. Ca urmare, pe numele acesteia s-a înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov un dosar penal, cauză care a fost tergiversată până în luna februarie 2016 (nefiind începută urmărirea penală împotriva unei persoane)”,arată procurorii.
Potrivit acestora, ”s-a adus atingere dreptului tuturor persoanelor vătămate în urma accidentului de circulaţie de a formula plângere prealabilă împotriva adevăratului vinovat, de a beneficia de soluţionarea într-un termen rezonabil a acestei plângeri şi de a-şi dovedi lipsa culpei în producerea accidentului”.
În acelaşi context, ”a fost obţinut un folos necuvenit de către inculpatul Selymes Tibor, căruia nu i s-a întocmit dosar penal şi nu i s-a suspendat dreptul de a conduce autoturisme pe drumurile publice”.
În cauză, s-au constituit parte civilă toate cele patru victime ale accidentului de circulaţie precum şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Braşov.