Antena LIVE

Curs valutar

Premieră istorică în România: Experimentele fraţilor Minovici, DEZVĂLUITE pentru prima dată publicului larg (FOTO)

Familia Minovici a marcat istoria Bucureştiului şi nu numai, prin activitatea, pasiunile şi implicarea membrilor săi în stiinţă, cultură sau viaţa socială. Realizarile familiei Minovici au însemnat pentru societatea românească depăşirea unor mari decalaje istorice în plan social şi cultural.

De la 17.05.2016, 12:08
WhatsApp

Familia Minovici a marcat istoria Bucureştiului şi nu numai, prin activitatea, pasiunile şi implicarea membrilor săi în stiinţă, cultură sau viaţa socială. Realizarile familiei Minovici au însemnat pentru societatea românească depăşirea unor mari decalaje istorice în plan social şi cultural.

Fraţii Mina şi Nicolae Minovici au fost ctitori şi directori ai Institutului Naţional de Medicină Legală (1892), cel dintâi institut de profil proiectat la standarde ce au influenţat domeniul în întreaga lume până în ziua de astăzi.

Muzeul Institutului Naţional de Medicină Legală este singurul muzeu închis publicului larg, însă cei care vor să vadă o parte din realizările celor doi medici vor avea această posibilitate odată cu inaugurarea unei expoziţii intitulate ”Fraţii Minovici – pionierat medical şi univers spiritual”.

Expoziţia va fi deschisă în celebra “Vilă cu clopoţei”, o clădire pe care doctorului Nicolae Minovici a ridicat-o în anul 1906, la marginea Bucureştiului, arhitect fiind bunul său prieten Cristofi Cerchez. Astfel a fost ridicată "prima casă în stil popular românesc", care a adăpostit încă de la început o impresionantă colecţie de artă, muzeul Dr. Nicolae Minovici fiind primul muzeu bucureştean de artă populară. În amintirea multor bucuresteni, casa a rămas sub numele "Vila cu clopoţei" datorită turnului său cu 40 de clopoţei de cristal, de care atârnau pene de gâscă, şi care se auzeau de departe la cea mai mică adiere a vântului.

După mai bine de o sută de ani de la inaugurare, ”Vila cu clopoţei” a doctorului Nicolae Minovici va fi accesibilă celor care vor să viziteze clădirea de patrimoniu şi să cunoască o parte a istoriei medicinei româneşti, în cadrul unei expoziţii inaugurale.

Astfel, expoziţia va prezenta, pentru prima oară, obiecte din muzeul didactic de anatomie patologică al Institutului Naţional de Medicină Legală ”Dr. Mina Minovici”, cum ar fi colecţia de tatuaje umane realizată de Mina şi Nicolae Minovici încă din secolul al XIX-lea. În 1898, Nicolae Minovici a obţinut titlul de doctor în medicină cu lucrarea ”Tatuajurile în România”, temă abordată pentru prima oară la noi.Patru dintre tatuaje sunt identificate în premieră datorită unui studiu de caz al profesorului Francisc I. Rainer, realizat la mijlocul anilor 1920, prezentat şi în expoziţie. 

Unul dintre cele mai neobişnuite studii ale lui Nicolae Minovici a fost cercetarea morţii prin spânzurare, fiind propriul cobai pentru experienţele sale. În anul 1904, Nicolae Minovici a publicat lucrarea "Studiu asupra spânzurării", cercetând efectele agoniei prin autostrangulare. Este un studiu unic în domeniul medicinii româneşti din perioada pionieratului.

Practic, medicul şi-a provocat de unul singur sufocarea, în mai multe etape, până la pierdea cunoştinţei. Au fost nu mai puţin de 12 şedinţe de autostrangulare voluntară, cu durate între 4 şi 26 de secunde, rezultate obţinute prin multe antrenamente.

“Prima dată când am încercat să-mi provoc moartea în chipul acesta, zăceam întins pe patul meu, privind cerul. Cu ambele mâini mi-am strâns cu putere gâtlejul în jurul mărului lui Adam. În secunda a V-a simţeam cum se coboară peste mine un văl purpuriu şi apoi un văl negru. Cu o repeziciune uimitoare defilau apoi înaintea ochilor mei sufleteşti fel de fel de icoane. Apoi am simţit ceva asemănător cu o cumplită descărcare electrică, şi totul se făcu negru. Am pierdut simţul raţiunii”, povestea medicul într-un interviu pentru un ziar al vremii.

În cadrul expoziţiei, vizitatorii vor putea vedea, de asemenea, trusa medico-legală care a aparţinut dr. Nicolae Minovici, microscopul folosit de fraţii Minovici în practica lor medico-legală, dar şi numeroase documente legate de activitatea lor ştiinţifică.

“Vila cu clopoţei” se redeschide după finalizarea unui amplu proiect de consolidare, reabilitare şi restaurare, finalizat de Primăria Municipiului Bucureşti. Cu ocazia vernisajului din ziua de miercuri, va fi inaugurat în complexul o nouă Sală de conferinţe care va găzdui expoziţii temporare şi evenimente cu profil cultural.

Expoziţia ”Fraţii Minovici – pionierat medical şi univers spiritual” va fi deschisă până la data de 25 iunie 2017 (miercuri-duminică, orele 10.00-18.00).

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aveţi poliță facultativă de asigurare a locuinței?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Fabrica din România care este cea mai modernă din Europa în domeniul ei. Are...
Fanatik.ro
Publicat 29.09.2024
Cum au ascuns chinezii că li s-a scufundat cel mai nou submarin nuclear
spotmedia.ro
Publicat 27.09.2024
Predicția unui comandant ucrainean: În câteva luni, războiul va intra în...
spotmedia.ro
Publicat 25.09.2024
Cele trei ZODII norocoase care se pot îmbogăți de pe urma moștenirilor. Mihai...
Gandul
Publicat 28.09.2024
Ion Iliescu: „Am un zâmbet de Dacie”. Ce spune fostul președinte despre...
Adevărul
Publicat 29.09.2024
Cum arată copiii Andreei Samson de la Asia Express. Actrița avea un bebeluș...
A1
Publicat 25.09.2024
Horoscopul zilei de 30 septembrie 2024. Taurii sunt calculați. Află ce se...
CaTine
Publicat 29.09.2024
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată...
spynews.ro
Publicat 25.09.2024
Un fanatic al fotbalului ridică în picioare stadioane, dar nu cu mingea »...
GSP
Publicat 29.09.2024
Horoscop octombrie 2024. Schimbări dramatice, decizii importante, șanse unice...
Click.ro
Publicat 29.09.2024
Misterul din Groapa Marianelor a fost elucidat. Ce ar fi zgomotul care se aude din...
Useit
Publicat 28.09.2024
Povestea româncei care a fost campioană la Roland Garros și a ajuns chirurg la...
Redacţia.ro
Publicat 27.09.2024
Au ruginit echipamentele la Centrala de la Iernut, Mureș, un proiect de 268 de...
libertatea.ro
Publicat 29.09.2024
O fotografie cu Jason Kelce la bustul gol a devenit virală pe internet:...
ZU
Publicat 29.09.2024
Pui Marsala. Rețetă de pui cremos cu ciuperci, în sos de vin
Hello taste
Publicat 29.09.2024
Rețete sănătoase de smoothie pentru gravide. Ce recomandă nutriționiștii să...
Deparinti
Publicat 29.09.2024
Cum va arăta România în 2050. O populație îmbătrânită...
ziare.com
Publicat 29.09.2024
Sherlyn le răspunde criticilor în privința creșterii copilului său. Ce...
Happy
Publicat 27.09.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Care sunt efectele terapeutice ale masajului cu bețe de bambus. Cu ce se...
Medicool
Publicat 29.09.2024
Naşul lui ”Bocciu” face acuzaţii halucinante! Rapid, incriminată pentru...
orangesport.ro
Publicat 26.09.2024