UNIC ÎN LUME! Zeci de mii de biciclete pierdute au fost "pescuite" din canalele din Amsterdam şi transformate în doze de bere sau suc
Cutia din care bem suc sau bere ar putea fi o fostă bicicletă olandeză. Cum e posibil? Zeci de biciclete sunt pescuite zilnic din canalele oraşului Amsterdam.
De Redactia Observator la 31.05.2017, 21:43Cutia din care bem suc sau bere ar putea fi o fostă bicicletă olandeză. Cum e posibil? Zeci de biciclete sunt pescuite zilnic din canalele oraşului Amsterdam.
Scăpate accidental sau aruncate intenţionat de turiştii mult prea euforici, bicicletele sunt recuperate de pescari, reciclate şi apoi transformate în doze de băutură.
De la piste interminabile, până la parcări etajate numai pentru biciclete, Amsterdamul este un adevărat Rai pentru cei care vor să evite aglomeraţia din trafic. În capitala Olandei, bicicletele sunt peste tot. Inclusiv în apă. Cele 165 de canale din Amsterdam ascund în adâncuri o comoară uimitoare: zeci de mii de biciclete.
"Am pierdut numărul lor, la câte biciclete scoatem pe zi, dar cea mai recentă estimare a mea este între 15.000 şi 20.000", spune Jan de Jonge.
Iar pescuitul de biciclete din canale este o ocupaţie full time în Amsterdam. Zilnic,''pescarii'' scot zeci de epave la suprafaţă.
"Scoatem bicicletele ca să menţinem apa curată şi pentru bărcile turistice. Dacă nu facem asta, probabil se vor ridica deasupra liniei de pluture", povesteşte Jan de Jonge.
Cum au ajuns bicicletele în apă? Pe mulţi dintre proprietarii lor i-a luat valul, spun pescarii: "Cred că 20% dintre ele au ajuns acolo din cauza vântului, dar 80% sunt de la oamenii care le aruncă după ce petrec o noapte".
Pentru scoaterea lor, ''pescarii'' folosesc o maşinărie specială: o gheară supradimensionată, care prinde ''prada'' cât ai clipi. Adevărata magie, însă, abia apoi urmează.
'"Bicicletele pe care le scoatem le reciclăm şi ele se transformă în cutii de bere sau suc. Cred că suntem cei mai fotografiaţi şi filmaţi oameni din Amsterdam. Nu este niciun alt oraş din lume unde se întâmplă asta. E unic. Doar în Amsterdam!", spune Jan de Jonge.