(P) Designul camerei de zi: 5 reguli de știut și de urmat
De la locul în care poziționați fotolii și colțare living și până la alegerea podelei, iată câteva sfaturi esențiale pentru amenajarea și decorarea unui living practic și confortabil. Amenajarea unei camere de zi nu este întotdeauna atât de simplă pe cât ați putea crede.
De Redactia Observator la 29.09.2022, 17:24O cameră multifuncțională în inima casei, camera de zi necesită un pic de gândire. Pentru a începe cu dreptul, iată câteva elemente-cheie de care trebuie să țineți cont.
Începeți prin a plasa canapeaua
Ca elemente principale, fie că vorbim despre colțare living, canapele sau fotolii, acestea determină aspectului camerei de zi. De cele mai multe ori așezate pe un perete pentru a economisi spațiu, puteți așeza colțare living și fotolii și în cealaltă parte a camerei, de exemplu, pe o consolă, ca o separare între două spații distincte (zona de zi și zona de luat masa, de exemplu).
Orientarea unor colțare de living și a unor fotolii trebuie gândită în funcție de intrarea luminii în cameră și de punctul spre care doriți să îndreptați atenția (o măsuță de cafea, o priveliște frumoasă, un șemineu, o zonă de relaxare, un televizor). Odată ce ați ajuns la fața locului, întocmiți un plan al camerei de zi care să fie în concordanță cu dorințele dumneavoastră.
Aranjați mobilierul în funcție de rutina dvs. zilnică
Camera de zi este centrul casei. Acesta este conceput pentru fiecare dintre locuitorii săi. Atunci când vă gândiți la amenajarea unei camere de zi, faceți un bilanț al obiceiurilor dvs. de viață în această cameră. Câte persoane sunt? Ce activități predomină? La ce oră din zi? Amenajarea camerei ar trebui să fie în concordanță cu viața dumneavoastră de zi cu zi. Pentru copiii mici, asigurați un spațiu liber pentru a se juca pe podea. Dacă luați masa de prânz sau cina în această cameră, așezați masa cât mai aproape de bucătărie, iar lângă ea un dulap pentru depozitarea vaselor etc. De asemenea, calculați distanța corectă între canapea și televizor.
Într-un spațiu mic, preferați o canapea cu unul sau două locuri (fotolii, pufuri, perne pe podea etc.) și mobilier multifuncțional, cum ar fi o măsuță de cafea cu spațiu de depozitare sau o bibliotecă ca o partiție. Dacă livingul este un cocon în care vă place să vă refugiați, orientați amenajarea spre un punct central (un șemineu, de exemplu) și limitați la minimum spațiul dintre diferitele elemente. Pentru a crea o cameră de zi prietenoasă, aranjați mai multe fotolii în fața canapelei sau chiar două canapele, dacă suprafața o permite, pentru a crea un spațiu propice conversației. Atât de multe posibilități în care circulația nu trebuie neglijată.
Grija pentru lumină
De dimineața până seara, camera de zi este o cameră în care lumina trebuie să fie abundentă. Înainte de a vă construi casa, gândiți-vă să o amplasați în partea de sud și, dacă este posibil, cu deschideri mari. Odată ce camera de zi a fost amenajată, amplasați zona canapelei lângă o fereastră pentru a obține lumină naturală. Preferați culorile deschise pentru a spori senzația de spațiu și pentru a reflecta mai bine lumina.
Camera de zi este, de asemenea, o cameră multifuncțională prin excelență: citiți, lucrați, luați masa, vă jucați, discutați. Prin urmare, este recomandabil să fie multe surse de lumină directă și indirectă pentru o cameră de zi plăcută. Ca sursă principală de lumină, o lampă suspendată, o lampă de podea mare sau spoturi sunt o soluție bună. Fiecare activitate poate fi însoțită de o lumină adecvată datorită luminilor complementare. O lampă de citit lângă canapea, o lampă de podea lângă colțul de jocuri, o lampă mică pe șemineu.
Crearea unui spațiu personalizat și confortabil
Dincolo de latura practică, livingul este și un spațiu plăcut de locuit, în care trebuie să te simți bine. Designul acestei camere trebuie să fie adaptat la personalitatea ta. Înainte de a începe, faceți o listă cu culorile și materialele care vă plac. După, veți știi exact ce să căutați atunci când achiziționați colțare sau fotolii de living, fotolii, măsuțe etc.