Asistentă răpusă de coronavirus la Iași, zeci de cadre medicale infectate
Deşi suntem pe un trend descendent, virusul care afectează întrega lume continuă să facă victime. România a întregistrat ieri doar 145 de cazuri noi. Iar numărul deceselor a ajuns la 1.176. Printre cei peste o mie de oameni care şi-au pierdut viaţa în ţara noastră se numără şi al 14-lea cadru medical. Este vorba de o asistentă, în vârstă de numai 46 de ani, care a încetat din viaţă la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi. Iar cum noul coronavirus afectează tot mai multe cadrele medicale, tot în Iaşi, este alertă la două spitale, după ce zeci de cadre medicale şi pacienţi au ieşit pozitivi la testele pentru noul coronavirus. Mai multe cadre medicale s-au infectat şi au creat adevărate focare în cele doua unităţi medicale.
De Redactia Observator la 24.05.2020, 11:33- Anchetă epidemiologică la Iași
- O asistentă a murit, zeci de cadre medicale infectate
O asistentă care tocmai revenise la muncă este bănuită că ar fi adus virusul în Spitalul de Neurochirurgie ''Prof. Dr. Nicolae Oblu'', din Iaşi. După câteva zile, rezultatele analizelor aveau să arate că alte 10 cadre medicale de pe aceeaşi secţie sunt infectate. Numărătoarea, însă, nu s-a oprit aici.
Marius Voicescu, purtător de cuvânt al DSP Iași - În urma testărilor efectuate, ancheta epidemiologică declanşată la Spitalul de Neurochirurgie Nicolae Oblu din Iași a evidențiat prezenţa noului coronavirus la încă patru cadre medicale și 13 pacienți. Reamintim că ancheta a fost declanșată după confirmarea pozitivă a unui asistent medical. Au fost efectuate testări și pe data de 22 mai au fost confirmate 10 cadre medicale.
În total 28 de cazuri, atât cadre medicale, cât și pacienți infectați rămân internați la Spitalul de Neurochirurgie.
Dr. Lucian Eva, manager Spitalul de Neurochirurgie Iași - Analizăm acum fiecare caz în parte, refacem circuitele spitalului, asigurăm în principiu tot ce există în spital, personal medical, pacienţi vor fi trataţi ca şi suspecţi COVID, asigurând materiale de protecţie maximală pentru tot personalul şi pacienţii sunt în continuare internaţi.
Anchetă epidemiologică la Iași
Situația a dus la luarea unor măsuri extreme în spital pentru a controla focarul și pentru a minimaliza riscul de răspândire a virusului.
La Spitalul de Neurochirurgie din Iași ajung în mod normal cazurile grave din toată zona Moldovei. Însă, acum, până când focarul nu va fi ținut sub control focarul și decontaminate secțiile nu vor mai fi aduse aici decât urgențele majore care chiar nu pot fi tratate în spitalele din județele învecinate.
În acest moment în Spitalul de Neurochirurgie sunt aproximativ 300 de cadre medicale şi apoape 200 de pacienţi. Mare parte din secţia de terapie intesivă este folosită acum pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu coronavirus. În acelaşi timp, la doar câteva sute de metri distanţă, un nou posibil focar apare la Spitalul de Copii ''Sf. Maria''.
Dr. Lucian Cernahoschi, purtător de cuvânt al Spitalului de Copii ''Sf. Maria'', Iaşi - Au fost depistate patru, în total, cadre medicale de la clinica de pediatrie a Spitalului de Copii Sf. Maria, pozitive cu noul coronavirus.
După apariţia primelor cazuri, s-au mai făcut alte 40 de teste, iar rezultatele acestora ar trebui să sosească zilele următoare.
Și aici sursa de infectare pare să fie tot o asistentă medicală, care s-ar fi infectat în afara spitalului. Anchetele epidemiologice continuă în cele două unități medicale, iar numărul cazurilor pozitive ar putea să crească.