România este în Uniunea Europeană pe penultimul loc la reciclare
Suntem codaşii Europei la reciclare. Dar bătălia pe banii din ambalajele aruncate este crâncenă. Statul vrea ca primăriile să se ocupe de colectarea selectivă a deşeurilor, dar privaţii din domeniu spun că măsura autorităţilor produce haos.
De Redactia Observator la 22.01.2019, 21:28Suntem codaşii Europei la reciclare. Dar bătălia pe banii din ambalajele aruncate este crâncenă. Statul vrea ca primăriile să se ocupe de colectarea selectivă a deşeurilor, dar privaţii din domeniu spun că măsura autorităţilor produce haos.
Doar 3 procente din tot ce aruncăm reuşim să reciclăm. Nu avem puncte de colectare selectivă peste tot, iar acolo unde sunt, nimeni nu le foloseşte aşa cum trebuie.
O modificare legislativă pune acum în sarcina primăriilor colectarea selectivă a deşeurilor. Astfel, spun autorităţile, s-ar îmbunătăţi acest proces. Primarii ar avea interes să colecteze selectiv deoarece producătorii de ambalaje plătesc pentru reciclarea lor. Firmele care se ocupă în prezent de reciclare spun însă că ordonanta proaspăt aprobată va produce haos.
Constantin Damov, preşedintele unei firme de reciclare: Cetăţenii vor vedea tarife de salubritate care vor creşte de la un an la altul. Vorbim de peste 60, 70 de mii de locuri de muncă, probabil că se vor reorienta, cel mai grav etse că va rămţne un gol în această industrie şi se simt deja efectele.
Mai mult, privatii ameninta inclusiv cu inchiderea automatelor de colectare a deseurilor, prin care cetatenii sunt recompensati.
Georgiana Bădălică, managerul unei firme de reciclare: Sistemul este unul foarte simplu. Avem o sticlă de plastic, o introducem, aparatul o preia automat, ba mai mult la final avem posibilitatea de a obţine un voucher sau posibilitatea de a dona către un caz social
Reprezentanţii Ministerului Mediului susţin însă că măsura lor combate frauda din domeniu
Cosmin Teodoru, director general departamentul deşeuri Ministerul Mediului: Faptul că nu primesc anumite bonificaţii care existau în trecut asta s-ar putea să îi deranjeze, bonificaţia însemnând că acoperi nişte cantităţi care în realitate s-au dovedit că nu au existat.
Ţara noastră rămâne, în Uniunea Europeană, pe penultimul loc la reciclare.