CSM va sesiza Curtea Constituțională. Reacţii dure împotriva OUG de modificare a codurilor penale
Nici coaliţia PSD-ALDE şi nici premierul României nu au avut până la această oră o reacţie. Preşedintele ţării în schimb rămâne extrem de vehement. A dat nu una, ci mai multe declaraţii la Consiliul Superior al Magistraturii, acolo unde a şi condus şedinţa din această dimineaţă. Şefii din Justiţie au decis să sesizeze Curtea Constituţională pe motiv că ar fi un conflict instituţional între sistemul de justiţie şi Guvern.
De Redactia Observator la 01.02.2017, 13:47Nici coaliţia PSD-ALDE şi nici premierul României nu au avut până la această oră o reacţie. Preşedintele ţării în schimb rămâne extrem de vehement. A dat nu una, ci mai multe declaraţii la Consiliul Superior al Magistraturii, acolo unde a şi condus şedinţa din această dimineaţă. Şefii din Justiţie au decis să sesizeze Curtea Constituţională pe motiv că ar fi un conflict instituţional între sistemul de justiţie şi Guvern.
-Nu se poate ca Guvernul să adopte noaptea, fără avizul CSM, fără să fie inclusă pe ordinea de zi, o documentaţie într-un domeni atât de sensibil cumsunt codurile penal şi de procedură penală. Este intolerabil. Pt a vedea cum vede sistemul de justitie această chestiune am venit astăzi aici.
-Care a fost urgenţa ca în toiul nopţii să modifici trei sau patru articole din Codul Penal care are peste 440 de articole? S-au modificat doar acele infracţiuni care sunt aplicabile doar unei anume categorii de persoane. Se urmăreşte exonerare de răspundere penală a tuturor funcţionarilor publici de rang înalt şi mediu. Şi aici intră: parlamentari, membri ai Guvernului, membri ai Organelor Administrative Locale care pot să emită sau să aprobe sau să adopte legi, decrete, ordonanţe de Guvern, regulamente de Ordine ale Miniştrilor care au un caracter normativ.
-Este o bună provocare pentru autoritatea judecătorească. Şi autoritatea judecătorească este cea care trebuie să demonstreze acum că are întradevăr substanţă şi că nu poate fi tratată ca o cantitate neglijabilă.
-Singurul lucru pe care pot să-l spun este că noi ca popor avem o problemă cu valorile morale. Şi cred că ar trebui să ne gândim f serios spre ce ar trebui să ne îndreptăm.
-Mai există vreo posibilitate ca efectele să nu le resimţim, efectele acestei ONG_
Evident, ne-am gândit şi la o astfel de posibilitate. Trebuie să chibzuim, nu luăm decizii la impulsuri si presiune.
-Din discuţiile pe care le-am avut şi aseară şi azi noapte şi azi dimineaţă cu colege şi colegi de-ai dumneavoastră, înţeleg că această indignare este profundă şi în sistemul de justiţie. Ca atare am decis să particip la această întrunire. Primul pas constituţional este sesizarea Curţii Constituţionale, fiindcă este un conflict instituţional între sistemul de justiţie şi Guvern. Eu aş solicita să se suplimenteze şi cu o solicitare din partea plenului CSM către dumneavoastră, ca dumneavoastră la rândul dumneavoastră să sesizaţi Curtea. Doamna preşedintă, ar putea fi invitat şi Avocatul Poporului să ia atitudine în această problemă, pentru că am remarcat că a fost foarte activ în ultima perioadă.
-Sigur că da. Este prerogativa Avocatului Poporului, aşa cum, dealtfel, este şi prerogativa noastră.