Cu 19 lei pe zi am putea să mâncăm sănătos
O spun experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care au studiat ce şi cum mănâncă românii. Concluzia lor a fost că aruncăm banii pe mâncare scumpă şi proastă, în loc să respectăm câteva principii simple
De Redactia Observator la 12.03.2015, 20:20O spun experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care au studiat ce şi cum mănâncă românii. Concluzia lor a fost că aruncăm banii pe mâncare scumpă şi proastă, în loc să respectăm câteva principii simple
E motivul pentru care alimentaţia a devenit un risc mai mare pentru sănătate chiar decât consumul de alcool sau fumatul. Nu că am pune la îndoială calculele specialiştilor de la Organizaţia Mondială a sănătăţii. Dar e important ca românii să ştie ce pot cumpăra şi ce pot găti cu 19 lei pe zi.
Pentru cine nu poate renunţa la carne, putem să căutăm la raionul de peşte.
Principiile sunt simple: ar trebui să devenim "aproape vegetarieni". Adică să consumăm cât mai multe legume şi să reducem consumul de carne la maximum 60 de grame pe zi. Sau să o înlocuim cu peşte.
Legumele şi verdeaţa ar trebui să fie peste jumătate din alimentele pe care le mâncăm zilnic. Iar cele mai importante sunt rădăcinoasele. Aproape un sfert din alimente pot fi cereale şi paste făinoase. Iar 12 la sută ar trebui să fie lactate, puţin grase. Putem completa dieta cu peşte, iar dulciurile şi grăsimile nu trebuie să ocupe mai mult de 2,3 la sută din alimentaţie.
Medicii spun că cei mai afectaţi de alimentaţia nesănătoasă sunt copiii. Patru din zece copii, cu vârsta de până la doi ani suferă de anemie. iar în ultimii ani, peste 600 de copii au fost diagnosticaţi cu pubertate precoce, pe care medicii au asociat-o cu alimentaţia.