Mărturisire tulburătoare despre DEZASTRUL din spitalele românești: "Ești trimis într-un salon, care arată ca dormitoarele soldaților, doar că alea erau mai curate"
O mărturisire tulburătoare circulă pe internet, despre condițiile mizere din spitalele românești și modul robotic și lipsit de atenție cu care sunt tratați bolnavii. Marilena Nicolaescu povestește cum a decurs prima vizită la medicul oncolog al mamei sale, care a început sedințele de chimioterapie.
De Redactia Observator la 25.04.2017, 14:23O mărturisire tulburătoare circulă pe internet, despre condițiile mizere din spitalele românești și modul robotic și lipsit de atenție cu care sunt tratați bolnavii. Marilena Nicolaescu povestește cum a decurs prima vizită la medicul oncolog al mamei sale, care a început sedințele de chimioterapie.
"Esti chemat la ora 8 dimineata. La 8.30 vine doctorul. Mergi la etajul 6, daca ai noroc mergi cu liftul, daca nu...te tarasti pe scari. Din 6 lifturi functioneaza cate 3, alternativ. Cu liftiera. Te vede doctorul si te trimite la ghiseu sa-ti faci internare de zi. Stai la coada cu inca 50 de pacienti. Te intorci la oncolog, dai actele in care ti-ai dat consimtamantul pt diverse lucruri pe care oricum majoritatea nu le intelege. Esti trimis intr-un salon, care arata ca dormitoarele soldatilor (cei care au facut armata stiu). Doar ca alea erau mai curate. Si astepti, din nou, impreuna cu alti bolnavi. Ti se recolteaza probe pt analize, esti intrebat ce inaltime si greutate ai. Oricum, nu verifica nimeni. Si din nou astepti. Ti se da voie sa cobori la bufet sa mananci ceva, ca o sa-ti fie rau dupa chimio. Scoti 20 lei pt o portie de mancare si o salata. La Parlament e mai ieftin. In sfarsit, la 13.10 ti se pune perfuzia in vene. Iti dau si scrisoarea medicala in care sunt scrise citostaticele folosite. Dureaza 2 ore. Dupa, poti sa pleci. Daca ti-e rau, nasol. Primesti un sfat sa iei ceva de greata. Las' ca te descurci! Ne vedem din nou peste 3 saptamani! Pana atunci, trebuie sa stai la alte cozi sa-ti iei de fiecare data trimitere de la medicul de familie, sa te inscrii pe lista unui oncolog, sa traiesti...daca rezisti! Mai jos, aveti poza toaletei, ca sa intelegeti despre ce vorbesc. Asta intr-un loc in care sistemul imunitar al unui pacient supus la chimio este 0 barat", povestește femeia, care publică și o fotografie care să-i susțină spusele.
Cancerul nu se vindeca nici cu lamaie, nici cu bicarbonat
"Tot ceea ce am scris despre cancer este despre mine si mama. Nu eu sunt cea diagnosticata cu cancer, ci mama. Dar traiesc odata cu ea toate starile si fazele. In acest moment eu sunt doar "la risc" cum mi s-a spus. Nu scriu pentru a obtine mila sau atentie. Dar daca o singura femeie va fi ajutata de ceea ce scriu, pentru mine e de ajuns. De asta postarile de la Oncologie au fost si vor fi publice.
Cancerul nu se vindeca nici cu lamaie, nici cu bicarbonat. Ar fi simplu. Dar poate fi prevenit cu:
- controale anuale la ginecologie si ecografie mamara, in cazul femeilor. Ar trebui sa fie obligatorii dupa 40 de ani. Din pacate nu sunt.
- Pentru cei care au riscul de a dezvolta un tip de cancer, se pot cere analize pentru markeri tumorali. Sunt gratuite daca sunt recomandate de un medic specialist (internist, gastro-enterolog etc.). Adica cereti medicului de familie trimitere catre medicul specialist, iar acestuia solicitati-i recomandare pt markeri tumorali.
- In cazul femeilor, grasimea abdominala este un factor major de risc fiindca secreta estrogeni. Expunerea pe termen lung la acest hormon poate duce la aparitia cancerelor genitale si mamare.
Poate pentru mama este un pic mai usor fiindca are cine sa o ajute. Dar ca ea sunt mii de bolnavi care nu au pe nimeni, nu au mijloacele necesare si nici informatiile. Din pacate, nu exista alternativa in sistemul privat pentru ca fondurile sunt limitate de stat, iar un om din clasa medie nu isi poate permite plata integrala a tratamentului. Chimioterapia si radioterapia sunt extrem de scumpe: intre 3.000-12.000 de euro o sesiune. Am invatat de multi ani ca nu pot schimba sistemul, dar poate ne schimbam noi, poate invatam ceva din experientele altora", a scris Marilena Nicolaescu pe Facebook.
Observator - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Stiri Sportive Citește și