Moaștele Sfântului Ioan Iacob Hozevitul, născut la Botoșani, depuse la Catedrala Mântuirii Neamului
Moaștele Sfântului Ioan Iacob Hozevitul, născut la Botoșani, au fost așezate spre închinare, joi, în Catedrala Mântuirii Neamului.
De Redactia Observator la 29.11.2018, 19:15Moaștele Sfântului Ioan Iacob Hozevitul, născut la Botoșani, au fost așezate spre închinare, joi, în Catedrala Mântuirii Neamului.
Un fragment din moaștele Sfântului Ioan Iacob Hozevitul și un epitrahil al său, împreună cu fragmente din moaștele unor mucenici din Hozeva, au fost dăruite de Patriarhul Ierusalimului pentru Catedrala Națională.
La primirea relicvelor Sfântului Ioan Iacob în Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a spus că acest sfânt român este model pentru mulțimea tinerilor care au înfruntat frigul pentru a se închina în Altarul nou sfințit al Catedralei Naționale.
Ulterior, relicvele vor fi duse într-unul din paraclisele de la subsolul Catedralei care va fi închinat sfântului român.
Sfântul Ioan Iacob a murit la 47 de ani
Sfântul Ioan Iacob Hozevitul s-a născut în 23 iulie 1913, în satul Crainiceni, județul Botoșani, primind la botez numele de Ilie. Rămas orfan de mic, a fost crescut de bunica sa Maria, iar mai apoi de unchiul său Alecu Iacob, care l-a ajutat să continue gimnaziul şi liceul, potrivit basilica.ro.
În anul 1933, intra în obştea Mănăstirii Neamț, condusă atunci de viitorul Patriarh al României, Nicodim Munteanu, unde peste trei ani este călugarit cu numele de Ioan.
Pleacă în Ţara Sfântă unde trăieşte mai întâi ca pustnic, iar după doi ani intră în Mănăstirea Sfântul Sava. În anul 1947 a fost hirotonit preot şi instalat ca egumen al Schitului românesc Sfântul Ioan Botezatorul de pe Valea Iordanului, unde a rămas până în anul 1952.
Ultimii opt ani din viață i-a petrecut într-o peșteră greu accesibilă, numită Sfânta Ana, din apropierea Mănăstirii Sfântul Gheorghe Hozevitul. Aici a murit la 5 august 1960, la vârsta de 47 de ani. La 20 de ani de la trecerea sa la cele vesnice, i-a fost deschis mormântul unde i s-a găsit trupul plin de mireasmă. Acesta a fost așezat spre închinare în biserica Mănăstirii Sfantul Gheorghe Hozevitul.
”Lucrurile se leagă într-un mod providențial”
Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a explicat cu prilejul aducerii moaștelor sfântului român care este legătura dintre Sf. Ioan Iacob și Marea Unire
„Tatăl sfântului a murit în 1916, ca erou la începutul Primului Război Mondial. De aceea am spus că lucrurile se leagă într-un mod providențial. Printre eroii pe osemintele cărora se ridică România modernă, România centenară, se află și evlaviosul său tată, Maxim”, a explicat PS Varlaam făcând referire la sfințirea Catedralei Naționale dedicate eroilor și la venirea în Anul Centenar a moaștelor unui sfânt român care a fost orfan de război.
Observator - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Stiri Sportive Citește și