Dispar ciobanii, în țara Mioriței. De ce refuză tinerii să mai practice oieritul
Suntem ţara în care s-a născut Mioriţa, dar obiceiul oieritului este pe cale să devină doar legendă. Din lipsă de ciobani, mulți fermieri ajung să renunțe la oi. Își vând din animale pentru că nu găsesc oameni care să-i ajute în ferme sau pe care să-i trimită la munte cu turmele. De partea cealaltă, ciobanii spun că munca este grea și prost plătită.
De Redactia Observator la 06.07.2022, 18:01Domnul Petre are peste 300 de oi. Dacă în alţi ani s-ar fi ocupat cu vânzarea de lapte şi branză, acum stă cu oile pe munte. Nu a găsit să angajeze ciobani.
Petre Bâra, fermier: Preferăm să facem noi, în familie, serviciul acesta, că nu se mai apucă nimeni. De pretenții nu s-ar pune problema. Le-ai crea toate condițiile, dar nu sunt serioși. Te lasă când ți-e lumea mai dragă.
A vândut deja o parte din oi și nu e prea optimist.
Petre Bâra, fermier: Până la urmă, renunțăm, că nu mai avem ce face. Copiii trebuie să meargă la școală. Noi îmbătrânim, nu mai putem. Am mai dat și mai dăm că n-avem încotro.
- Povestea lui Ionuţ, ciobanul din Timiş cu o mie de oi. Banatul a întrecut Sibiul la numărul de mioare
- Un cioban din Gorj a murit în munţi, după ce a fost lovit de fulger. Alături au fost găsite moarte peste 100 de oi
- O adolescentă de 15 ani, dată dispărută, a fost găsită la o stână din Cluj, în timp ce se iubea cu un cioban
Nici în Novaci, zonă cu tradiție în oierit, nu este mai bine.
Dumitru Ciorogaru, fermier: Foarte prost, ciobani puțini și cam necalificați. De muls, nu mulge niciunul. Cam de păzit, așa. În mare, doar eu și copiii, și nevasta. Bani cer foarte mulți și muncă foarte puțină. O să ajungă brânza de oaie un deliciu.
Viața de cioban nu este deloc ușoară
De peste 20 de ani, Nea Costică merge pe munte cu sute de oi, din primăvară până la prima ninsoare serioasă. Nu are zi liberă. Oile nu știu de sărbătoare, ne spune bărbatul.
Reporter: Cum e viața de cioban?
Constantin, cioban: Cum să fie, doamnă, trebuie să stai pe lângă vite. Nu stai, nu le ai. Le mănâncă lupii, urșii. Ploaia, zăpada, orice, trebuie să fii lângă ele.
Luni întregi petrecute pe munte, doar cu oile şi cei patru câini.meseria de cioban nu este uşoară. Iar tinerii ar vrea să fie plătiţi mai bine.aşa că aleg altceva.
Constantin, cioban: Pleacă în afară pentru bani, bani mai mulți. Care sunt tineri, merg afară. Iau bani mai mulți. 20-30 de milioane, e foarte puțin.
Nu e de mirare că Internetul s-a umplut de anunțuri. Turme întregi sunt puse la vânzare. În funcție de rasă, o oaie costă între 500 și 800 de lei.