(P) Ce impact ar avea implementarea reactoarelor modulare mici in Romania?
De Redactia Observator la 08.04.2022, 12:50Reactoarele modulare mici sunt cea mai noua tehnologie pentru productia energiei nucleare, intr-un mod sigur, accesibil si sustenabil. Energia nucleara este o sursa curata de energie, fara emisii de carbon, ieftina si produsa in siguranta, cu un impact redus asupra mediului.
SMRurile, aceste noi soluții de generare de energie electrică pot, în mod sustenabil, să răspundă cererii crescute de energie, având multiple beneficii sociale, economice și de mediu.
Reactoarele modulare mici pot fi amplasate pe locatiile centralelor pe bază de cărbune scoase din functiune si pot ajuta comunitățile și angajații centralelor în tranziția către energia curata, oferind beneficii economice locale.
România are peste 25 de ani de experiență în exploatarea în condiții de siguranță a uneia dintre cele mai performante centrale din lume, centrala nucleara de la Cernavoda, și o echipă de ingineri profesioniști, o școală locală de ingineri renumită la nivel mondial și o industrie nucleara performanta.
Continuand traditia nucleara, Romania a ales cea mai sigura tehnologie SMR – reactoarele modulare mici dezvoltate de catre NuScale, sigurele aprobate de catre Comisia de Reglementare Nucleara din SUA, o autoritate recunoscuta in domeniu.
Un reactor modular mic NuScale are o capacitate de 77 Mwe, de aprox 10 ori mai mica decat un reactor de mari dimensiuni. O centrală NuScale poate găzdui până la 12 module, rezultând într-o capacitate brută de 924 megawați electrici (MWe). Romania va dezvolta o centrala cu șase reactoare modulare mici, cu o capacitate 462 MWe).
Astfel, reactoarele modulare mici rescriu modul in care energia curata este produsa, avand atat beneficii pentru securitatea nucleara, siguranta energetica, dar si un impact pozitiv asupra mediului, industriei si comunitatilor locale.
Impact pozitiv asupra mediului:
-
Genereaza energie fără emisii de carbon, avand beneficii asupra mediului înconjurător
-
Au nevoie de un amplasament redus si pot fi construite pe locatiile centralor pe cărbuni ce vor fi inchise, minimizand impactului asupra mediului
-
Au un consum redus de apă,
-
Evita gererarea dioxidului de carbon. De ex. o centrala cu 6 module evita generarea a 4 mil CO2, comparativ cu o centrala pe baza de carbune.
De asemenea, SMR-urile pot rezolva problemele energetice pentru comunitatile locale, la costuri eficiente si preturi stabile, si au beneficii socio-economice
-
Mentin si creaza noi locuri de munca
-
Formeaza o noua generatie de ingineri
-
Contribuie bugetul de stat
-
Contribuie cu proiecte la economia și industria locala