Tradiţia românilor de a sfinţi orice
Boboteaza este una dintre mai importante sărbători creştine. Fără să discutăm turnura ridocolă pe care o ia deseori sărbătoarea, din dorinţa compatrioţilor noştri de a prinde o sticlă de agheasmă, nu putem să nu observăm o altă tendinţă legat de această sărbătoare
De Redactia Observator la 09.01.2015, 20:33Boboteaza este una dintre mai importante sărbători creştine. Fără să discutăm turnura ridocolă pe care o ia deseori sărbătoarea, din dorinţa compatrioţilor noştri de a prinde o sticlă de agheasmă, nu putem să nu observăm o altă tendinţă legat de această sărbătoare
Aceea de a sfinţi tot ce se poate sfinţi. Chiar şi o staţie de tratare a apei. Practic, după sfârşitul slujbei, de la robinetele din 30.000 de case a început să curgă apă binecuvântată. A nu se confunda însă cu agheasma mare, pregătită în ziua de bobotează, spun preoţii.
Chiar dacă nu este vorba de agheasmă, tradiţia apei binecuvântate vine la pachet câteva reguli de etichetă. În primul rând, spre deosebire de agheasmă, care ţine tot anul, lichidul se leapădă de proprietăţile binecuvântate după 8 zile. Însă, la ce poate fi folosită în acest răstimp a creat confuzie între credincioşi.
Orice ar crede oamenii, sfinţirea staţiei de tratare pare să devină o tradiţie în sine. Asta dacă ne gândim că este al doilea an în care soborul de preoţi binecuvântează apa de la robinetele botoşenenilor.