Antena Meniu Search
x

Şoferii care fac live la volan vor rămâne fără permis şi vor primi amenzi de 2.900 de lei

Noul Cod Rutier prevede amenzi dure pentru şoferii care fac live la volan. Modificarea importantă şi care ar putea salva multe vieţi este prevăzută de un proiect de lege publicat astăzi de Ministerul de Interne.

Noul Cod Rutier. Şoferii vor primi amenzi pentru live-urile la volan
Noul Cod Rutier. Şoferii vor primi amenzi pentru live-urile la volan - Politia Romana

Noul Cod Rutier prevede amenzi dure pentru şoferii care fac live la volan. Modificarea importantă şi care ar putea salva multe vieţi este prevăzută de un proiect de lege publicat astăzi de Ministerul de Interne.

Campania Observator şi a Poliţiei Române de stopare a fenomenului live-urilor la volan, 'Stop live pe Facebook la volan! Dă like vieţii!', care au fost cauza principală a numeroase tragedii rutiere s-a concretizat printr-un proiect de lege pentru modificarea Codului Rutier.

Proiectul prevede 'interzicerea, în timpul mersului, a ținerii în mână sau folosirii cu mâinile în orice mod nu numai a telefonului mobil, ci și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video (ex. tablete)'.

Pe acelaşi subiect

Amenzile pentru şoferii care fac live la volan sunt cuprinse între 1.300 de lei şi 2.900 de lei.

Concret, pentru nerespectarea acestei norme de conduită se introduce o nouă sancțiune de 9-20 puncte-amendă (clasa a IV a) şi 6 puncte de penalizare.

Reţinerea permisului şi amenzi uriaşe pentru şoferii care fac live

În plus, sancțiunea cu amendă va fi aplicată și conducătorilor de vehicule pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere (ex. bicicliști).

"Având în vedere gradul de pericol al faptei de a utiliza telefonul mobil, sau orice alt dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, în alte condiții decât cele permise, a fost introdus un mecanism mai aspru de sancționare pentru situația în care concomitent cu această faptă este încălcată o altă regulă privind circulația vehiculelor.

Astfel, pe lângă amendă se va aplica sancțiunea contravențională complementară a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile pentru conducătorii de autovehicule", se arată în proiectul de modificare a Noului Cod Rutier.

Tragedii uriaşe din cauza live-urilor la volan

Şirul nesfârşit al tragediilor provocate de şoferii care fac live pe Facebook la volan a început pe 22 mai 2018 cu unul dintre cele mai grave accidente în care au fost implicaţi români din ultimii ani.

Nouă oameni şi-au pierdut viaţa într-un carnagiu produs pe o şosea din Ungaria de un şofer român care făcea live pe Facebook.

Totuşi, din această tragedie şoferii români nu au învăţat mare lucru şi au continuat să facă live pe Facebook în timp ce conduc.

Au urmat numeroase alte accidente mortale în care copii şi oameni nevinovaţi şi-au pierdut viaţa.

Observator şi Poliţia Română a dat startul unei campanii pentru stoparea acestui fenomen fatal, petiţia campaniei fiind semnată de zeci de mii de oameni.

Dacă proiectul de lege va fi adoptat, şoferii prinşi că fac live la volan vor fi sancţionaţi drastic.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri Auto » Şoferii care fac live la volan vor rămâne fără permis şi vor primi amenzi de 2.900 de lei