Antena Meniu Search
x

Video Afacerea deschisă acum 3 ani de Flavian şi soţia lui încă mai rezistă scumpirilor, cu preţul profitului tot mai mic. "Lumea nu mai are bani"

Cafeaua începe să ne lase un gust amar. Aliatul dimineţilor grele costă în unele localuri aproape dublu decât anul trecut. Boabele vrac s-au scumpit cu peste 16% iar laptele şi zahărul cu 24, respectiv 33 de procente. 

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 07.10.2022, 20:47

Vezi și

Pentru mulţi dintre noi, ziua nu începe dacă nu sorbim dintr-o cafea fierbinte şi aromată. În centrul oraşului lui Brâncuşi, cafeaua a devenit o operă de artă, la propriu. În urmă cu trei ani, Flavian şi soţia lui au deschis o cafenea în oraş. Scumpirile fac profitul tot mai mic, dar încă nu a mărit preţul cafelei. Kilogramul de cafea costă cu 30 de lei mai mult ca anul trecut. 

Flavian Radu, administrator cafenea: Lumea nu mai are bani. Se simte şi în public. Nu mai e acelaşi public ca anul trecut în aceeaşi lună. Am făcut o comparaţie, o scădere destul de mare faţă de vânzările de anul trecut. Cafeaua s-a scumpit, săptămâna trecută. Între 20 şi 25% ni s-a pus la un kg de cafea.

Reporter: Cu cât aţi ajuns acum să cumpăraţi?

Flavian Radu, administrator cafenea: 150 de lei. Laptele, nu mai spun... Era sub 4 lei. Acum a ajuns 5 lei şi o cutie de lapte. Zahărul, nu mai vorbim, e deja ori doi.

Pe acelaşi subiect

Laptele s-a scumpit cu peste 20% faţă de august 2021, iar zahărul cu mai bine de o treime. Aşa că unele cafenele au mărit preţurile pentru cafea sau cappuccino. Au mai adăugat cel mult un leu, ca să nu-şi piardă clienţii.

Denis Bogdan, reprezentant cafenea: În jur de 150 – 200 de cafele. Depinde de zile, de vreme. Preţurile am încercat să le ţinem la fel ca şi anul trecut, să nu încercăm să îndepărtăm clienţii.

Consumatorii de cafea au observat şi ei preţurile mai mari, dar nu renunţă la această plăcere

Diana Speretoiu, reporter Observator: Indiferent unde alegem să ne savurăm cafeaua care ne dă energie pentru o nouă zi, acasă ori în oraş, un lucru este cert: cafeaua ne costă mai mult cu fiecare an

Ultimele cifre arată o diferenţă de preţ de aproape 17% faţă de august 2021. Cea mai scumpă cafea din Uniunea Europeană o beau irlandezii şi lituanienii. 

Preţul cafelei în 2022: + 16,9%, faţă de 2021

Preţul laptelui în 2022: +24,3%, faţă de 2021

Preţul zahărului în 2022: +33,4%, faţă de 2021

Cu cât s-a scumpit cafeaua în Europa

Finlanda - 43,6%

Lituania - 39,9%

Suedia - 36,7%

Estonia - 36,4%

Ungaria - 34,3%

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Afacerea deschisă acum 3 ani de Flavian şi soţia lui încă mai rezistă scumpirilor, cu preţul profitului tot mai mic. "Lumea nu mai are bani"