Antena Meniu Search
x

Video Afacerea cu care un prahovean a dat lovitura. Cu cât se vinde un kilogram de "rubin"

"Rubinul" e noua piatră preţioasă din grădinile noastre. E vorba de cel mai nou soi de nuc, ce a fost omologat în România. Nucile au miezul de un roşu aprins şi sunt extrem de sănătoase, spun specialiştii. Un kilogram de nuci cu miez roşu costă până în 30 de lei. 

Alin Stan
de Alin Stan

la 17.08.2022, 20:16

Vezi și

La nici 50 de kilometri de Bucureşti, în judeţul Prahova, Gabriel a plantat peste 1.000 de nuci. Are 150 de soiuri, dar unul dintre ele e deosebit. Rubinul, cum este numit, face nuci cu miez roşu!

Arborii, decoperiţi de cercetători din republica moldova, sunt foarte rezistenti la secetă şi boli şi s au adaptat imediat pe pământul nostru.

Gabriel Pătru, administrator pepinieră: Denumirea de Rubin vine de la culoarea acestui soi, culoarea deosebită, rubinie. Nu numai culoarea este deosebită. El are si alte particularităţi. Este un soi foarte viguros. Se pretează foarte bine în terenurile mai puţin fertile. 

Arborele a fost omologat recent în ţara noastră.   

Pe acelaşi subiect

Oleg Tîrsîna, pomicultor Republica Moldova: Am studiat câţiva ani trăsăturile sau caracteristicile agronomice ale varietăţii. După care ne-am convins în timp de valoarea, inclusiv culturală şi am decis să omologăm acest soi cu denumirea de Rubin. Varietatea a devenit soi în momentul în care a fost omologat. 

Nuca cu miez roşu, noul soi românesc

Nucile cu miez roşu sunt deja la mare căutare mai ales de chefii marilor restaurante. Miezul are o textură ușoară și crocantă, un gust dulceag şi este bogat în vitamine şi antioxidanţi

Gabriel Pătru, administrator pepinieră: În decursul ultimilor ani am avut solicitări de la diferiti producători sau oameni implicati in domeniul gastronomic. Ei doresc folosirea miezului de la soiul Rubin în diferite reţete. 

Fermierul a plantat astfel de nuci şi în solarii

Gabriel Pătru, administrator pepinieră: Avem o cultură de nuc în solar. Aici putem controla mai usor condiţiile, unde am folosit niste substrat de cocos pentru a-i planta. Aici nu sunt precipitaţii pentru că este spaţiu protejat. 

Un pui de nuc Rubin costă între 130 şi 140 de lei. . Iar kilogramul de nuci cu miez roşu 27 de lei, dublu faţă de nucile clasice. Specilaiştii cred că pe viitor nucul rubin va creşte în grădinile românilor, dar va fi plantat şi în culturi mari

Dragomir Damian, director adjunct SCDP: Un cercetător din Moldova a preluat acest soi şi s-a ocupat de omologarea acestui soi.  Este un soi roşu, rubin, foarte interesant care promite pe viitor să aducă profit pomicultorilor. După ce plantaţia de nuc intra pe rod în mod eficient economic după 4-5 ani în funcţie de soi, poate ajunge undeva la 10.000 de euro pe hectar., dar trebuie remarcat faptul că acest profit se poate atinge intr-o plantatie super intensivă şi care a fost infiintată si este intretinuta in acord cu cele mai noi tendinte si fişe tehnologice. 

În România sunt  cultivate circa 50.000 de hectare de nuc, iar în 2021, ţara noastră a ocupat locul I în Europa la recoltă, cu o cantitate de aproape 70.000 de tone. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Afacerea cu care un prahovean a dat lovitura. Cu cât se vinde un kilogram de "rubin"