Antena Meniu Search
x

Video Afacerea cu care un tânăr din Gorj duce mai departe tradiţia familiei. Cât de profitabilă mai este acum

Este perioada murăturilor, iar pregătitul verzei murate, potrivită pentru împachetatul sarmalelor, este de departe proba de rezistenţă a gospodinelor. Un loc numai bun de făcut cumpărături este comuna Băleşti, din Gorj. Aici, cultivatul verzei de toamnă este o tradiţie, iar preţurile sunt la jumătate faţă de pieţele de la oraş. 

de Redactia Observator

la 05.10.2022, 19:35

Vezi și

Cum ajungi în Băleşti, îţi dai seama că e sezonul verzei. La fiecare poartă, în roabe, remorci sau în căruţe, recolta aşteaptă să fie cumpărată şi pusă la butoi. Familia lui Ovidiu cultivă varză de ani de zile. El însuşi a început să meargă la câmp de mic şi, chiar dacă aceasta nu mai aduce profitul de altă dată, a decis să ducă mai departe tradiţia. Acum are nu mai puţin de 40.000 de răsaduri. I-a fost greu să le facă mari, dar spune că este destul de mulţumit de ce a obţinut. 

Ovidiu Holt, agricultor: "Nu mai e ce a fost odată. Se cunoştea când vindeam 10.000 de verze. Acum ne scoatem chetuielile, pe linia de plutire.

Planul pentru supravieţuirea verzei: un festival

Cine cumpără varza direct de pe câmp iese mai ieftin. Aici, un kilogram de varză de toamnă, direct de la producători, costă un leu şi 50 de bani. Asta în timp ce în pieţe, preţul este dublu. Pentru cumpărători, preţul este bun. Cultivatorii spun însă că varza nu mai este o afacere, ca pe vremuri, aşa că mulţi renunţă la agricultură. 

Ca să-i încurajeze pe cei care nu vor să renunţe la culturile de varză, autorităţile vor să organizeze, la finalul acestei luni, un festival. La acest Festival al Verzei sunt invitaţi 30 de producători. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri economice » Afacerea cu care un tânăr din Gorj duce mai departe tradiţia familiei. Cât de profitabilă mai este acum