Antena Meniu Search
x
LIVE

Ajutor de peste 300 euro de la stat pentru români. Cine se califică

Agricultorii din România afectaţi de secetă în vară vor primi ajutoare. Comisia aprobă o schemă românească în valoare de 75 milioane de euro pentru a compensa producătorii agricoli afectați de seceta severă. 

De Redactia Observator la 06.12.2022, 15:07
Ajutor de peste 300 euro de la stat pentru români. Cine se califică
Despăgubiri pentru agricultori (imagine ilustrativă) - Shutterstock

Comisia Europeană a aprobat, marţi, o schemă în valoare de aproximativ 75 de milioane euro notificată de România şi destinată despăgubirii producătorilor agricoli pentru pagubele suferite de pe urma secetei severe din 2021 şi 2022, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Măsura, cu un buget de aproximativ 365,6 milioane de lei, este deschisă producătorilor de grâu, seară, orz, triticale, ovăz şi rapiţă afectaţi în mod direct de seceta severă. Pentru a se califica pentru aceste ajutoare, producătorii agricoli trebuie să fii pierdut mai mult de 30% din culturi din cauza secetei.

Cine primește banii și care sunt sumele acordate

Potrivit acestei scheme, ajutorul va lua forma unor granturi directe, proporţionale cu pagubele suferite, pe baza rapoartelor de pagube provocate culturilor. În cazul unei pierderi complete a culturilor, beneficiarii sunt îndreptăţiţi să primească un ajutor de aproximativ 305 euro (1.500 de lei) pe hectar, fără a depăşi 40% din costurile eligibile. Schema se va derula până la 31 decembrie 2022.

Schema a fost aprobată în temeiul cadrului temporar de criză pentru ajutoarele de stat, adoptat de Comisie la 23 martie 2022 în baza articolului 107 alineatul (3) litera (b) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene şi modificat ulterior la 20 iulie 2022 şi la 28 octombrie 2022.

Comisia a concluzionat că schema de ajutoare acordată de România este necesară şi adecvată pentru a-i despăgubi pe producătorii agricoli din România pentru pierderile suferite din cauza unui eveniment meteo extrem. În plus, Comisia a ajuns la concluzia că schema este proporţională, fiind limitată la minimul necesar, şi nu va avea efecte negative asupra competiţiei şi comerţului în UE. Având în vedere aceste considerente, Comisia a aprobat măsura în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri economice » Ajutor de peste 300 euro de la stat pentru români. Cine se califică