Antena Meniu Search
x

ANAF îi vinde apartamentul lui Ioan Becali, situat într-o zonă de lux a Capitalei. Care este preţul cerut pe imobil

Apartamentul lui Ioan Becali este scos la licitaţie de Fisc, care vrea să recupereze prejudiciul din Dosarul Transferurilor, în care impresarul a fost condamnat la 6 ani şi 4 luni de închisoare.

de Redactia Observator

la 15.03.2023, 15:57

Apartamentul lui Ioan Becali, situat pe Calea Floreasca din Capitală
Apartamentul lui Ioan Becali, situat pe Calea Floreasca din Capitală - Google Maps

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) scoate la licitație un bun imobil sechestrat, pentru recuperarea prin procedura de executare silită a debitelor stabilite prin hotărâri judecătorești, în „Dosarul Transferurilor”.

Imobilul, reprezentat de un apartament compus din cinci camere și dependințe, conform documentației cadastrale, are suprafața totală de 118 mp și este situat în București, pe Calea Floreasca nr. 91-97, la etajul 1 al unui bloc cu regim de înălțime P+4E, edificat în anul 1990. Prețul de pornire al licitației este de 975.942 de lei, fără TVA.

Licitația publică va fi organizată în data de 05.04.2023, ora 14.00, în București, str. Lucrețiu Pătrășcanu nr. 10, Corp B, et. 2, sector 3.

Condamnările în Dosarul Transferurilor

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au decis pe 4 martie 2014 condamnarea la închisoare cu executare a celor opt inculpaţi din dosarul transferurilor din fotbal. George Copos, fostul acţionar majoritar al FC Rapid, a fost condamnat la 3 ani şi 8 luni de închisoare, Mihai Stoica, managerul general al FC Steaua - la 3 ani şi 6 luni de detenţie, Cristian Borcea, fost acţionar al FC Dinamo - 6 ani şi 4 luni, Ioan Becali - 6 ani şi 4 luni, Victor Becali - 4 ani şi 8 luni.

De asemenea, Jean Pădureanu, fost preşedintele al clubului Gloria Bistriţa, a fost condamnat la 3 ani şi 4 luni de închisoare cu executare în acelaşi dosar, Gheorghe Popescu - la 3 ani, o lună şi 10 zile de închisoare cu executare, iar Gheorghe Neţoiu - la 3 ani şi 4 luni de detenţie cu executare. Instanţa a schimbat încadrările juridice ale celor mai multe infracţiuni de care erau acuzaţi cei opt oameni din fotbal - astfel, pentru Mihai Stoica s-a schimbat încadrarea juridică din înşelăciune în înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, iar pentru Cristian Borcea s-a schimbat încadrarea juridică din spălare de bani în spălare de bani în formă continuată.

CAB i-a condamnat pe inculpaţi în funcţie de noul sau vechiul Cod penal, în funcţie de cererile pe care aceştia le-au făcut prin avocaţi la ultimul termen de judecată. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis pe 20 mai 2013 să trimită spre rejudecare la CAB dosarul transferurilor, după ce a admis recursul declarat de DNA, dar şi recursurile formulate de Gheorghe Popescu, Gheorghe Copos, Mihai Stoica, Cristian Borcea, Jean Pădureanu, Gheorghe Neţoiu şi fraţii Ioan şi Victor Becali şi a trimis dosarul spre rejudecare.

Pe 12 noiembrie 2012, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pe patronul clubului Rapid George Copos. CAB a mai decis atunci condamnarea la trei ani de închisoare cu suspendare a finanţatorului de la Gloria Bistriţa, Jean Pădureanu, la patru ani de închisoare a fostului director al Clubului de Fotbal Oţelul Galaţi Mihai Stoica, la şapte ani de închisoare cu executare a fostului finanţator al FC Dinamo Bucureşti Cristian Borcea, la opt ani de închisoare cu executare a fostului impresar Ioan Becali, la şapte ani de închisoare cu executare a impresarului Victor Becali, la trei ani de închisoare cu suspendare a fostului angajat al firmei "Becali sport" Gică Popescu şi la trei ani de închisoare cu suspendare a fostului acţionar la Clubul de Fotbal Dinamo Gheorghe Neţoiu.

Totodată, CAB a hotărât obligarea celor opt inculpaţi la plata unor despăgubiri către ANAF şi către cluburile sportive implicate, precum şi instituirea sechestru asigurător pe averile acestora pentru recuperarea prejudiciului. Toţi cei opt oameni din fotbal au declarat recurs.

Pe 2 octombrie 2008, DNA i-a trimis în judecată pe George Copos, preşedinte şi patron al Clubului de Fotbal Rapid Bucureşti, Mihai Stoica, fost director al Clubului de Fotbal Oţelul Galaţi, Jean Pădureanu, preşedinte al Clubului de Fotbal Gloria Bistriţa, Gheorghe Popescu, fost angajat al firmei "Becali sport".

Toţi au fost acuzaţi de înşelăciune, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată Gigi Neţoiu, fost acţionar la Clubul de Fotbal Dinamo, pentru înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani, Cristian Borcea şi fraţii Ioan şi Victor Becali, impresari, toţi acuzaţi de înşelăciune, evaziune fiscală, spălare de bani în formă continuată şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

DNA susţine că faptele săvârşite de cei opt inculpaţi au provocat un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal, o parte dintre banii obţinuţi din transferuri fiind "spălaţi" prin intermediul unor firme off-shore.

Rechizitoriul întocmit de procurori se referă la 12 transferuri ale unor fotbalişti români efectuate de la cluburile Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi către cluburi din străinătate, în perioada 1999-2005.

Conform probatoriului administrat, între Copos, Borcea, fraţii Becali, Pădureanu, Popescu şi Neţoiu ar fi avut loc transferuri bancare din sumele sustrase, banii fiind viraţi reciproc în conturile personale, fără justificare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri economice » ANAF îi vinde apartamentul lui Ioan Becali, situat într-o zonă de lux a Capitalei. Care este preţul cerut pe imobil