Antena Meniu Search
x

Video Bătaie pe casele de 2.000 de euro, vândute în satul în care mai trăiesc doar 3 familii. "Sunt mulţi care vor să vină aici"

Satul românesc e scos la vânzare. Şi pe bani puţini. Rămase tot mai pustii, în sate izolate, casele răsfirate pe dealuri sunt vândute la preţuri modice. În Gorj, un cătun în care s-au refugiat soldaţii romani în drumul spre Sarmizegetusa riscă să dispară. Uliţele sunt goale, iar localnicii pot fi număraţi pe degetele de la o mână. Oamenii locului speră să vadă casele însufleţite din nou, mai ales că încep să se vândă tot mai multe proprietăţi. 

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 03.02.2023, 13:54

Vezi și

Săcelu este comuna cea mai mică din judeţul Gorj. Are peste o mie de locuitori, dar în multe sate, oamenii pot fi număraţi pe degete. E şi soarta satului Jeriştea, ştiut de oamenii locului drept un refugiu al romanilor, pe vremuri. Micul cătun era casă pentru mai bine de 100 de suflete în urmă cu trei decenii. Acum, doar trei case mai sunt locuite în satul Jeriştea, răsfirate pe dealuri, la capătul unui drum greu de străbătut. Tot mai multe case s-au golit, în ultimii ani, iar zarva de pe uliţe o mai găsim doar în amintirile ultimilor localnici.

Să ajungi în satul din vârful dealului e o adevărată aventură. Ai de traversat trei ape. Treci cu maşina prin apă la propriu, pentru că nu există decât o punte pentru pietoni. Te aşteaptă apoi trei kilometri de mers prin pădure. Nea Ion s-a născut şi a crescut în satul din vârful dealului

Ion Dănăşel, localnic: "N-avem apă, drumul e vai de el şi o ducem foarte greu. Au venit mulţi să caute case pe aici, şi pământ. Dacă se face drumul şi apa, se umple. Sunt mulţi care vor să vină."

Case la 10.000 de lei şi teren la 1 euro/mp

Şi pentru cine vrea, se vând case şi terenuri la preţuri modice. Case cu tot cu teren costă cât două, trei salarii: în jur de 10.000 de lei - adică aproximativ 2.000 de euro. Un metru pătrat de teren se vinde şi cu un euro. Sorin şi-a convins soţia să se mute de la oraş în mijlocul pustietăţii. Acum, n-ar mai pleca de-aici. 

Sorin Stăncioiu, localnic: "Chiar condiţiile astea de drum au zis că nu-i încurcă. e o zonă liniştită."

Pădurile sunt cutreierate şi de căutătorii de trufe. Aici se găseşte din abundenţă trufa albă.

Primar: "Sunt case nelocuite de ani de zile, dar sunt persoane interesate de a achiziţiona, de a fugi din zona de oraş în zona aceasta liniştită."

Autorităţile văd şi turismul o variantă pentru resuscitarea satului. Pentru că priveliştea îţi taie răsuflarea, sunt deja oameni interesaţi să deschidă pensiuni pe dealuri. Toţi aşteaptă însă ca autorităţile să găsească fonduri şi să investească în drumuri şi alimentare cu apă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca marile magazine să fie închise în weekend?

Observator » Stiri economice » Bătaie pe casele de 2.000 de euro, vândute în satul în care mai trăiesc doar 3 familii. "Sunt mulţi care vor să vină aici"