Antena Meniu Search
x

Video CALCUL: Câţi bani vom avea în plus peste 3 ani, dacă deschidem un depozit bancar cu 1.000 de lei

Cine vrea să-şi înmulţească economiile acum poate prinde ultimul tren. Scade inflația, scad și dobânzile la depozite si câştigul va fi tot mai mic pentru cei care îşi ţin banii la bancă. O altă variantă e să împrumutăm statul, cu dobânzi de până la 8% pe an. Ministrul Finanţelor a anunţat că donatorii de sânge vor avea o dobândă mai mare în noua emisiune de titluri Fidelis.

Greta Neagu
de Greta Neagu

la 21.03.2023, 19:32

Vezi și

Panica din sistemul bancar şi temerile unei crize precum cea din 2008 dau emoţii celor care au economii la bănci. Specialiştii îi liniştesc. 

Irina Chițu, analist financiar: Dacă, Doamne fereşte, se întâmplă ceva cu banca, în maximum şapte zile ne primim banii înapoi, plus dobânzi, minus eventuale comisioane. 

Adrian Asoltanie, consultant financiar: Uitaţi-vă după bănci mari, după bănci puternice, după bănci stabile. Experienţa din alte ţări - Elveţia, Statele Unite - arată faptul că băncile mari, cu riscuri sistemice, sunt salvate. Imediat se intervine, sunt ajutate. 

Banii din bancă sunt garantaţi în limita a 100.000 de euro pentru fiecare client

Pe acelaşi subiect

11 milioane de români au depozite la bănci. 60.000 dintre aceştia au depus sume mai mari de 100.000 de euro, adică riscă să piardă bani în cazul unui faliment. 

Alexandra Smedoiu, analist financiar: Singurul risc pe care îl avem ţinând economiile la bancă este acela ca randamentul să fie depăşit de inflaţie. Atât dobânda la titluri de stat, cât şi dobânda la depozite se situează undeva în jurul valorii de 8%, ceea ce este mult sub inflaţie. 

Specialiştii spun că cea mai bună variantă este să diversificăm economiile, dacă vorbim de sume mari. 

Alexandra Smedoiu, analist financiar: Recomand fondurile de investiţii care investesc total sau parţial în acţiuni. De regulă, acţiunile ne dau un randament care este apropiat sau chiar peste inflaţie. 

În această perioadă incertă şi fluctuantă, trebuie să învăţăm să ne ferim de inflaţie. 

Greta Neagu, reporter Observator: Să presupunem că avem o mie de lei pe care vrem să îi investim. În cazul unui depozit, după un an se vor strânge 84 de lei, iar după trei ani 230 de lei. Atenţie, însă! Din cauza unor comisioane câştigul poate fi diminuat semnificativ. Pe de altă parte, sumele strânse în cazul titlurilor de stat sunt similare însă acestea nu sunt impozitabile. 

Dacă la câştigurile din titlurile de stat avem acces, cel mai devreme, după un an - unele bănci oferă depozite chiar şi pe câteva luni. 

Dobânzi anuale de până la 8% la titlurile de stat Tezaur

Irina Chițu, analist financiar: De la începutul anului se observă o tendinţă de creştere a dobânzilor pe perioade mai scurte la depozite, de trei luni, de şase luni, în detrimentul perioadelor mai lungi, de un an, doi ani, trei ani pentru că băncile se aşteaptă să se normalizeze inflaţia şi ar pierde dacă ar da aceleaşi dobânzi mari, pe o perioadă lungă de timp.

Cea mai avantajoasă dobândă din piaţă la depozitele în lei este de 9,3%. Totodată, românii mai au la dispoziţie o saptămână sa investească în titlurile de stat Tezaur, cu dobânzi anuale de până la 8% pe trei ani. Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a anunţat că, începând cu 27 martie, donatorii de sânge vor avea o dobândă mai mare în noua emisiune de titluri Fidelis, de 7,7% pe un an şi că valoarea minimă a subscrierii scade de la 5.000 de lei la 500 de lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri economice » CALCUL: Câţi bani vom avea în plus peste 3 ani, dacă deschidem un depozit bancar cu 1.000 de lei