Antena Meniu Search
x

Video Ce pensie va avea un român cu 4.000 de lei salariu, după 35 de ani de muncă

Scandalul vârstei de pensionare se mută şi în România. Românii vor ajunge să cotizeze cinci ani pentru un an de pensie. De vină sunt speranţa de viaţă scăzută şi creşterea vârstei de activitate. Pe de altă parte, economiştii avertizează: raportul mic dintre angajaţi şi pensionari va zdruncina sistemul public. 

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 29.03.2023, 16:21

Vezi și

Vârsta de pensionare va creşte, eşalonat, de la 62 de ani la 63 pentru femei în următorii şapte ani. Iar din 2035, doamnele se vor retrage din activitate la 65 de ani, ca bărbaţii. Măsura este inclusă în Planul Naţional de Redresare, ca o condiţie pentru primirea fondurilor. 

Femeie: "Nu este o idee bună, îmbătrânim şi noi şi trebuie să ne mai odihnim."

Daniel Baciu, preşedinte Casa de Pensii: "Există două decizii ale Curţii Constituţionale. Se spune foarte clar de această egalizare, de a da şansa şi femeilor să iasă la aceeaşi vârstă de pensionare ca a bărbaţilor."

Ce pensie vor avea românii în funcţie de salarii

Un român plătit cu salariul mediu net pe economie, adică 4.000 de lei pe lună, ar urma să aibă, după 35 de ani de contribuţii, o pensie de stat de 1.275 de lei. Pe lângă faptul că nu acoperă decât un sfert din coşul minim, calculele arată că viitorii pensionari ies în pierdere. 

Speranţa de viata în România este de 72 de ani, arată datele Eurostat. Aşadar, odată pensionaţi, românii vor mai primi pensie 7 ani, deşi au contribuit 35 de ani la sistemul public de pensii. Alt argument pentru creşterea vârstei de pensionare este scăderea populaţiei active şi creşterea numărului de pensionari. Declinul sistemului de pensii va începe din 2030. Atunci va începe să iasă la pensie generaţia născută între 1966 şi 1989 - aproape trei milioane şi jumătate de români. În 15 ani, şase milioane de angajaţi ar putea fi nevoiţi să susţină pensii pentru opt milioane de seniori.

Tot în PNRR apare şi posibilitatea pensionării la 70 de ani pentru cine vrea să câştige mai mult. Nu va mai cumula pensia şi salariul ca acum. Noua lege a pensiilor din sistemul public va trebui să fie gata cel târziu la sfârşitul anului. Dacă nu ne aliniem ţărilor europene, am putea pierde peste 700 de milioane de euro din PNRR. În Franţa, vârsta de pensionare a crescut de la 62 la 64 de ani. Milioane de oameni protestează faţă de această măsură. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri economice » Ce pensie va avea un român cu 4.000 de lei salariu, după 35 de ani de muncă