Antena Meniu Search
x

Video Ce soluţii avem dacă nu ne mai putem plăti datoriile la bănci

Sunt tot mai mulţi români care în ultima perioadă nu îşi mai permit să îşi plătească ratele la bancă. Întrebarea este: Ce soluţie avem? Ce facem în cazul acesta? Există deja o variantă venită de la Guvern: amânarea ratelor, dar asta ne-ar putea îndatora şi mai mult fără să ne dăm seama.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 12.08.2022, 15:13

Vezi și

Avem din ce în ce mai multe persoane care nu îşi permit să îşi plătească datoriile. Asta, evident şi în contextul scumpirilor care vedem că sunt pe toate planurile. Avem deja o Ordonanţă adoptată de Guvern care prevede amânarea ratelor la bancă. Dacă nu ne putem plăti ratele, le putem amâna pentru o perioadă de maxim 9 luni. Există şi câteva condiţii.

În primul rând, trebuie să facem o solicitare la bancă în acest sens şi de asemenea, să depunem şi o declaraţie pe propria răspundere în care să spunem faptul că ne-ai crescut cheltuielile cu 25 de procente în ultimele trei luni comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

De asemenea, să nu mai avem restanţe la plata ratelor. Este o soluţie la care putem apela, dar specialiştii ne spun să fim atenţi pentru că într-un final ne putem trezi cu rate mai mari la bancă.

O altă soluţie dacă stăm rău cu plata datoriilor ar fi ANPC. Acolo a fost deschis un centru unde există consultanţi şi datoriile noastre pot fi reeşalonate pentru o perioadă de până la cinci ani cu posibilitatea de prelungire. Există deja foarte multe persoane care au apelat la această variantă. Aşadar, dacă nu vă puteţi plăti datoriile există mai multe variante la care puteţi apela. Important este să discutaţi înainte cu un specialist pentru a alege cea mai bună soluţie, a relatat Mădalina Chițac, reporter Observator. 

Persoanele aflate în dificultate financiară pot găsi sprijin şi la ANPC, prin Direcția de Insolvență a Persoanelor Fizice. Potrivit ANPC, prin procedura de insolvență a persoanelor fizice este reglementată situația în care datoriile persoanelor fizice pot fi reeșalonate pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea de prelungire încă 1 an. Deja, de la începutul anului, au fost depuse aproape 400 de solicitări în acest sens. Şi Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Bancar îi ajută pe cei cu datorii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Ce soluţii avem dacă nu ne mai putem plăti datoriile la bănci