Antena Meniu Search
x

Plăteşte sau nu OMV Petrom 1 miliard de euro, taxă de solidaritate? Anunţul făcut de Comisia Europeană

OMV Petrom nu trebuie să plătească taxa de solidaritate de un miliard de euro, a decis Comisia Europeană, într-un prim răspuns la solicitarea Guvernului României, au declarat surse politice pentru Observator. Statul român a cerut clarificări de la Bruxelles asupra modului în care poate aplica prevederile europene și eventual sancţiona refuzul OMV Petrom de a achita taxa de solidaritate.

de Redactia Observator

la 31.01.2023, 11:52

Comisia Europeană dă dreptate OMV Petrom: Compania nu trebuie să plătească taxa de solidaritate
Comisia Europeană dă dreptate OMV Petrom: Compania nu trebuie să plătească taxa de solidaritate - Shutterstock

Comisia Europeană a transmis că OMV Petrom nu trebuie să plătească taxa de solidaritate impusă de oficialii din România. Săptămâna trecută, Ministerul Finanţelor ceruse clarificări pe această temă, ca să poată finaliza într-o manieră sau alta conflictul deschis dintre compania de energie şi autorităţile fiscale. 

Potrivit Comisiei Europene, pragul de 75% din cifra de afaceri, în funcție de care se aplică taxa de solidaritate, face parte din regulamentul UE, iar codurile CAEN au fost preluate corect. Însă, discuţiile cu privire la modul în care este calculată cifra de afaceri vor continua, după ce Comisia a cerut informații suplimentare, urmând ca un răspuns să fie dat în 10 zile.

Conducerea OMV Petrom a anunţat că nu plăteşte contribuţia - peste un miliard de euro - pentru că veniturile sale din extracţia şi rafinarea hidrocarburilor nu depăşesc 75 la sută din cifra de afaceri. Totuşi, compania se află sub verificarea ANAF. Inspectorii fiscali vor să vada dacă, într-adevăr, OMV Petrom are venituri sub procentul stabilit de Comisia Europeană sau a recurs la artificii pentru a scăpa de plata acestei taxe impuse de statul Român.

Între timp, Romgaz e prima companie care a anunţat care este suma pe care urmează să o achite. După o şedinţă a acţionarilor, gigantul energetic a anunţat că va achita o contribuţie de solidaritate de 906 milioane de lei, în timp ce impozitele plătite anul trecut au depăşit 8 miliarde de lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri economice » Plăteşte sau nu OMV Petrom 1 miliard de euro, taxă de solidaritate? Anunţul făcut de Comisia Europeană