Antena Meniu Search
x

Galerie foto O monedă de 5 lei din 1881, scoasă la licitație pentru o sumă uriașă. Este considerată extrem de rară

Peste 500 de monede, organizate cronologic, care ilustrează istoria României, sunt scoase la licitație într-un eveniment dedicat numismaticii românești. „Licitația unei Colecții de Numismatică aproape Completă” parcurge mai multe epoci ale monedelor circulate în spațiul românesc, martore la ascensiunea și decăderea imperiilor, la formarea statelor române, la proclamarea independenței, la formarea regatului României, ajungând până în așa-zisa Epocă de Aur.

de Redactia Observator

la 29.09.2022, 16:28

Licitația din 11 octombrie reunește monede într-o stare de conservare bună, foarte bună sau impecabilă, din care nu mai puțin de 28 de monede gradate în top pop (cea mai bună stare de conservare cunoscută pentru moneda de referință), 123 de monede din argint și 23 de piese de aur.

O piesă de importanță majoră în domeniul numismaticii este moneda de 5 lei din 1881 cu șase stele și șase raze pe muchie. Este cea mai rară variantă a monedelor cu această valoare nominală, fiind considerată de specialiștii români și internaționali un reper de referință pentru numismatica românească. Rara monedă, din argint, în bună stare de conservare, are un preț de pornire de 4.000 de euro (raportat la o valoare de piață de 15-20 de mii de euro). Alte piese foarte căutate de colecționari și cercetători în domeniul numismaticii, indiferent dacă prezintă defecțiuni sau defecte de batere monetară, sunt cele două variante ale monedei de 5 lei din 1883, gradate drept necirculate, cu MS 62. Prețul de pornire pentru o variantă este de doar 100 de euro.

Monedă istorică, de 100 de lei, scoasă la licitație cu 5.000 de euro

Valoarea unei monede este stabilită de vechime, raritatea seriei, starea de conservare, dar și de evenimentul sau personalitatea pe care o ilustrează. Un exemplu în acest sens este moneda 100 lei din 1922, gradată MS 62 (mint state) din aur, care ilustrează figura Regelui României Ferdinand I și care are prețul de pornire de 5.000 de euro, fiind printre cele mai valoroase piese din licitație. Totodată, se remarcă în licitație și o serie de monede din aur de la 1906, un an istoric excepțional din punct de vedere al regalității, fiind momentul jubiliar al aniversării celor 40 de ani de domnie ai primului rege al României.

Licitațiile dedicate numismaticii românești, organizate de Casa de Licitații A10 by Artmark, reprezintă nu doar o ocazie pentru punerea în circulație a unor monede rare, dar mai ales, în acești primi ani de promovare transparentă către piață a unor selecții de monedă românească, dintâia etapă în dezvoltarea pieței românești de profil, iar pentru colecționarii români și străini, oportunitatea achiziționării primare a unor monede a căror lichiditate va crește în anii ce vin, o dată cu investibilitatea acestora, pe măsura organizării moderne a pieței.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri economice » O monedă de 5 lei din 1881, scoasă la licitație pentru o sumă uriașă. Este considerată extrem de rară