Antena Meniu Search
x

Prețul gazelor a crescut cu 17% după ce Germania a suspendat procedura de aprobare a gazoductului Nord Stream 2

Prețul gazelor din Regatul Unit și Uniunea Europeană a crescut cu 17%, după ce Agenţia Federală a Reţelelor din Germania a suspendat temporar aprobarea controversatului gazoduct Nord Stream 2, scrie BBC.

de Redactia Observator

la 17.11.2021, 10:03

Prețul gazelor a crescut cu 17% după anunțul Germaniei privind suspendarea temporară a procesului de certificare Nord Stream 2
Prețul gazelor a crescut cu 17% după anunțul Germaniei privind suspendarea temporară a procesului de certificare Nord Stream 2 - Profimedia Images

Autorităţile din Germania susţin că noua conductă prin care se transportă gazele din Rusia către Europa nu respectă legile locale. Acest lucru poate reprezenta doar un argument birocratic, însă poate avea un impact major asupra pieţelor de energie, mai ales în contextul crizei energetice pe care Europa o traversează.

Traversând Marea Baltică, Nord Stream 2 ar putea dubla exporturile de gaze ale Moscovei către Germania, dar va ocoli Ucraina, care se bazează pe conductele existente pentru venituri și ar fi puternic afectată de pierderea taxelor de tranzit. Întreprinderile germane au investit masiv în conducta de 1.225 km, iar fostul cancelar Gerhard Schröder a jucat un rol important în dezvoltarea acesteia, scrie BBC.

Ce este Nord Stream 2 și de ce este controversată

Deoarece Nord Stream 2 ocolește Ucraina, Kievul ar putea pierde aproximativ 2 miliarde de dolari anual, plăți de la Kremlin, parte a unui contract de tranzit pentru gazul rusesc care urmează să se încheie în 2024. Ucrainenii se tem că Nord Stream 2 va face ca Rusia să fie și mai agresivă față de Kiev, motiv care a avut și cea mai dură opoziție față de proiect. Dacă Ucraina nu mai servește drept țară de tranzit pentru gazul rusesc, autoritățile ucrainene se tem că Moscova se va simți mai puțin constrânsă în conflictul din estul Ucrainei, unde armata se luptă cu separatiștii controlați de Kremlin. Ucrainenii se tem că Vladimir Putin nu ar mai putea fi presionat pentru a ajunge la un compromis cu Kievul în negocierile pentru a pune capăt războiului de șapte ani.

Pe acelaşi subiect

Nu doar Ucraina se teme de Nord Stream 2, membri UE precum Polonia și țările baltice, dar și SUA acuză că rușii se vor folosi de noul gazoduct pentru a-și extinde influența în Europa și a face presiuni politice și economice.

Gazprom a început construcția conductei de 1.200 km lungime din Rusia în Germania în urmă cu cinci ani. Proiectul de 11 miliarde de dolari a fost oprit la sfârșitul anului 2019, când președintele american de atunci, Donald Trump, a impus sancțiuni. Construcția a repornit aproximativ un an mai târziu, când Rusia și-a trimis propriile nave de construcţie, scrie Reuters. Gazoductul va dubla capacitatea anuală de export la 110 miliarde de metri cubi, aproximativ jumătate din totalul exporturilor anuale de gaze din Rusia către Europa.

Potrivit ministrului rus de externe Serghei Lavrov, eforturile guvernului american de a opri construcția prin sancțiuni și presiuni politice ”au eșuat”. Cu toate acestea, a adăugat el pentru Bloomberg, „există încă un atac frontal asupra Nord Stream 2”, în ciuda faptului că „toată lumea știe că americanii au realizat că va fi finalizată”. Pentru ruși, gazoductul este o victorie nu doar economică, ci și politică. „Cred că acest gazoduct nu va livra niciodată gaz”, promitea senatorul american Ted Cruz în decembrie anul trecut, cerând Casei Albe sancțiuni severe împotriva conductei finanțate de Rusia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Prețul gazelor a crescut cu 17% după ce Germania a suspendat procedura de aprobare a gazoductului Nord Stream 2