Antena Meniu Search
x

Video Reacţia unei cliente după ce vede că un kilogram de cartofi costă 20 lei: "Foarte scump, nu cumpăr"

Prima recoltă de cartofi românești timpurii a luat calea piețelor dar nu-şi găseşte prea mulţi clienţi. Cu 18 lei pe kilogram pleacă de la producători, dar pe tarabe sar de 20. Fermierii spun că nu pot concura cu ceilalţi agricultori din Egipt sau Turcia, în privinţa preţurilor, pentru că au cheltuieli mult prea mari. Se laudă în schimb cu gustul pe care nu îl găsim  nicăieri în lume.

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 17.03.2023, 19:50

Vezi și

Comuna Călăraşi din Dolj este la această vreme patria cartofilor extra timpurii. Din cele şapte solarii ale acestui fermier, prima recoltă a luat deja calea piețelor din Capitală. Ca să se laude acum cu marfa, fermierii au băgat mâna adânc în buzunar. Numai încălzirea solariilor și însămânțarea i-a costat de două ori mai mult decât anul trecut. "Costurile sunt foarte mari, după cum vedeţi avem tunurile de căldură care merg pe motorină şi consumă foarte, foarte mult. Nu mai vorbim de seminţe, nu mai vorbim de apă pompele merg pe curent, curentul fiind foarte scump", a declarat Florentina Gheorghiţă - producător.

Pe un teren de o mie de metri pătraţi, un producător român recoltează o tonă de cartofi extra-timpurii

Oricât și-ar dori să scadă prețul, producătorii români nu se pot lupta cu mărfurile din import care împânzesc pieţele şi supermarketurile. Un kilogram de cartofi timpurii româneşti costă peste 20 de lei la tarabă, în timp ce marfa similară din import, este 9 lei în supermarket şi 15 lei în pieţe. "Cartofii din afară vin de undeva din ţări cu temperatura mult mai ridicată decât la noi şi ei nu au atâtea costuri", a declarat Florentina Gheorghiţă - producător. "Foarte scumpi. Şi la salariile care sunt în ziua de astăzi, foarte scump. Eu nu cumpăr. Mai degrabă aş cumpăra un kilogram de cartofi congelaţi dacă vreau să fac nişte cartofi prăjiţi", spune o femeie.

Cine plăteşte, însă, primeşte! Pe lângă gustul savuros, cartofii noi românești din această perioadă sunt mai sănătoși. Nu vă feriţi de cartofii mici, sunt dovada că au fost obţinuţi natural. De aceea, acesta este principalul avantaj al culturii extra-timpurii: fapul că a fost obţinută în lunile de iarnă înseamnă că nu a avut nevoie de tratamente prea mari, pentru că încă nu au apărut bolile şi dăunătorii. Pe un teren de o mie de metri pătraţi, un producător român recoltează o tonă de cartofi extra-timpurii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri economice » Reacţia unei cliente după ce vede că un kilogram de cartofi costă 20 lei: "Foarte scump, nu cumpăr"