Antena Meniu Search
x

Video Românii care ar putea ieşi mai târziu la pensie. Unii ar putea lucra chiar şi până la 70 de ani

Scandalul legat de vârsta de pensionare ajunge şi în România. În contextul în care ţara noastră are a doua cea mai mică speranţă de viaţă din Uniunea Europeană, mulți români se tem că se vor bucura prea puțin sau deloc de beneficii. Există deja tensiuni în Coaliţie pe această temă, iar PSD spune că va respinge măsura creşterii obligatorii a vârstei de pensionare.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 16.03.2023, 14:34

Vezi și

S-a creat deja o dispută în coaliția de guvernare în ceea ce privește vârsta de pensionare, sunt păreri pro și contra în legătură cu acest subiect. Spre exemplu, Partidul Social Democrat a ieșit în spațiul public și a spus că nu este de acord cu majorarea vârste de pensionare la noi în țară, cu toate că România și-a asumat acest lucru prin PNRR. Trebuie ca în perioada următoare vârsta de pensionare să fie aceeași atât la bărbați, cât și la femei, și să ajungă la 65 de ani. De asemenea, cei care vor dori să rămână în câmpul muncii după aceasta vârstă vor putea să facă asta, până la vârsta 70 de ani, dar vor primi anumite beneficii din partea statului. Stagiul minim de cotizare va fi de cel puțin 15 ani, iar cel maxim ar urma să ajungă la 35 de ani și să fie egal atât pentru bărbați cât și pentru femei. Toate aceste propuneri ar trebui să le regăsim într-o lege care să fie adoptată în curând, a transmis reporterul Observator Mădălina Chițac.

Boloș: Creşterea vârstei de pensionare şi alinierea, de fapt, a vârstei de pensionare este prevăzută în PNRR, însă termenul este anul 2035

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş a declarat marţi, la Parlament, că creşterea vârstei de pensionare şi alinierea, de fapt, a vârstei de pensionare este prevăzută în PNRR, însă termenul este anul 2035. El a precizat că detaliile tehnice le poate da şi le vor oferi colegii de la Ministerul Muncii care răspund de ducerea la bun sfârşit al acestui jalon. "Să îi lăsăm să termine jalonul legat de pensiile speciale", a mai spus Boloş, potrivit news.ro.

"Creşterea vârstei de pensionare şi alinierea, de fapt, a vârstei de pensionare este prevăzută în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, însă termenul, din câte îmi aduc aminte, este anul 2035", a spus Boloş. Ministrul Investiţiilor a precizat că este "un jalon care urmează după jalonul de pensii speciale şi pe care, la momentul potrivit, o să-l prezinte colegii de Ministerul Muncii, fiind, de asemenea, o greutate ca aceste reforme în ceea ce priveşte cheltuielile publice cu pensiile să poată să fie validate de către Comisia Europeană".

Pe acelaşi subiect

"Sunt cele mai grele jaloane şi trebuie să le acordăm sprijin, pentru că, până la urmă, România şi interesul României este în joc", a mai spus Marcel Boloş. Întrebat dacă această prevedere vizează doar femeile, Boloş a arătat că potrivit legislaţiei pe care o avem acum, această aliniere a vârstei de pensionare, la bărbaţi şi femei, este trecută textual în PNRR.

"Eu vă pot spune din perspectiva continuţului acestui jalon. Detaliile tehnice le poate da şi le vor oferi colegii de la Ministerul Muncii care răspund de ducerea la bun sfârşit al acestui jalon. Să îi lăsăm să termine jalonul legat de pensiile speciale, pentru că este un jalon extrem de greu care se lucrează în parteneriat cu ministerele de linie şi este un volum de muncă imens pe care colegii îl fac de la nivelul Ministerului Muncii şi care au un impact asupra unui număr mare de populaţie", a precizat Boloş.

Stimulente pentru persoanele care amână pensionarea

Ministrul a mai explicat că jalonul vorbeşte despre acordarea de stimulente pentru a duce vârsta de pensionare până la 70 de ani, şi anume că "sunt acordate anumite facilităţi pentru cei care deşi au depăşit vârsta de pensionare, încă sunt în perioada în care desfăşoară activităţi şi sunt activi pe piaţa muncii".

Secretarul general al PSD, Paul Stănescu afirmă marţi că social-democraţii se opun creşterii vârstei de pensionare. El a declarat că scopul PSD este să sprijine şi să protejeze în continuare românii şi "trebuie să închidem astfel de teme false şi să ne concentrăm pe priorităţile legislative pe care le-am anunţat", iar în acest moment, coaliţia de guvernare nu trebuie să se preocupe în vreun fel de creşterea vârstei de pensionare.

Raluca Turcan: Nu există nicăieri un proiect de creştere a vârstei de pensionare în România

Fostul ministru al Muncii Raluca Turcan a precizat că nu există nicăieri un proiect care să propună creşterea vârstei de pensionare în România. "Comunicatul PSD referitor la dezacordul lor privind creşterea vârstei de pensionare lansează un fake news care va genera îngrijorare, pe care tot PSD ar urma să o exploateze politic", mai spune deputata PNL.

"Comunicatul PSD referitor la dezacordul lor privind creşterea vârstei de pensionare lansează un fake news care va genera îngrijorare, pe care tot PSD ar urma să o exploateze politic. Am verificat din nou si nu ştie nimeni de existenţa vreunui proiect de creştere a vârstei de pensionare în România. Nu există pe nicăieri un asemenea proiect. Ma întreb atunci, de unde aceasta solicitare publică a PSD faţă de PNL?", a scris Raluca Turcan, marţi, pe Facebook.

Tot marți, Turcan a precizat că în momentul de faţă legea în România prevede o creştere treptată a vârstei de pensionare la femei până la 63 de ani.

"Ce am spus astăzi rămâne în picioare, nu există niciun proiect în care să existe varianta creşterii obligatorii a vârstei de pensionare. Nici în Parlamentul României nici în PNRR. În PNRR există o prevedere legată de egalizarea vârstei de pensionare şi stimularea rămânerii în activitatea profesională, decizia rămânând a statului român", a spus raluca Turcan. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Românii care ar putea ieşi mai târziu la pensie. Unii ar putea lucra chiar şi până la 70 de ani