Antena Meniu Search
x

Video Romgaz dă 1 miliard de dolari pentru a scoate gaze din Marea Neagră. Tranzacţie record pentru statul român

Un miliard de dolari. Atât va plăti statul român pentru a putea scoate gaze din Marea Meagră, mai exact dintr-un perimetru dat gratuit unor companii în urmă cu 22 de ani. În urma tranzacţiei-record, Romgaz, companie de stat, a cumpărat licenţa de la americanii de la Exxon şi va scoate, alături de OMV Petrom, gaze din zăcământul Neptun Deep. Exxon pleacă din România cu un profit de 250 de milioane de dolari. 

Lucia Cujbă
de Lucia Cujbă

la 03.05.2022, 19:43

Vezi și

Romgaz a cumpărat 50% din platforma de gaze Neptun Deep. Iată cum a ajuns România să dea un miliard de dolari, cea mai mare achiziţie făcută printr-o companie controlată de stat. În anul 2000, Mugur Isărescu, pe atunci premier, a dat gratuit perimetrul către două companii: Petrom, încă deţinută de statul român, și Elf Aquitaine. 

Compania franceză a intrat în 2003 în grupul Total, care a preluat şi participaţia din Marea Neagră. În 2008, americanii de la Exxon, cea mai importantă companie de petrol și gaze din lume, au cumpărat dreptul de concesiune de la Total, pentru 39 de milioane de dolari, potrivit unor surse din piaţă. Şi s-a apucat de investiţii, alături de asociatul său, devenit deja OMV Petrom. Până acum au cheltuit împreună peste 1,5 miliarde de dolari în explorare. Exxon a dat jumătate din bani, adică 750 de milioane de dolari.

Romgaz a cumpărat licenţa de la Exxon, după ce americanii au decis să abandoneze proiectul, nemulţumiţi de Legea Offshore. 

Perimetrul Neptun Deep, care e de peste 35 de ori mai întins decât Bucureștiul, conţine 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Alte estimări susțin că ar fi vorba de 200 de miliarde, echivalentul a 18 ani de consum pentru România. La preţurile actuale, valoarea zăcământului ar fi enormă: peste 200 de miliarde de euro.

Până să ajungă să scoată gaze din Marea Neagră, Romgaz va trebui să mai cheltuiască aproximativ 2 miliarde de euro. La fel şi OMV Petrom. Iar prima moleculă de gaz ar putea fi scoasă în 2027, dacă noua Lege Offshore trece de Parlament. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri economice » Romgaz dă 1 miliard de dolari pentru a scoate gaze din Marea Neagră. Tranzacţie record pentru statul român