Antena Meniu Search
x

Video Elevii români au uimit NASA. O echipă de cercetare din Constanţa a fost premiată pentru un proiect de curăţare a orbitei Pământului

Elevii români i-au uimit pe cei la Nasa cu proiectele lor spaţiale. O echipă de cercetare din Constanţa a câştigat anul acesta locul doi la concursul internaţional organizat de NASA, cu un proiect de curăţare a orbitei Pământului de gunoaiele spaţiale. Soluţia propusă de elevii români: drone controlate cibernetic, care să adune toate resturile de sateliţi şi rachete şi să le recicleze într-o Bază Lunară.

de Redactia Observator

la 07.04.2021, 13:20

Vezi și
  • Elevii români i-au uimit pe cei de la NASA
  • O echipă de cercetare din Constanţa a câştigat un premiu, cu un proiect de curăţare a orbitei Pământului

Zeci de mii de bucăţi de sateliţi, rachete şi alte vehicule spaţiale orbitează în jurul planetei şi pun în pericol echipamentele aflate încă în stare de funcţionare, dar şi viitoarele lansări. Elevii din Consţanţa au gândit un sistem format din drone, care culeg fiecare bucată de oţel şi o transportă la o staţie de reciclare de pe Lună. 

Madalina Diaconescu: Avem trei tipuri de drone şi ne-am ocupat de misiunile fiecăreia şi de modul în care sunt construite.

Alina Cupcea, elevă: Eu m-am ocupat de nava de transport care transporta cargo, adică hidrogenul lichid şi oamenii necesari pentru Baza Lunară. 

Studiile NASA arată că în acest moment sunt 30.000 de gunoaie în spaţiu cu diametru mai mare de 10 cm. Iar misiunea culegerii lor va dura câţiva ani. Sunt probleme mari, care cer soluţii separate.

Pe acelaşi subiect

Mariana Patrascu, elevă: În spaţiu nu prea avem de unde să luăm apa şi ne-am ajutat de lună. să spargem gheaţa de pe lună că avem baza la polul sud al lunii. 

Baza Lunară a necesat cele mai multe ore de muncă. 

Maria Balcan, elevă: Cam fiecare om ar trebui să aibă undeva la 30 mp de spaţiu şi camerele au fost de 2 tipuri: pentru 2 persoane şi pentru 4 persoane. 

Vladimir Petrescu: A durat 6 luni proiectul şi cred că este o durată medie pentru acest tip de proiect. 

Echipa de cercetare a fost răsplătită pentru efortul depus

Super-echipa de ştiinţe din Constanţa a câştigat locul doi la concursul organizat de NASA.

Adrian Nicolescu: Destul de multe ore de muncă, dar au colaborat foarte bine, ne-au ajutat platformele online. Sperăm la anul să fie şi mai bine, mai ales că s-au obişnuit ca şi echipă. 

Concursul s-a desfăşurat online, din cauza pandemiei, iar elevii nu vor ajunge în Statele Unite ale Americii ca să îşi prezinte proiectul. Speră că vor putea face acest lucru anul viitor. 

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite prin formularul Fii Observator, pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Fii Observator » Elevii români au uimit NASA. O echipă de cercetare din Constanţa a fost premiată pentru un proiect de curăţare a orbitei Pământului