Antena Meniu Search
x

Monica Anisie, mesaj înaintea începerii școlii: Nu mai politizați educația. Veniți cu încredere la școală

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat la finalul videoconferinței cu inspectorii generali școlari că toată lumea a fost mobilizată în sistemul de educaţie şi a făcut un apel către profesori și elevi să vină cu încredere la școală.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 13.09.2020, 20:41

Monica Anisie, mesaj înaintea începerii școlii: Nu mai politizați educația. Veniți cu încredere la școală
Monica Anisie, ministrul Educației - Hepta / Mediafax Foto / Andreea Alexandru
  • 11 județe nu au unități de învățământ în scenariul roșu
  • Școala va începe pe 14 septembrie

Monica Anisie a făcut un apel la întreaga societate să pună umărul la revenirea copiilor la școală, pentru că „este important pentru noi toți să avem o Românie educată”.

Ne aflăm într-o situație dificilă și aș vrea să punem umărul cu toții la revenirea copiilor în spațiul școlii. Copiii își doresc să revină la școală. Profesorii își doresc să își revadă elevii.

Fac apel la toată lumea să încetăm să politizăm educația. Este nevoie de responsabilitatea noastră a tuturor și să fim împreună. Împreună putem face educație.

Lăsând deoparte toate implicațiile politice, vom reuși să avem copii în siguranță și cadre didactice pregătite să desfășoare activitățile”, a declarat ministrul Educației.

În final, Monica Anisie a spus că nu cere altceva părinților și elevilor decât să aibă încredere în Guvern.

„Vă rog dragi părinți, dragi profesori, să veniți cu încredere la școală”, a spus Anisie.

Aveți un copil care a început școala? Cum vă descurcați? Ce vă lipsește în școli sau cum decurg cursurile online? Așteptăm să ne trimiteți pe Facebook sau pe aplicația Observator informații despre situații deosebite, poze sau video.

Citește și:

Orban: Părinții să aibă încredere, să nu intre în panică. Copiii s-au îmbolnăvit și fără să fie la școală

Și premierul Ludovic Orban a făcut apel la încredere.

Ludovic Orban a făcut un apel către părinți să aibă încredere în autorități și să își trimită copiii la școală, arătând că rata de infectare la populația școlară a fost până acum de 6 la sută.

Premierul le-a cerut părinților să aibă încredere în autorități și să îi învețe pe copii să respecte regulile sanitare.

Chiar și cu orele suspendate, precum și în vacanță, a existat o rată de infectare pe populația școlară. A fost de peste 6%. Deci au fost copii care s-au îmbolnăvit fără să fie la școală. Așa că vor apărea cazuri. E posibil ca unii să vină la școală deja infectați. La orice simptom, părinții pot lua decizia să participe online și să nu meargă fizic dacă au suspiciuni de infectare. Sigur că nu ne dorim asta și că vom lua măsuri, însă nu trebuie să intrăm în panică sau să privim cu neîncredere acest proces”, a spus Ludovic Orban.

Cum începe școala în România

Monica Anisie a anunţat, la finalul videoconferinţei cu inspectorii generali şcolari, că în acest moment sunt 11 judeţe din ţară unde unitățile de învățământ încep doar în scenariul galben sau verde.

  • Harghita
  • Hunedoara
  • Caraș-Severin
  • Ialomița
  • Bihor
  • Vâlcea
  • Tulcea
  • Botoșani
  • Bistrița-Năsăud
  • Covasna
  • Vaslui

În total, în conformitate cu deciziile luate de Comitetele pentru Situații de Urgență, situația unităților de învățământ la nivelul întregii țări este:

  • 12.423 școli în scenariul verde
  • 4.915 școli în scenariul galben, hibrid
  • 263 de școli în scenariul roșu, cu elevi care nu încep anul școlar în bănci

Cum începe școala în București

Nicio unitatate de învățământ din Capitală nu începe anul școlar în scenariul verde, potrivit ministrului. Monica Anisie a declarat, în conferință de presă, că 607 unități de învățământ din Buurești sunt în scenariu galben și 29 în scenariul roșu.

„La Bucureşti s-a realizat întrunirea de urgenţă a CMBSU pentru a identifica, acolo unde este cazul, anumite situaţii şi a lua o nouă decizie în sensul în care consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ a făcut o nouă propunere. Această nouă propunere vine din cauza unei situaţii epidemiologice a unităţii de învăţământ”, a explicat ministrul.

Monica Anisie a mai spus că unele școli încep în scenariul roșu din motive de infrastructură.

Unele dintre unitățile de învățământ care erau în scenariul galben, din motive de infrastructură (reabilitări începute în 20 august), au solicitat să treacă în scneariul roșu. Nu pot accepta să intre în spațiul școlii muncitorii, atâta timp cât există profesori și copii în școală. S-a luat această decizie, să treacă în scenariul roșu”, a spus ministrul Educației.

Sute de profesori în carantină. aproape 100.000 de elevi în scenariul roșu

La nivel național, mai multe cadre didactice nu pot fi prezente fizic la cursuri, iar aproape 150 și-au depus dosarele de pensionare.

„Exista 106 cadre didactice spitalizate, 293 de cadre aflate în carantină care doresc să își desfășoare activitatea în sistem online și 91 în concediu medical. De asemenea, sunt 147 de cadre didactice care au depus la Inspectoratele școlare dosarele de pensionare, începând cu data de 1 septembrie 2020”, a mai spus ministrul.

Monica Anisie a afirmat că un număr de circa 100.000 de elevi vor învăţa în scenariul roşu şi anume în sistem online. Ministrul Educaţiei a adăugat că peste 96.312 de profesori s-au format în această perioadă pentru a dobândi competenţe digitale.

Referitor la elevii în scenariul roşu pentru 14 zile, trebuie să reţinem că acest proces este dinamic din punct de vedere epidemiologic şi s-ar putea întruni comitetul să să schimbe scenariul. Referitor la numărul de unităţi de învăţământ în scenariul roşu, sunt aproximativ 100.000 elevi care vor fi în scenariul roşu la acest moment.

Asigurarea de echipamente e în sarcină unităţii de învăţământ şi în acest moment, în conformitate cu ce au transmis inspectoratele şcolare au transmis că nu sunt probleme. Să ne amintim cu toţii, că în perioada stării de urgenţă, atât profesorii, cât şi elevii au desfăşurat activităţile didactice în sistem online. Deci se poate.

Dacă vorbim despre numărul de profesori care au competenţe digitale sunt peste 96.312 profesori care s-au format în această perioadă prin activităţile susţinute de casele corpului didactic. În acelaşi timp mulţumesc organizaţiilor neguvernamentale care au desfăşurat astfel de activităţi de formare în această perioadă”, a afirmat Monica Anisie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Educatie » Monica Anisie, mesaj înaintea începerii școlii: Nu mai politizați educația. Veniți cu încredere la școală