Antena Meniu Search
x

Galerie foto Simulare Evaluarea Națională 2023. Subiectele primite de elevi la limba română, proba scrisă

Simularea Evaluării Naționale 2023 a început luni, 20 martie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Elevii au primit cerințe de rezolvare din două fragmente de text, unul din "Dansul ursului" de Ion D. Sîrbu, iar al doilea din "30 de ani în șa" al lui Felix Țopescu.Conform calendarului simulărilor, probele au loc în perioada 20-22 martie 2023. Elevii vor afla rezultatele pe 29 martie. Acestea nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 20.03.2023, 18:38

Vezi și

UPDATE ora 13:50 - Potrivit informațiilor furnizate de inspectoratele școlare județene (ora de referință: 13:00), la proba scrisă de română au fost prezenți 164.009 elevi din cei peste 177.000 de elevi înscriși în clasa a VIII-a la începutul anului școlar curent.

Potrivit edu.ro, în urma unor tentative de fraudă au fost eliminați patru elevi.

Simulare Evaluarea Națională 2023. Subiectele primite de elevi la limba română, proba scrisă

UPDATE ora 11:50 - Subiectele primite de elevii de clasa a VIII-a la simularea Evaluării Naționale 2023 au fost cerințe pe baza a două texte la prima vedere. Primul text a fost un fragment din "Dansul ursului" de Ion D. Sîrbu, iar al doilea din "30 de ani în șa" al lui Felix Țopescu. La subiectul al II-lea, elevii au trebuit să scrie, în 80 - 120 de cuvinte, rezumatul primului text, potrivit edupedu.ro. Subiectul I a fost notat cu 70 de puncte, iar Subiectul II cu 20 de puncte. Din oficiu au fost acordate 10 puncte.

Pe acelaşi subiect

Elevii de clasa a VIII-a au susținut, astăzi, 20 martie, simularea la Limba și literatura română, proba scrisă. Accesul elevilor în săli a fost permis până la ora 8.30, proba a început la ora 9.00, iar timpul destinat elaborării lucrării a fost de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Disciplinele la Simularea Evaluării Naționale 2023 sunt limba și literatura română, limba și literatura maternă pentru elevii aparținând minorităților naționale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă și matematică. 

Elevii au putut solicita pagini suplimentare

Prima probă scrisă la Simularea Evaluării Naționale 2023 este cea la limba și literatura română. Ministrul Educației a anunțat că subiectele sunt elaborate pe baza conţinuturilor şi competenţelor asociate acestora, conform programelor. 

Listele conținuturilor pentru Simularea Evaluării Naționale în acest școlar sunt disponibile ► aici

Pentru Simularea Evaluării Naționale 2023, subiectele sunt redactate sub forma unei broșuri care se tipărește față-verso, așa cum este transmisă de Centrul Național pentru Politici în Educație și Evaluare. Elevii pot solicita pagini suplimentare, dacă este cazul.

Subiectele și baremele de evaluare pentru probele scrise din cadrul simulării examenelor naționale din acest an sunt publicate zilnic, la ora 15:00 (după încheierea fiecărei probe) ► aici

La proba de limba română și/sau maternă, un răspuns completat în căsuța de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuță și scrierea în dreapta căsuței a literei asociate răspunsului considerat corect. Un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opțiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X și marcarea cu X a răspunsului considerat corect. Sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră, iar in cazul itemilor care vizează sintaxa frazei, nu se consideră semn particular delimitarea propozițiilor în frază.

Proba de matematica are loc pe 21 martie

Simularea Evaluării Naționale 2023 va continua marți, 21 martie, cu proba la Matematică. La proba de matematică, un răspuns de la Subiectul I sau de la Subiectul al II-lea poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală și încercuirea altui răspuns considerat corect. La figurile de la proba de matematică sunt permise marcajele pe figură și completarea figurilor cu creion sau stilou/pix de culoare albastră. La proba de matematică este permisă realizarea unor figuri geometrice (cu creion sau stilou/pix de culoare albastră) în spațiul pus la dispoziție pentru rezolvarea problemelor.

Cand se afișează rezultatele de la Simularea Evaluării Naționale

Rezultatele obținute de elevi la simulare sunt analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ în care acestea s-au desfășurat, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare în perspectiva examenelor din vară. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați. Elevii vor afla rezultatele de la Simularea Evaluării Naționale pe 29 martie.

Calendarul simulării Evaluării Naționale pentru elevii clasei a VIII-a

Calendarul probelor scrise de la Simularea Evaluării Naționale, în anul școlar 2022—2023, aprobat prin ordin de ministru:

  • 20 martie 2023 Limba și literatura română — probă scrisă
  • 21 martie 2023 Matematică — probă scrisă
  • 22 martie 2023 Limba și literatura maternă — probă scrisă
  • 29 martie 2023 Comunicarea rezultatelor

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Potrivit ministerului Educației, obiectivele simulării sunt: familiarizarea elevilor cu rigorile unui examen real & optimizarea rezultatelor obţinute de către elevii din învăţământul preuniversitar la finalul studiilor gimnaziale/liceale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Educatie » Simulare Evaluarea Națională 2023. Subiectele primite de elevi la limba română, proba scrisă