Evaluare Națională 2021. Rezolvarea subiectelor la Limba română, de către profesoara Cristina Tunegaru. VIDEO

De Daniel Murărescu.
Publicat: 22.06.2021, 11:38.
Actualizat: 22.06.2021, 12:54

Marți, 22 iunie, a avut loc proba la Limba si literatura română de la Evaluarea Națională 2021. Rezolvarea subiectelor la Limba Română a fost realizată de profesoara Cristina Tunegaru şi transmisă live video pe observatornews.ro, imediat după terminarea examenului.

REZOLVAREA SUBIECTELOR LA LIMBA ROMÂNĂ

Subiectul I. Elevii de clasa a 8-a au susţinut azi prima probă la Evaluarea Naţională 2021, la Limba şi literatura română. La primul subiect, elevii au primit două texte de citit pentru a putea răspunde la cerinţele formulate. Primul text este Pantera Neagră, scrisă de Sorin Titel, iar al doilea un articol din Dilema Veche, "Falsa generozitate", de Stela Giurgeanu.

A. 1. Notează două cuvinte care arată timpul în care se desfăşoară acţiunea din textul 1 - 2 puncte.
După-amiaza de duminică; vară.

Citește și:

2. Scrie în casetă litera corespunzătoare răspunsului corect - 2 puncte. Gicone intră în joc
b) în a doua repriză a meciului.

3. Scrie în caseta litera corespunzătoare răspunsului corect - 2 puncte. Gicone are înălţimea de
b) 1 metru şi 64 de centimetri.

4. Scrie în casetă litera corespunzătoare răspunsului corect - 2 puncte. Deoarece a oferit prietenei sale din clasa a IV-a un obiect primit cadou, fetiţa crede
a) că va fi certată de bunica.

5. Notează în dreptul fiecărui enunţ pentru a stabili corectitudinea sau incorectitudinea acestuia - 6 puncte
Stadionul se afla la marginea oraşului - corect
Romică a suferit un accident în timpul meciului anterior - incorect
În meciul în desfăşurare, Gicone a purtat celebrul său tricou negru - incorect
Familia îşi îndeamnă copilul să fie generos - corect
În clasa a IV-a, fetiţa îi face cadou prietenei sale păpuşa cea mai frumoasă - incorect
Falsa generozitate înseamnă să le oferi altora ceea ce ţie nu îţi mai trebuie - corect

6. Menţionează tiparul textual identificat în fiecare dintre fragmentele de mai jos - 6 puncte
a) "- Credeam că m-ai uitat.
- Cum era să te uit?"
R: Tiparul textual este dialogat.
b) "glasul lui Gicoane deveni foarte prietenos, primi acel timbru special pe care glasul unui bărbat nu-l capătă decât atunci când vorbeşte cu un prieten drag. Glasul lui Gicoane deveni aproape copilăros, de o puritate caldă, catifelată."
R: Tiparul textual este descriptiv.

7. Prezintă, în cel puţin 30 de cuvinte, o legătură între cele două fragmente - 6 puncte
Prima legătură este cea a prieteniei. Primul text prezintă apropierea dintre Romică şi Gicoane. Primul îşi doreşte să devină portar, iar prietenul său îl sprijină. În textul al doilea se evidenţiază prietenia dintre cele două fetiţe.
Elementul comun al celor două texte îl reprezintă tema prieteniei.
În primul text, se observă sprijinul şi încurajarea pe care Romică i le oferă prietenului său. În textul al doilea, povestitoarea îşi aminteşte de acea situaţie în care a oferit unei prietene o cruciuliţă pentru a o ajuta să depăşească o situaţie dificilă şi pentru a-i arăta că este alături de ea.

8. Crezi că ar trebui să îţi urmezi visul în orice condiţii. Motivează-ţi răspunsul în 50-90 de cuvinte, valorificând textul 1 - 6 puncte
Aşa cum se observă în primul text, în ciuda faptului că Gicoane crede că este dificil să fie portar, că ar o înălţime mică, continuă să fie portar şi îşi desfăşoară activitatea cu multă energie şi cu multă pasiune. Chiar spre finalul fragmentului puteţi vedea şi să vă folosiţi de acolo faptul că "are mişcări extraordinare", "îi surprinde pe toţi". În ciuda faptului că îşi pierde încrederea uneori, demonstrează că este un portar extraordinar. Puteţi face trimitere la aceste fragmente.

9. Asociază fragmentul din "Pantera neagră" cu un alt text literar, prezentând o asemănare şi o deosebire de conţinut între ele - 6 puncte
Puteţi să asociaţi cu orice alt text care are tema prieteniei. De exemplu: Cireşarii, Dumbrava minunată, cu tema prieteniei dintre om şi animal, sau orice basm popular, Povestea adolescentului miop. Aveţi o mulţime de texte cu această temă. Dacă alegeţi o poveste cu prietenia dintre om şi animal, evident diferenţa este că această prietenie este cu un animal umanizat.

B - Gramatică. 1. Scrie răspunsul corect - 2 puncte. Conţin diftong toate cuvintele din seria:
c) trăgeau; scânteia

2. Scrie răspunsul corect - 2 puncte. Seria care conţine doar cuvinte derivate este:
d) portiţă; fetiţei

3. Rescrie secvenţa "Adeseori mă gândeam că, dacă tot sunt ei atât de darnici, de ce nu-şi dau lucrurile prietenilor mei?", înlocuind cuvintele "darnici" şi "prietenilor" cu câte un sinonim adecvat contextului - 4 puncte
darnici - generoşi
prietenilor - amicilor, cunoscuţilor, apropiaţilor

4. Selectează, din fragmentul următor, trei substantive aflate în cazuri diferite, pe care le vei preciza - 6 puncte
"Glasul lui Gicoane deveni aproape copilăros, de o puritate caldă, catifelată.
- Ştii, mă, Romică, eu cât am stat în pat m-am gândit mult."

Glasul - nominativ
lui Gicoane - genitiv
de o puritate - acuzativ

5. Completează cu o propoziţie enunţul "Am cântărit mult timp decizia.", precizând tipul raportului sintactic din fraza obţinută - 6 puncte
şi i-am oferit cruciuliţa. Cele două propoziţii sunt principale şi există un raport de coordonare.
pe care am luat-o. Raport de subordonare.

6. Alcătuieşte o propoziţie afirmativă, în care pronumele demonstrativ "aceasta" să aibă funcţia sintactică de atribut (a) şi o propoziţie negativă, în care substantivul "stadion" să aibă funcţia sintactică de complement directe (b) - 6 puncte
a) Bucuria acesteia m-a impresionat.
b) Nu am văzut stadionul.

7. Completează spaţiile libere cu formele corecte a cuvintelor scrise între paranteze - 6 puncte
ştii; arbitri; mingii; a creat; noştri; va participa.

UPDATE 11:00 Subiectele la limba română, de la Evaluarea Naţională, au fost publicate pe observatornews.ro. În curând, rezolvarea lor va fi live video pe observatornews.ro/live.

En VIII 2021 Limba Si Liter... by Ina Maria Stoica

Peste 131.000 de elevi de clasa a opta vor susține Evaluarea Națională în sesiunea 22 iunie - 4 iulie. Examenul se va desfășura cu prezență fizică, în 3.850 de centre. Absolvenții care nu pot susţine probele în această perioadă, din motive medicale, vor putea participa la etapa specială, programată în intervalul 5-12 iulie. Examenul începe marţi, cu proba scrisă la Limba Română. Joi se va desfăşura proba la Matematică, iar proba la Limba şi literatura maternă va avea loc vineri.

"Evaluarea Naţională pentru absolvenţii clasei a VIII-a (EN VIII 2021) se va desfăşura în perioada 22 iunie - 4 iulie 2021. Un număr de 131.177 de absolvenţi ai clasei a VIII-a, dintre care 12.006 în municipiul Bucureşti, sunt înscrişi pentru susţinerea examenului, conform situaţiei centralizate de către Ministerul Educaţiei", a transmis Ministerul Educației, luni.

Elevii susțin marți Evaluarea Națională 2021, proba de Limbă și Literatură română

Proba la Limba română începe la ora 9:00, când candidaţii vor primi broşura cu subiectele şi hârtie ştampilată pentru ciorne. La probele scrise ale Evaluării Naţionale din acest an candidaţii primesc subiectele sub formă de broşură, putând să solicite şi pagini suplimentare dacă este cazul.

Timpul de redactare a subiectelor din cadrul fiecărei probei la Limba și literatura română este de 120 de minute (două ore) calculate după cele 15 minute alocate pentru completarea casetei de identificare. Asistenţii vor verifica datele înscrise de candidaţi şi vor secretiza caseta. Candidaţii trebuie să aibă la ei un act de identitate şi instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor scrise. Pentru executarea schemelor şi a desenelor pot folosi şi creion negru. De menționat este că examenul la Limba română este monitorizat audio-video.

Urmează proba de Matematică

Proba scrisă la Matematică va avea loc joi, pe 24 iunie. Reprezentanții Ministerului Educației au precizat că este interzisă introducerea în sălile de examen a oricărui tip de materiale ajutătoare: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, cărţi, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi a telefoanelor mobile şi a instrumentelor electronice de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare.

De asemenea, este important de știut că la proba de Matematică, la fel ca la toate celelalte, li se interzice candidaţilor să introducă în sala de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea, candidaţii având obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învăţământ/centrul de examen în acest scop. Candidaţii care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită nu sunt primiţi în examen.

Rezultatele de la Evaluarea Națională 2021 se afișează pe 29 iunie

Primele rezultate de la Evaluarea Națională vor fi afişate în 29 iunie, până la ora 14:00 (în centrele de examen). Contestaţiile pot fi depuse în zilele de 29 iunie (în intervalul orar 16:00 - 19:00) şi 30 iunie (în intervalul orar 8:00 - 12:00). Acestea pot fi transmise şi prin mijloace electronice.

Candidaţii care depun/transmit contestaţiile prin mijloace electronice completează, semnează şi depun/transmit tot prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru candidaţii minori, documentele sunt semnate şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestora. Rezultatele finale de la Evaluarea Națională vor fi afişate în 4 iulie.

Calendar Evaluare Națională 2021

2 iunie 2021: Limba și literatura română – probă scrisă
24 iunie 2021: Matematica – probă scrisă
25 iunie 2021: Limba și literatura maternă – probă scrisă
Când se afișează rezultatele la Evaluarea Națională 2021:
29 iunie 2021, până la ora 14.00: Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
29 iunie 2021, ora 16.00 - ora 19.00 – 30 iunie 2021, ora 8.00 - ora 12.00: Depunerea contestațiilor
30 iunie - 4 iulie 2021: Soluționarea contestațiilor
4 iulie 2021: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Calendar Evaluare Națională, sesiunea specială

28 iunie - 2 iulie 2021: Înscrierea la etapa specială a evaluării naționale
5 iulie 2021: Limba și literatura română – probă scrisă
6 iulie 2021: Matematica – probă scrisă
7 iulie 2021: Limba și literatura maternă – probă scrisă
9 iulie 2021: ora 12.00 – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
9 iulie 2021: orele 14.00 – 20.00 – Depunerea contestațiilor
10-11 iulie 2021: Rezolvarea contestațiilor
12 iulie 2021: Afișarea rezultatelor finale (după ora 12.00)

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Imagini exclusive de la nunta Sandrei Izbașa cu Răzvan Bănică / FOTO
spynews.ro
Cu cine s-a afișat Monica Gabor după despărțirea de Mr. Pink. Locul neașteptat în care a fost pozată
libertatea.ro
Cum l-au "pedepsit" grecii pe un român care a parcat direct pe plajă VIDEO
Ziare.com
Horoscopul zilei de 1 august 2021. Berbecii sunt indeciși cu privire planurile de viitor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Detalii cutremurătoare în cazul preotului și soției care au murit în casa din București lovită de fulger
gandul.ro
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei: `Și eu am trecut prin multe stări emoţionale negative`
prosport.ro
Cum l-a păcălit o elevă cu 40.000 de euro pe un bărbat din Vaslui, cu 30 de ani mai în vârstă! El muncea în Finlanda când a cunoscut-o pe Facebook
bzi.ro
Ce voiau să facă preotul Costel Paizan și soția lui chiar înainte să moară
redactia.ro
Cristina Ciobănașu, despre momentul care i-a schimbat traiectoria vieții la 11 ani. Clipa în care Criss era chemată să devină o vedetă
tvhappy.ro
Țiriac și-a dat demisia, apoi a urmat SCANDALUL » Îmbrânceli la Adunarea Generală a FRT: „Dați-l afară!”
GSP
Primul român care va face închisoare pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Cine este Matei Strugurel
money.ro
Cum arată bruneta sexy care l-a însoţit pe miliardarul Ion Ţiriac la plajă! Imagini de pe nisipul fierbinte din Mamaia
as.ro